REAGIM I SHSHA-SË NË ÇIKAGO: :PSE PRESIDENTI I SHQIPËRISË NUK E NDEROI ME MIRËNJOHJE ARBËRESHIN JOE DIOGUARDIN?

Rezultate imazhesh për skender karaqica


Skënder Karaçica

Executive Director

Albanian-American Association of Intellectuals Businessmen and Activists

Presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani, me rastin e vizitës së fundit në SHBA, nderoi shumë personalitete të jetës e të veprimtarisë kombëtare të diasporës shqiptare, që ndër vite kanë vepruar për kauzën shqiptare në Ballkan dhe për lirinë e Kosovës. Nuk e kemi të qartë pse institucionet e dy shteteve Shqipëria dhe Kosova,po e harrojnë dhe po e anashkalojnë veprimtarinë politike dhe kombëtare të ish kongresistit, arbëreshin me gjak shqiptari dhe kryetarin e LQSHA-së, Joe Dioguardin? Kështu e nis reagimin SHSHA në Çikago për të hedhë dritë për tërë veprimtarinë e tij kombëtare tash e tridhjetë vjetë në shërbim të çështjes së pa zgjidhur shqiptare në Ballkan dhe për pavarësinë e Kosovës ndaj regjimit vrastar të Serbisë si dhe demokratizimi i Shqipërisë, thuhet në këtë reagim nga Çikago.


Arbëreshi Joe DioGuardi nëpër vite ishte në krye të lëvizjeve të mëdha kombëtare të shqiptarëve në Amerikë, që përmes dyerve të kongresit dhe të senatit amerikan në Washington, ka artikuluar projektin madhor të lirisë së Kosovës dhe për tërë rrugëtimin e tij ai u gjete ballë për ballë me kryekriminelin Sllobodan Millosheviq në Hagë, që shpaloj tërë historinë vrastare deri në shkallë të gjenocidit dhe të shkatërrimit në substancë të popullit shqiptar dhe të Kosovës, hedhin dritë në Çikago.

Ndaj arbëreshin pati harresë dhe orët skandaloze dhe me rastin e 100-vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë, ish kryeministri Sali Berisha nuk e pati të (arsyeshme) të ftojë në manifestimin madhështor që u urganizua në Shqipëri dhe në mbarë trojet tona etnike. Është për të ardhë keq se në manifestimet shtetërore, takime me udhëheqësit e të dyja shteteve, marrin pjesë disa veprimtarë që nuk kanë bërë asgjë më shumë sesa Joe DioGuardi, prandaj edhe sot e kësaj dite, ai është shumë aktiv përmes LQSHA-së në Nju Jork dhe zëri i tij ende dëgjohet në Shtëpinë e Bardhë në Washington, thonë shqiptaro-amerikanët në Çikago.

Pse atëherë po harrojnë dhe anashkalojnë arbëreshin me gjak shqiptari dhe kryetarin e kësaj organizate të lobimit në Amerkikë,që për detyrë i ka vënë vetës “Mos vdeksha” pa e zgjidhë të drejtën kombëtare të popullit shqiptar në Ballkan, të ndarë në shumë shtete me padrejtësitë historike, ia përkujtojnë presidentit të Shqipërisë që përmes mirënjohjeve të shumëta, madje edhe pa ndonjë kritere të mirëfilltë ndaj (disa) veprimtarëve me një “aktivitet” të dyshimtë, nuk është dashtë që jeta, veprimtaria kombëtare e arbëreshit Joe DioGuardi të radhitët ndër të parët më të dalluar për çështjen shqiptare të pa zgjidhur në Ballkan, thonë me shqetësim në Çikago.

Është e pafalshme borxhin që kanë shumë veprimtarë të dalluar në Nju Jork (po i drejtohemi Hyri Bajraktarit) dhe në Çikago dhe qytetet tjera në Amerikë, që lejuan vetën të dalin në ballë të ndarjeve të mirënjohjeve nga dora e presidentit të Shqipërisë dhe harruan dhe anashkaluan arbëreshin me gjak shqiptari Joe DioGuardi, për të cilin historia kombëtare do të flasë e dë shkruaj për udhën e madhe me faqe të bardhë për trojet tona etnike në Ballkan, thuhet në fund të reagimit nga Çikago.

Skënder Karaçica
Executive Director

Albanian-American Association
of Intellectuals Businessmen and Activists

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)