Nagi Husaj : Shtëpia e Shqiptarit, është për Zotin dhe mikun.


Por si u përdor kjo traditë e këtij kombi vital nga miqtë dhe zoti?…Kjo kërkon një analizë të mirfilltë e shkencore.
Në të dya rastet, sipas asaj çka ka përjetuar ky komb lë shumë për të dëshiruar… Trajtimi në këtë shkrim nuk do përqëndrohet tek Zoti por tek ‘Miku’ i cili duke shfrytëzuar këtë traditë realizoi qëllimet e tijë dashakeqe dhe mizore!!
Që të hyjmë konkretisht në atë çka duam të trajtojmë në këtë cikël shkrimesh ,bëhet fjale për ‘miqtë’ Sllav të cilët u trajtuan si të tillë reth viteve 680 duke u lejuar të hynin në tokat Arbërore në bregun jug- lindor të lumit Danub.Dhe kronologjia e zhvillimit të mëtejshem të ngjarjeve vërtetoi se kjo traditë fisnikërore e Kombit Shqiptar ishte shum e gabuar duke i kushtuar masakra dhe perçarje deri në ditët e sotme….Pra eksperienca tashme ka vërtetuar se miku duhet respektuar si mik ,por jo ti lihet vendi kryesor në krye të odës së mikëpritsit. Dh. Rrera
Krimet Serbe ndaj popullatës Shqiptare .. Përgatiti për botim Nagi Husaj,
Në brigjet lindore të Adriatikut, jetojnë një popull autokton që për shekuj me radhë i është dashur të luftojë për lirinë dhe pavarësinë e vetë, kundër armiqve dhe shtypësve të të gjitha llojeve. Ky komb ka qëndruar i palëkundur në rrënjët e tij përmes luftërave të panumërta dhe të pabesisë së historisë. As migrimet e mëdha dhe as luftërat me romakët, turqit dhe pushtuesit e tjerë nuk i kanë penguar shqiptarët të ruajtur kombësinë e tyre, gjuhën e tyre dhe pastërtinë e origjinalitetin e zakoneve të tyre.
Historia e këtij kombi është një zinxhir i pathyer i betejave të përgjakshme kundër shtypësve të dhunshme, por edhe më keq i mizorive që janë krzer mbi të që të asgjësohej si kombë.
Rikthehemi konkretishtë tek ‘miqtë’ tanë sllav Ja seç thonë dokumentat e tyre dhe të vendeve të tjera mbi miqësinë sllave ndaj Shqiptarëve….
Gjenocidi harta
Shqipëtaret u debuar dhe azgjesuar nga Beogradi ,nga tetor 1912 deri në mars 1914
Tëvdekur: 120.000 – 270.000
255.878 shqiptarë dëbuar.
Pa u shtuar këtu numri i fëmijëve nën moshën 6 vjeç.
Në Gushtin te po këtij viti (1914) numri i të dëbuarve ariti në 281.747
Ishte koha e shpërbërjes së perandoorisë Turke dhe shpërthimit të luftërave ballkanike të 1912, shumica e Kosovës ishte marrë nga Perandoria Osmane nga Mbretëria e Serbisë, ndërsa rajoni i Metohisë (e njohur si Lugina e Dukagjinit ndaj shqiptarëve etnik) është marrë nga Mbretëria e Malit të Zi.Shqiptarët po dëboheshin nga tokat e tyre prej forcave serbe në 1912.
Plani Ambasadorëve ‘në Londër propozoi krijimin e kufijve të Shqipërisë, sipas statistikave etnike dhe fetare që do të mblidhen në teren nga një komision. Serbët duke mësuar një lajm të tillë nxituan për të ndryshuar sa më shpejtë të ishte e mundur raportet e popullsisë vendase me atë sllave ..Etja serbe për pushtimin tani kishë gjetur një mjet për të shkatërruar ëndrrën e drejtë të këtij populli të guximshëm dhe liridashës para se ajo të mund të realizohej. Trupat serbe pushtuan trojet Shqipëtare me zjarr dhe shpatë. Dhe me moton se : Në qoftë se Shqiptarët nuk mund të mposhten, atëherë të paktën populli shqiptar mund të asgjësohej. Kjo ishte ygjedhja për ta .
Shtëpi dhe fshatra të tëra u shëndruan në hi, popullsia e paarmatosur dhe e pafajshme u masakrua në masë, akte të pabesueshme të dhunës, plaçkitjes dhe brutalitetit të çdo lloji – të tilla ishin mjetet që janë përdorur.. me objektivin e tjetërsimit te karakterit etnik të rajoneve të banuara ekskluzivisht nga shqiptarët.Pasë pushtimit të trojeve Shqipëtare deri në brigjet veriore të lumit Shkumbin, serbo -malazezeë kërkuan nga qarqet diplomatike të fuqive të asaj kohe që ata tashme kishin vëndosur në vend të drejtën historike të mohuar që në vitin 1389 me betejën e Kosovës kundër myslimanëve pushtues ..
Teori kjo që kishte vite që përpilohej nga nacionalizmi serb për të bërë sa më të besueshëm dhe pranueshëm në opinionin ndërkombëtar të pushtimit dhe tjetërsimit të tokave dhe popullësisë Shqiptare.
Në fakt, “Kosova” term ky i përdorur në atë kohë për her të parë ka qënëdhe është tokë historikisht shqiptare, që i përkiste ilirëve që nga 1200 para Krishtit. Shqiptarët janë pasardhës të ilirëve dhe janë banorët autoktonë të Kosovës.Gjuha shqipe, e cila i përket grupit indo-evropian, ka fjalor të veçantë, morfologjinë dhe rregullat fonetike që kanë të angazhuar vëmendjen e shumë gjuhëtarë, nga të cilët disa kanë pohuar me besim, prejardhjen e saj nga ilirishtja e lashtë. Kosova është një rajon shqiptare, dhe në atë kohë kishte vetëm 10% – 15% popullatë serbe që u vendos aty gjat viteve të mëparshme, rreth shekullit të gjashtë pas Krishtit (Kujtojm këtu parathenien e këtij shkrimi)
Foto Shqiptarët e dëbuar nga tokat e tyre nga forcat serbe në 1912.Gjenocidi Serb
Serbët brënda pak viteve , bënë atë ndaj kombit Shqiptar që Turqia nuk ariti ta bente gjat kater shekujve !!
Shtypi i kohes kishte nisur të shkruante ne midhje me genocidin serb ndaj Shqiptarve .
Frankfurter Zeitung shkruan:Për ekzekutimin e 300 Shqiptarëve të paarmatosur “Në rastin në fjalë, duket se ka qenë trupat e rregullta serbe që kanë kryer masakrën. Por nuk ka asnjë dyshim çfarëdo qoftë që edhe masakrat monstruoze të kryera nga parregullta janë kryer me miratimin e heshtur dhe në përputhje të plotë me vullnetin e autoriteteve serbe. ”
Në fillim të luftës Leo Freundlich i është thënë mjaft e hapur nga një zyrtar serb: “. Ne do të fshijë shqiptarët”
Qarqet diplomatike :
“Pavarësisht protestave evropiane, kjo politikë sistematike e shfarosjes po vazhdon papenguar. Si rezultat, ne e konsiderojmë atë si detyrën tonë për të ekspozojë qëllimet e sundimtarëve serbë. Zotërinjtë në Beograd atëherë do zemërim të mohojë çdo gjë, duke e ditur fare mirë se drejtësinë gazetaresk na pengon nga emra të përmendet. ”
Është e qartë se ne nuk do të bëjë një raport të tillë nëse ne nuk ishin të bindur plotësisht të vërtetën e saj. Në rastin në fjalë, faktet flasin më shumë se çdo rrëfim i plotë mund të bëjë. Një masakër pas një tjetër ka qenë i angazhuar që nga trupat serbe kaloi kufirin vjeshtën e kaluar dhe pushtuan tokën e banuar nga shqiptarët.
Viktimat e para të imperializmit serb ishin Maqedonia dhe Kosova. Megjithatë, imperialistët pan-serb, të detyruar nga imperialistët më të fuqishme për të nxjerrë përsëri nga bregdeti shqiptar, kanë mbajtur tokën më të mirë dhe më të begatshme të Shqipërisë: Kosovën. Ndërsa Fuqitë e Mëdha e njohën Shqipërinë si shtet sovran më 29 korrik 1913 Kosova, Dibra, Ohri dhe Manastiri mbetën nën sundimin ushtarak serb dhe më 7 shtator 1913, Mbreti Peter I i Serbisë deklaroi aneksimin e territoreve të pushtuara.
Gjatë pushtimit, ushtria serbe ka kryer krime të shumta kundër popullsisë shqiptare “, me synimin për të realizuar ndryshimin e karakterit etnik të këtyre rajoneve.” Krimet e përfshirë masakrat, spastrimin etnik, përdhunimin sistematik dhe gjenocid.
Krimet janë kryer zakonisht jashtë bazave etnike dhe fetare dhe ishin të drejtuara kryesisht kundër civilëve. Qëllimi i këtyre krimeve ishte për të krijuar një shtet të pastër etnik serb, ose “Serbinë së Madhe”, që përfshin Serbinë, si dhe zonat e populluara nga serbët në Ballkan. Qeveria serbe zyrtarisht mohoi njohjen e krimeve të luftës. …… Vijon në botimin e ardhëshëm .
Gjenoc serbo
Në qytetin shqiptar të Luma masakrat ishin cjerzore. Gjenerali Janković i ushtrisë së Mbretërisë së Serbisë pa se shqiptarët nuk do ti lejojnë forcat serbe për të avancuar, ushtria serbe masakroi një popullatë të tërë te burrave, grave dhe fëmijëve, nuk ua lënë gjallë askënd, dhe dogjën 27 fshatra në zonën e Lumës.
Raportet foli për mizoritë nga ushtria serbe, përfshirë djegien e grave dhe fëmijëve që lidhen me rafte e sanë, brenda prani të etërve. Më pas, rreth 400 burra nga Luma iu dorëzua autoriteteve serbe, por u dërguan në Prizren, ku ata u vranë.
Daily Telegraph shkruan se “të gjitha tmerret e historisë kanë qenë të mbetur pas nga sjelljen mizore të trupave të Përgjithshme Jankoviç”.
Gazeta e përditshme italiane Corriere delle Puglie shkroi në dhjetor 1913 rreth raportit zyrtar që u dërgua për të Fuqive të Mëdha me detajet e therjes së shqiptarëve në Lumës dhe Dibrës, ekzekutuar pas shpalljes së amnistisë nga ana e autoriteteve serbe

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)