Zekë S. Sinanaj (1957 - )

                          Fotografia e Nifka Dhimshem Dhe Nassi                                

Zekë S. Sinanaj u lind më 2 korrik 1957 në fshatin Isniq të Deçanit. Ka mbaruar studimet bazike të juridikut, në Universitetin e Prishtinës.

Nga viti 1984 ka punuar si gazetar në Radio Televizionin e Prishtinës (RTP), deri në korrik të vitit 1990 kur ai dhe kolegët e tij u larguan dhunshëm nga regjimi serb. Gjatë 90-tave ka shkruar për gazetat: ‘’Bujku’’, ‘’Gazeta Shqiptare’’, ‘’Kombi’’ dhe ‘’Dielli’’. Reporter për Radio Zagrebin, në emisionin informativ në gjuhën shqipe, ku poashtu gjatë kësaj kohe ka qenë ndër drejtuesit e Qendrës për Informim të Kosovës – QIK, në Deçan. Për shkak të veprimtarisë së tij, disa herë është arrestuar dhe maltretuar nga forcat e regjimit të atëhershëm.

Gjatë luftës së fundit në Kosovë, ka raportuar për zonën e Dukagjinit në mediume të ndryshme, si reporter i rregullt në Radio Televizionin Shqiptar - Programi Satelitor. Ka bashkëpunuar edhe me Radio Deutsche Welle, Radio Zëri i Amerikës, Radio Free Europa dhe me agjencione të ndryshme për mbrojtjen e lirive dhe të drejtave të njeriut.

Me raportimet dhe xhirimet e tij ka arritur ta sensibilizojë opinionin vendor e ndërkombëtar rreth dhunës dhe masakrave që ushtronte pushteti serb i kohës. Në veçanti, raportimet për masakrën e 25 Majit 1998 dhe 1 Prillit 1999, të dyja në fshatin Lybeniq, ku u masakruan rreth 100 persona. Pastaj masakrën e Belegut, atë të Mejës si dhe zhvillimet luftarake që bëheshin në mes të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe forcave serbe. Ka qenë pjesëmarrës pothuaj i të gjitha zhvillimeve dhe ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë luftës në Dukagjin.

Pas luftës ka vazhduar punën si gazetar/redaktor në Radio Televizionin e Kosovës (RTK). Fillimisht ishte i angazhuar në edicionin e lajmeve, ndërkohë ka udhëhequr emisionet informative-politike: ‘’Intervista e Javës’’ dhe ‘’Pro et Contra’’.

Me shpërthimin e luftës në Luginë të Preshevës është angazhuar si reporter në luftimet e drejtpërdrejta në mes të UÇPMB-s dhe forcave serbe. Njëherit ka përcjell edhe bisedimet e palës shqiptare dhe serbe për arritjen e marrëveshjes në Konqul dhe Lluçan të Preshevës.

Ka realizuar rreth 20 filma dokumentarë për personalitete dhe ngjarje historike të periudhave të ndryshme. Po ashtu ka realizuar shumë emisione-reportazhe nëpër treva të ndryshme shqiptare dhe me gjerë. Janë të njohura emisionet të realizuara në Plavë e Guci, Tuz-Malësi e Mbishkodrës, Rozhaj, Zarë të Kroacisë, Maqedoni dhe Shqipëri.

Dokumentar Televizivë  në RTK :

1.Kthimi i heroit Rrustem Bruqi,

2. Arkivolet e Tmerrit ( kushtuar ushtarëve të vrarë në ish APJ-në, 

3.Ora e Babës (   dedikuar familjës Januzi të fshatit Mazhiq të Shalës së Bajgorës, ku dy prej  vëllezërve  janë  të dënuar më vdekje),

4. Ora e Atdheut  (dedikuar  atdhetarit Hoxheë Zekë Berdynaj), 

5.Mbijetesa  kushtuar shqiptarëve në Rozhajë të Malit të Zi, 

6. Arbneshët e Zares. etj.

Kohëve të fundit është angazhuar në realizimin e dy librave, njëri prej tyre një libër voluminoz "Kujtime nga Lufta".

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)