Tumori në mushkëri: Pas kirurgjisë, mjaft i rëndësishëm aktiviteti fizik
• Pacientët që kanë pësuar një ndërhyrje kirurgjikale për heqjen e një mase tumorale në mushkri, që pas një muaji nga operacioni, duhet të nisin të bëjnë aktivitet fizik.


Ushtrimet fizike mesa duket ndihmojnë që pacienti të marrë veten, duke çuar në përmirësimin e cilësisë së jetës së tyre. Këtë e ka treguar një studim i kryer nga “Duke University”, të dhënat e të cilit do t’i prezantohen komunitetit shkencor me rastin e kongresit të “American Society of Clinical Oncology”, që do të mbahet në Çikago në fund të muajit maj. Pacientët që janë marrë në studim, janë përzgjedhur falë një programi rehabilitimi që parashikonte nisjen e ushtrimeve të frymëmarrjes, që çonin në hapjen e mushkërive dhe shmangien e akumulimit të lëngjeve. Në një fazë të dytë, pacientët i janë nënshtruar tre seancave javore ushtrimesh fizike të moderuara që ka parashikuar shëtitje rreth një orë me hap të shpejtë. “Pacientët me tumor në mushkëri që mund t’i nënshtrohen një ndërhyrje kirurgjikale janë rreth 25 për qind të totalit të të sëmurëve. Këta janë dhe ai kontingjent që riskon të rishfaqin sërish të njëjtin problem. Garantimi që në fillim i rimëkëmbjes së një jetë normale, edhe nëpërmjet aktivitetit fizik shton mundësinë për t’u shëruar”, ka deklaruar Lee Jones, një nga autorët e studimit, që është realizuar falë një suporti të “Lance Armstrong Foundation”. Ky lloj programi hyn në një tip trajtimi të ri të të sëmurit onkologjik. Ndërkohë sipas autorëve të studimit, gjatë terapisë është e rëndësishme që pacienti të jetë i përqendruar në një optik pozitive të jetës së tij.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)