Tumori në lëkurë: Zbulohet receptori përgjegjës• Zbulohet receptori molekular përgjegjës për zhvillimin e kancerit të lëkurës, si përgjigje e ekspozimit ndaj rrezeve të diellit.

Në praktikë, një grup shkencëtarësh të Universitetit të Minesotës ka arritur të identifikojë “pikën hyrëse” të rrezeve ultraviolet në lëkurë, që mund të ndikojë në shfaqjen e kancerit të lëkurës. Sipas të dhënave që referohen në revistën “Cancer Research”, receptori molekular në fjalë është shumë i ngjashëm me “ganxhat” që ndodhen në sipërfaqen e jashtme të qelizave. “Çështja që ka qenë në qendër të studimit tonë ishte të kuptuarit se përse drita ultraviolet çon në shfaqjen e kancerit të lëkurës”, ka treguar për revistën “Zigang Dong”, koordinatori i studimit. Receptorët molekularë janë struktura proteinike, që përbëjnë membranën e jashtme të qelizave. Funksioni i tyre është të kapin përbërësit nga gjaku dhe t’u lejojë qelizave të ndërveprojnë me këta përbërës. Receptori i zbuluar nga shkencëtarët, bën të mundur të “integrojë” rrezet ultraviolet si qeliza të lëkurës. “Thelbi është gjetja e një agjenti që të mund të parandalojë shfaqjen dhe zhvillimin e tumorit të lëkurës, pas ekspozimit në diell”, ka nënvizuar shkencëtari.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)