Lule Alidema (1972-)

Fotografia e profilit të Lule Alidema Zejnullahu
Lule (Alisahit) Alidema lindi në Shkup në vitin 1972. Ajo si fëmijë u transferua me prindër në vendlindjen e babait të saj në Kosovë, ku edhe e kreu shkollën fillore dhe të mesme.

Studimet i kreu në Prishtinë në Departamentin e Psikologjisë, nivelin Bachelor dhe Master .
Është e licencuar  “Psikologe klinike”,  nga Ministria e Shëndetësisë së Kosovës. .
Ajo e ushtron profesionin e saj psikologe klinike në poliklinikën "Shëndeti im " , në Prishtinë.
Gjatë  Luftës në Kosovë , ajo emigroi  në Paris të Francës duke zhvilluar profesionin e sajë në testimin  e fëmijëve kosovar,si dhe për ndihmen e shumë familjeve dhe fëmijve në nevojë që ishin të traumatizuar nga lufta. Pavarësisht ofertave që asaj  ia bënë  franqezet ajo u kthye në Kosovë për ti dalë në ndihmë popullit të sajë.

Ajo,tash e dy decenie i shëron me fjalë  personat  me strese postraumatike  të fituara nga lufta.
Gjithashtu, ajo ka ndihmuar dhe ju ndihmonë   qifteve bashkëshortorë që kanë probleme familjare ,
probleme psiko-sociale, fëmijëv të moshave të ndryshme që kanë  probleme të ndrushme (asociale dhe psikologjike etj).

Një kohë ajo punoi si mësimdhënëse e psikologjisë në gjimnazin“Xhevdet Doda”,në Prishtinë,ndërsa tash punon si Psikologe klinike në Poliklinikën “Shëndeti im“, në Prishtinë.

Ajo i udhëzon dhe ju ndihmon të sëmurit , i vlerëson ata për  aftësi   psiko-fizike, mbanë séanca psikologjike me adoleshentë dhe më të  rritur etj.

Qëllimi i sajë në karrierë është t’i edukojë të rijtë me shkrime si dhe  më udhëzime psikologjike rreth preokupimeve të tyre në kushte aktuale, duke shtjelluar tema të ndryshme nga psikologjia .
Ajo ka publikuar disa publikime mjaftë të rëndsishme nga psikologjia klinike ,psikologjia sociale etj. ,si fjala vjen:

1. “Disa teknika rreth menagjimit të stresit”

2. “ Kemi apo nuk kemi vetëbesim”

3. “ Të priremi nga mendimi pozitiv”

4. “ Që të mos zhgënjeheni, uleni pritshmërinë”

5. “ A ja vlenë të zemërohemi e të mbajmë inatë”

6. “ Të nisesh nga vetja nuk do gabosh kurrë”

7. “ Roli dhe rëndësia e të qënurit gjysh”

8. “ Adoleshenca dhe qrregullimet e saj”

9. “ Sjelljet agresive të nxënësve adoleshentë në shkollë”

10. “ Prindërimi”

11. “ Motivimi i nxënësve të ciklit të ulët nga ana e mësuesve, inkurajues për të nxënë më tepër dhe për të qenë më të vëmendshëm gjatë ores mësimore”.

Etj.Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)