Stendat nuk janë aq të dobishme sa mendohej

Stendat janë në të vërtetë tuba metalikë të vegjël që kanë një strukturë rrjetë, shërbejnë për të thyer ngushtimin dhe shërimin e enëve të gjakut, duke lejuar një rrjedhje më të mirë të gjakut, e cila ul rrezikun e infarktit ose goditjes.
Një studim i ri britanik mbi sëmundjet kardiovaskulare sugjeron mundësinë e ndryshimit të qasjes në terapi, si dhe kujdesin e pacientëve me probleme zemre.
Më e zakonshme dhe forma më e rëndë e sëmundjes kardiovaskulare është sulmi në zemër (infarkt). Shumë pacientë që kanë pësuar një atak në zemër përfshijnë një stendë që zhbllokon arteriet dhe kështu zvogëlon rrezikun e një sulmi "të ardhshëm".


Sidoqoftë, sot stenda vendoset edhe në pacientët me dhimbje gjoksi ose angjina pectoris, një term mjekësor për dhimbje gjoksi, zakonisht i shkaktuar nga formimi i depozitave të yndyrës në arteriet.
Studimi i ri vetëm tregon se pacientët me angjinë pectoris me stendën e futur - nuk kanë pasur një përmirësim të dukshëm në krahasim me njerëzit me angjinë, por pa stendë.
Në studim, kishte 200 pacientë të diagnostikuar me angjinë pectoris, disa prej të cilave kishin stendë të implantuar pas 6 javësh të trajtimit, ndërsa të tjerë ishin duke kaluar nëpër një procedurë simulimi pa stendë.
Këto janë vetëm rezultatet e para të këtij lloji dhe ato mund të jenë bazë për një kuptim më të mirë të angjina pectoris të qëndrueshme. Rezultatet e studimit kanë treguar se përdorimi i stendës nuk ka avantazhe të mëdha në lidhje me terapi të ilaçeve te njerëzit me enë të qëndrueshme të gjakut. Studimi gjithashtu tregon se stenda nuk është e dëshirueshme në rastet kur gjendja e angjina pectoris nuk përmirësohet me përdorimin e ilaçeve.

Rezultate imazhesh për cka jane stendat
Të dhënat tregojnë për rishikimin e udhëzimeve kardiologjike në formën e një rekomandimi për inkorporimin e stendave në pacientët me angjinë pectoris.
Çdo vit, në më shumë se gjysmë milion pacientë në Evropë dhe Amerikë vendosen stenda. Një pakicë e tyre përjetojnë komplikime të rënda për shkak të një stende të tillë si sulmi në zemër, dëmtimi i veshkave, madje edhe vdekja.
Imazh i ngjashëm
Nënshtrimi i këtyre pacientëve në rrezik të panevojshëm është shumë i papërgjegjshëm, sipas autorit të studimit. Më shumë vëmendje përqendrohet në terapinë e barnave dhe përmirësimin e stilit të jetesës.
Së fundi, studimi thotë se megjithëse këto zbulime dhe të dhëna janë me interes dhe meritojnë më shumë vëmendje, kjo nuk do të thotë që pacientët kurrë nuk duhet t'i nënshtrohen vendosjes së stendave për një angjinë pectoris stabile.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)