Smogu shton riskun për shfaqjen e trombozave


• Ndotja urbane mund të favorizojë formimin e pllakëzave në arteriet e këmbëve, duket shtuar riskun për tromboza.


Të paktën ky është konkluzioni që ka nxjerrë një grup shkencëtarësh të “Harvard Medical School” të Bostonit, të drejtuar nga Andrea Maçarelli, pasi kanë marrë në konsideratë 870 pacientë të prekur nga tromboza gjatë 10 viteve që ka zgjatur studimi. Shkencëtarët kanë krahasuar të dhënat e këtyre pacientëve, me ato të 1.210 personave që gëzonin shëndet të mirë dhe që jetonin në të njëjtën zonë. Janë analizuar përqendrimi i substancave ndotëse si thërrmijat e karbonit dhe të nitrateve të metaleve, në zonat urbane që janë marrë në konsideratë dhe rezultatet kanë treguar se për çdo 10 mikrogramë më tepër për metër kub të këtyre substancave, regjistrohet një rritje me 70% të riskut për shfaqjen e trombozave. Mekanizmi që lidh smogun me rritjen e riskut për tromboza, është mjaft i ngjashëm me atë që shkakton të ashtuquajturën “sindrom e economy class”, edhe pse te pasagjerët që nuk lëvizin këmbët për shkak të udhëtimeve tepër të gjata, duke qëndruar për një kohë të gjatë ulur në pozicione jo komode, nuk formojnë pllakëza të mirëfillta, por vetëm shfaqin ngadalësim të qarkullimit të gjakut. Ndërkohë, ashtu si shpjegohet në numrin e fundit të “Archives of Internal Medicine”, smogu favorizon ngushtimin e arterieve, pasi si pasojë e ekspozimit ndaj agjentëve ndotës, gjaku qarkullon më me vështirësi.
Ekspozimi ndaj nano-pjesëzave të prodhuara nga shpërbërja e karburanteve ka qenë objekt i një studimi që ka patur për objekt ndikimin e smogut në infraktet dhe iktus. Studimi i kryer në SHBA, tregon se ekziston një lidhje e mundshme mes smogut dhe rrezikut për shfaqjen e trombozave venoze të thella. “Rezultatet tona tregojnë për një faktor risku krejt të ri dhe në të njëjtën kohë konfirmojnë rëndësinë e sforcimeve që kryhen për uljen e impaktit të ndotjes urbane në shëndetin e njeriut”, kanë nënvizuar studiuesit e Harvardit.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)