Të Pafajshëm të Akuzuarit për Aferën e Armëve të Policisë
Pesë të akuzuarit për aferën e armëve të Policisë së Kosovës janë lënë të lirë nga akuzat.

Tre zyrtarë të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe dy biznesmenë janë liruar nga akuzat për krim të organizuar, furnizim, transport dhe shitje të pautorizuar të armëve.

KALLXO.com ka siguruar një kopje të vendimit të Gjykatës së Prishtinës me të cilin është hedhur poshtë aktakuza ndaj nënkolonelit të policisë Ragip Bunjaku,ish-shefes së prokurimit të policisë Xhevahire Vatovcit, ish-shefit të Divizionit të Armëve në MPB Kadrush Koliqit dhe biznesmenëve Armend Selimi e Astrit Pira.

Vendimi i cili është nxjerrë më 28 maj thekson se aktakuza është hedhur poshtë për shkak se prokuroria nuk u është përmbajtur afateve ligjore të hetimit.

Në tetor të vitit 2011 Policia e EULEX-it me autorizimin e ish-kryeprokurores Izabela Marnak kishte kryer bastisje në lokalet e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Policisë së Kosovës me pretendimet se gjatë tenderit për importin e armëve dhe municioneve për Policinë e Kosovës kishte pasur keqpërdorime.

Atëkohë EULEX-i kishte njoftuar se dëmet në buxhetin e Kosovës nga këto keqpërdorime mund të ishin të mëdha.

Rasti atëherë kishte bërë bujë të madhe dhe ishte emëruar si skandali i armëve të Policisë së Kosovës.

Katër vjet pas bastisjeve, në janar të 2015-ës, EULEX-i nëpërmjet një komunikate njoftoi se Prokuroria Speciale ka ngritur aktakuzë ndaj pesë personave duke përfshirë këtu edhe zyrtarët e lartë të policisë dhe MPB-së.
Image result for policia e kosoves
Aktakuza në fjalë ishte dorëzuar në Gjykatën Themelore të Prishtinës dhe e njëjta ishte marrë në shqyrtim nga një trup gjykues i drejtuar nga gjykatësja Mariola Pasnik.

Avokati Sevdali Zejnullahu, mbrojtës i Ragip Bunjakut, ka konfirmuar për KALLXO.com se mbrojtja ka pranuar një vendim të gjykatëses me të cilin aktakuza është hedhur poshtë.

“Ne si mbrojtje kemi kundërshtuar aktakuzën me pretendimet se ajo është hartuar jashtë afateve të cilat i përcakton Kodi Penal I Kosovës, ankesa jonë është miratuar nga gjykata e cila ka konsideruar se aktakuza është ngritur jashtë afateve të cilat I ka paraparë kodi penal,” tha Zejnullahu.

Sipas tij prokuroria ka të drejtë ankese ndaj vendimit të gjykatës.

“Edhe nëse prokuroria parashtron ankesë, ne presim që Gjykata e Apelit të marrë një vendim të njëjtë me gjykatën themelore,” shpjegoi Zejnullahu.

Avokati i eprorit të policisë ka paralajmëruar se së bashku me klientin e tij janë duke menduar që të nisin procedura ligjore me të cilat do kërkojnë llogari për dëmtimin e imazhit...

********

image

Inspektorati Policor i Kosovës(IPK) kohë më parë këtheu në punë ish U.D Drejtorin e DMO-së
në Policinë e Kosovës  ,z.Blerim Mustafaj, i cili  për 6 (gjashtë) muaj ishte  i suspenduar nga puna dhe ndaj tij  tash janë duke u  zhvilluar  hetimet  prej  Prokurorisë së Shtetit , për keqmenagjim dhe shpërdorim të detyrës zyrtare.

Poashtu  drejtori i DSHM në Policinë e Kosovës ,kolonel Fahredin Vërbovcit, u shkarkua nga ky pozicion i lartë  policor dhe në vend të tij, Drejtori i përgjithshëm i Policisë së Kosovës,zoti Shpend Maxhuni,emroi i Shefin e kabinetit të tij z.Granit Fetahu.

*****
Image result for inspektorati policor i kosoves
Gjatë vitit të kaluar Inspektorati Policor i Kosovës ka trajtuar 1.304 ankesa të ndryshme nga qytetarët dhe institucionet e ndryshme, prej të cilave 233 kanë qenë raste me elemente të veprës penale që janë hetuar nga Departamenti i hetimeve, ndërsa 305 ishin punonjës të Policisë së Kosovës që ishin subjekt i hetimit nga ky inspektorat.

Ky konstatim del nga raporti vjetor i punës së Inspektoratit Policor të Kosovës, i cili u prezantua të martën në një konferencë për media.

Sipas këtij raporti, del se vetëm 3.4% e punonjësve të Policisë së Kosovës ishin nën hetim, apo 0.6% më pak se vitin e kaluar.

Nga raporti del se nga rastet me të cilat u mor ky inspektorat në prokurori janë përcjellë 132 kallëzime penale, 86 raste janë dërguar me raport të veçantë, kurse 15 raste janë në proces në IPK.

Po ashtu, thuhet se 957 raste që janë klasifikuar si shkelje disiplinore e profilit të ultë janë përcjellë për t’u trajtuar në Drejtorinë e Standardeve Profesionale në Policinë e Kosovës.

Masat dhe rekomandimet e dhëna nga IPK-ja gjatë vitit 2014 të cilat kanë ardhur si kërkesa dhe nevoja gjatë zhvillimit të hetimeve janë:20 arrestime nga ana e IPK-së, 64 rekomandime për suspendime dhe 13 rekomandime për transfer.

“Gjatë viti 2014 IPK-ja ka hetuar 83 vepra penale me elemente të korrupsionit dhe veprave tjera kundër detyrës zyrtare ndër të cilat më të shpeshtat kanë qenë: 48 vepra të keqpërdorim i pozitës apo autoritetit zyrtar, 12 vepra falsifikim i dokumentit zyrtar, 10 vepra të marrjes së ryshfetit, 4 vepra të ushtrimit të ndikimit, 4 vepra zbulim i fshehtësisë zyrtare, 2 vepra të dhënies së ryshfetit, 1 vepër të përvetësimit në detyrë, 1 vepër të mashtrimit dhe 1 vepër të konfliktit të interesit. Një ndër funksionet bazë të Inspektoratit Policor të Kosovës është edhe zhvillimi i inspektimeve ndaj Policisë së Kosovës. Këto inspektime realizohen në mënyrë që përmes tyre të bëhet identifikimi dhe parandalimi i çfarëdo devijimi nga aktet ligjore dhe procedurat me të cilat funksionon Policia e Kosovës. Për secilin inspektim hartohen raporte në të cilat prezantohen të gjeturat të cilat pasqyrojnë punën dhe efikasitetin e menaxhmentit të Policisë së Kosovës si dhe jipen rekomandimet lidhur me efikasitetin, efektivitetin dhe pajtueshmërinë e punës policore me ligjet në fuqi”, thuhet në raportin IPK-së.

“Gjatë vitit 2014, Inspektorati Policor i Kosovës, sa i përket realizimit të buxhetit për vitin fiskal 2014, ka arritur në kuotën 90.54% duke proceduar gjatë vitit fiskal 2014:134 kërkesa për zotim të mjeteve buxhetore, në vlerë prej 342,874.80€ si dhe 290 ekzekutime të lëndëve financiare në vlerë prej 267,817.85€ (duke mos llogaritur shpenzimet e krijuara nga kategoria ekonomike e pagave dhe mëditjeve, ngase, mënyra e procedimit të tyre dallon nga kategoritë e tjera). IPK vlerëson lart bashkëpunimin me ICITAP-in amerikan, i cili është i rëndësisë së veçantë dhe ka karakter shumëdimensional”, thuhet në raport.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)