Kirurgjia bajpasÇfarë është operacioni koronar bajpas?
Operacioni koronar bajpas është operacion i zemrës. Përdor enë gjaku që mirren nga pjesë tjetër të trupit me qëllim që ta urëzojë ose të bëjë bajpas të pjesës së bllokuar ose të ngushtuar të arterieve koronare (të zemrës). Operacioni i ndihmon njerëzve, arteriet koronare të të cilëve janë ngushtuara ose janë bllokuara për shkak të materialit yndyror të ashtuquajtur pllakë. Bajpasi mundëson sasi më të madhe të rrjedhës së oksigjenit nëpër muskulin e zemrës.
Si bllokohen arteriet e zemrës?
Me kalimin e kohës, yndyrat, kolesteroli dhe substanca të tjera që depozitohen nëpër muret e arterieve formojnë pllaka. Kur vjen në shkëputje të pllakës formohet tromb, rrjedha e gjakut nëpër zemër është e bllokuar dhe mund të çojë në parehati në gjoks të ashtuquajtur anginë madje deri në sulm të zemrës.


§  Doktori juaj do të marrë enë gjaku nga kraharori ose nga këmba juaj.
§  Njëra anë e enës së gjakut ngjitet në aortën tuaj (ena më e madhe e gjakut që del nga zemra), dhe ana tjetër ngjitet në arterien koronare nën pikën ku është bllokuar.
§  Tani mund të realizohet rrjedhë e gjakut nëpër kanalin e ri deri në zemër.
§  Mund të keni më shumë se një bajpas të kryer arterial, në varësi të asaj se sa arterie janë të bllokuara.

§  Do të flini gjatë operacionit që zgjat pothuajse 3-6 orë.
§  Pas operacionit do të akomodoheni në departamentin e kujdesit intenziv për disa ditë.
§  Familja juaj do të mund t’ju vizitojë por me kohë të kufizuar në departamentin e kujdesit intenziv.

§  Do të zgjoheni në departamentin e kujdesit intensiv dhe fillimisht mund të ndieni të hutuar.
§  Gjithmonë është dinamike në kujdesin intensiv dhe dritat janë gjithmonë të ndezura.
Është normale që të humbni ndjenjë për kohë.
§  Do të keni tub në gojë dhe në fyt i cili ju ndihmon të merrni frymë. Nuk është e rehatshme dhe nuk do të mund të flisni, por infermieret do t’ju ndihmojnë që të komunikoni.
§  Tubi për frymëmarrje do të mbetet derisa të filloni të merrni frymë në mënyrë të pavarur – disa orë.
§  Do të jeni të lidhur me aparate për monitorim të ritmit tuaj të zemrës dhe tensionin e gjakut në 12 deri 24 orët e para.


§  Do të transferoheni në dhomë spitalore.
§  Do të ndjeni plogështi dhe dhimbje.
§  Do të djersitni natën.
§  Do t’ju japin medikamente.
§  Do të duhet të merrni frymë thellë dhe të kollitni që të pastrohen mushkëritë tuaja nga lëngjet.
§  Do të filloni të lëvizni dhe të ecni pothuajse menjëherë.
§  Mund të hani normalisht dhe do të ndieni gjithnjë e më mirë çdo ditë.


§  Bisedoni me doktorin tuaj, me infermieren ose me personel tjetër mjekësor.
§  Bëhuni pjesë e klubit tonë të pacientëve. Me këtë do të keni mundësi të dëgjoni më shumë pyetje mjekësore dhe t’i ndani përvojat tuaja me pacientë të tjerë.(Floripress)


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)