Zeqir A.Berdynaj(1934-)Zeqir A.Berdynaj u lind më 6 qershor 1934 në Firzë, ish katundi i Ri i Komunës së Pejës.

Shkollën fillore dhe të mesmën e kreu në vendlindje,ndërkaq Fakultetin e Drejtësisë e kreu në Sarajevë në vitin 1965.

Ishte ndër shqiptarët e parë të arsimit mësues që nga viti 1958 në Ujmir të Klinës, pastaj punojë në disa shkolla të Drenicës dhe në Llapushë dhe në vitët e ’60-ta ishte mësues në Jabllanicë.

Zeqiri i kthehet profesionit të tij prej juristi,profesion ky i rëndë,i vështirë por që ishte me rëndësi të veçantë që edhe aty të gjenden shqiptarët që sado pak ta ndihmojnë çështjen e shqiptarëve nën një regjim të rëndë të pushtuesit.

Prandaj,Zeqiri,këtë profesion e kreu me nder dinjitetë të lartë prej shqiptari sepse,më në fund,Zeqiri rrjedhë nga një familje me virtyte të larta kombëtare nga familja e Mulla Zekë Berdynajt,familje shumë e njohur në Rrafshin e Dukagjinit dhe më gjërë.

Zeqiri me krijimtari letrare mirret që nga shkolla e mesme,por që krijimtarinë e tij,deri në vitin 2004 ,nuk e nxorri në dritë, ndoshta për shkak të kohërave të liga...

Zeqir A.Berdynaj ka shkruar këto vepra :

1.”Lisi”,Sh.B.”Albi”,Prishtinë,2004.

2.”Dri ,o Dri”, Sh.B.”Albi”,Prishtinë,2005.

3.”Delfina”, Sh.B.” Druck Art”,Prishtinë,2005.

4.”Rruga e kombit”,”Illyricum”,Prishtinë_Zagreb,2017.

5.”Djali nga Gllogjani”, ”Illyricum”,Prishtinë-Zagreb,2017.

Vepra publicistike:

1.”Mërgimi rrugë e dështuar”,”Fjala jonë”,Prishtinë,1997.

Dy librat e tij që botohën këto ditë : ”Drenusha” dhe “Dega dhe Lisi”,janë vazhdimësi poetike,që gjithsesi shënojnë nivele të reja në krijimtarinë e tij poetike.

Është anëtar i Lidhjës së Shkrimtarëve të Kosovës si dhe anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve Shqiptare –Amerikane në Nju Jork,Prishtinë, Tiranë dhe Shkup.

Jeton dhe vepron si avokat në Pejë.

Flori Bruqi


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)