Sa e rëndësishme është të hash mëngjes?


Një studim anglez reflekton për konsumin e vaktit të parë të ditës ose për sa i përket efektet e mos konsumimit të vaktit të mengjesit. “Mind the gap” ky është titulli i hetimit që flet për efektet negative të mosngrënies së mengjesit dhe për pasojat e tij të dëmshme.

Të mos hash vaktin e mëngjesit duke ngrënë gjatë ditës në mënyrë jokorrekte, krijon një deficit në organizëm, një vrimë në ekulibrin e të ushqyerit. Kujdes, sepse ndjesia e të qenit bosh krijon pasoja negative në organizëm. Ndërsa ngrënia në shtëpi e qumështit, pirjae kafes ose kos frutash e shoqëruar me fruta ose bukë të ndihmon ta nisësh mirë ditën. Kështu ka komentuar profesori Roberto Ostuzzi, presidenti i ANSISA dhe Përgjegjësi i Qendrës së Shqetësimeve të të Ushqyerit në Itali. Ngrënia e drithërave mund të konsideorhet korrekte nga pikëpamja e të ushqyerit. Pasi përmbajnë karbohidrate dhe fibra duke përmbajtur në të njëjtën kohë vitamina B6, B12 etj.

Ndërsa një studim australian ka vërejtur se adoleshentët që hanë mirë në mëngjes kanë më pak të ngjarë të jenë depresivë, të kenë ankth apo tension. Ndërsa studime të tjera kanë deklaruar se adoleshentët që nuk hanë mëngjes janë më të përqëndruar dhe më të shqetësuar për peshën e tyre, janë më shumë në ankth dhe peshojnë më shumë. Bëhet fjalë edhe për vajza që shpesh kanë shqetësime në të ngrënë.

“Por jo vetëm kaq- shton Ostuzzi- të hash mëngjes me familjen pakëson rrezikun e sjelljeve problematike dhe favorizon harmoninë dhe ul tensionin në familje. Për të arritur këtë është e nevojshme t’i kushtosh vaktit të parë të ditës kohëne duhur, të paktën 10 minuta. Këto janë objektivat e projektit “Më parë mëngjesi! 10 minuta duke ngrënë në mënyrë të shëndetshme” e promovuar nga Kellogg’s. ekspertët e ushqimit u mësojnë familjeve të ftuara në këtë takim që të hanë sëbashku për 10 minuta duke ngrënë në mënyrë të shëndetshme.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)