Ulja e testosteronit, ndër shkaqet e sëmundjes së prostatës.


• Ndryshimet hormonale mendohet të jenë një nga shkaqet e shfaqjes së sëmundjes së gjëndrës së prostatës.
Bëhet fjalë për ndryshimet e nivelit të testosteronit, hormonit kryesor mashkullor, që është përgjegjës për një sërë funksionesh në organizmin e një mashkulli. Në një intervistë për “Panorama”, mjeku Niko Nushi, kirurg-urolog, shpjegon se si ndikon konkretisht ky hormon dhe çfarë rruge duhet të ndjekë pacienti për t’u trajtuar:
Doktor, është e vërtetë që sëmundja e gjëndrës së prostatës mund të shfaqet si pasojë e ndryshimeve hormonale dhe më konkretisht e testosteronit?
Po. Adenoma glandulare e prostatës është një ndër sëmundjet e shpeshta që prek gjëndrën e prostatës dhe mendohet që në bazë të kësaj sëmundjeje janë çrregullimet hormonale, mes prodhimit të testosteronit (hormonit mashkullor) dhe estrogenit (hormonit femëror). Ky është një nga faktorët që ndikon në shfaqjen e sëmundjes, krahas atyre të trashëgimisë, abuzimit me alkoolin dhe duhanin. Po ashtu ndikojnë pozicionet e detyruara, qëndrimi pa lëvizur, qëndrimet e gjata shtrirë për shkak të sëmundjeve të ndryshme. Megjithatë ndryshimet hormonale që shfaqen te burrat pas moshës 40 vjeç, mendohet të jenë një nga shkaqet kryesore që ndikojnë në shfaqjen e kësaj sëmundjeje.
Pse shfaqen këto ndryshime hormonale?
Mashkulli si hormon kryesor ka testosteronin, i cili prodhohet kryesisht në testikuj nga disa qeliza (leydik) që ndodhen në teste. Me kalimin e moshës ulet funksioni i këtyre qelizave, duke ulur sasinë e prodhimit të këtij hormoni, ku më shumë e ku më pak, i cili do të sjellë dhe disa shqetësime karakteristike.
Më konkretisht, çfarë shqetësimesh mund të shfaqen?
Simptomat e përgjithshme të mungesës së testosteronit janë ulja e dëshirës seksuale, vështirësi në ereksion, shenja të depresionit dhe lodhjes, ndryshimi i linjës trupore që shoqërohet me ulje të fuqisë muskulore dhe rritje të masës dhjamore. Por dhe shqetësime të tjera, që siç thamë lidhen me gjëndrën e prostatës.
Çfarë duhet të bëhet në rast se shfaqen shenjat e mungesës së testosteronit?
Këta pacientë fillimisht duhet t’i nënshtrohen një mori analizash, siç janë: gjaku komplet, urinë komplet, uroculturë, P.S.A.-testosteroni, spermograma, analizat e mëlçisë, lipidograma, echo e prostatës dhe testeve. Kjo bëhet për të parë nivelet e tyre dhe korrigjuar nivelet e testosteronit. Kjo bëhet duke injektuar çdo 8 javë një ampul Nebido, në prani të mjekut specialist. Në pacientët që është kryer kjo procedurë, janë arritur rezultate të konsiderueshme dhe janë vënë re ndryshime në gjendjen e tyre të përgjithshme. Madje është parë se ka pasur ndikim dhe në zvogëlimin e gjëndrës së prostatës ½ e madhësisë së saj dhe është zhdukur urina e mbetur (reziduale). Prandaj personave që vënë re ndryshime në humorin apo gjendjen e tyre të përgjithshme, u rekomandohet të paraqiten sa më parë te mjeku specialist androlog apo urolog, në mënyrë që të diagnostikohen dhe trajtohen në kohë.

Çfarë është testosteroni
Testosteroni është hormon seksual mashkullor, që prodhohet kryesisht në testikuj dhe më pas hyn në gjak dhe përhapet në organe të tjera. Ky hormon ndikon në zhvillimin e një mashkulli gjatë pubertetit dhe që është i nevojshëm për shëndetin dhe cilësinë e jetës së tij. Ky hormon ndikon në zhvillimin e qimeve në mjekër dhe trup, zhvillimin e fizikut dhe libidon (dëshirës seksuale). Rritja e hormonit ndikon në shtimin e oksigjenit në tru, përmes të cilit përmirësohet fuqia e përqendrimit, memoria dhe humori. Në këtë mënyrë mungesa e këtij hormoni ndikon në shfaqjen e problemeve fizike dhe psikike të një burri. Po ashtu testosteroni rregullon fuqinë muskulare dhe masën dhjamore.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)