Maxhun Bruqi ( 25 dhjetor 1928 - 2 prill 2016).

Rezultate imazhesh për maxhun bruqi


Maxhun (Rexhep) Bruqi , lindi në fshatin Isniq të Deçanit , më 25 dhjetor  1928. Shkollën fillore e kreu në Strellc të Epërm të Deçanit , progjimnazin në Pejë ndërsa Normalën e Gjakovës e kreu më 1948.

Fakultetin e Shkencave të Natyrës - Degën e gjeografisë e kreu në Universitetin e Prishtinës, kurse studimet pasuniversitare për gjeografi i ndoqi në Universitetin e Zagrebit .

Karrierën në arsim  e filloi në vjeshtën e vitit 1949.Ishte mësues në fshatrat e komunës së Deçanit : Carrabreg të Epërm ,Deçan ,Junik, Strellc të Epërm etj. 

Më vonë pas kryerjës së fakultetit të gjeografisë  në vitët e '70-ta , kaloi si profesor i gjeografisë në gjimnazin   “Vëllëzërit Frashëri” në Deçan.

Profesor Maxhun Bruqi, është ndër pishtarët e parë të arsimit shqip në Kosovë. Dy gjeneratat e para të Normalës së Gjakovës dolën me detyrë anembanë Kosovës, por edhe jashtë kufijve të saj. Ata e kishin për detyrë që ta përhapin kulturën, arsimin dhe dijen në gjuhën tonë të ëmbël shqipe, mu në atë kohë kur afër 85 % e popullatës ishte analfabete dhe kur në shumicën dërmuese të fshatrave tona nuk kishte shkolla.

Këta maturantë, asnjëherë nuk kanë pasur ndonjë kërkesë apo vërejtje për kushtet e punës së tyre, sepse udhëhiqeshin nga ideali i lartë patriotik. Ata e dinin se dija është dritë, është fuqi që na çon përpara, na bën zot të vetvetes.Maxhun Bruqi bashkë edhe me disa emra tjerë të fushës së arsimit më Dërvish Rozhajën,Pajazit Nushin,Rexhep Hoxhën,Fehmi Aganin Arsim Fehmiun e të tjerë e kanë krijuar masën gjenetike të zhvillimit shoqëror, ekonomik dhe kombëtar të shqiptarëve, të cilën studiuesit me plot të drejtë e quajnë vatër e pashuar e zhvillimit të vetëdijes kombëtare shqiptare.

Jeta dhe vepra e Maxhun Bruqit duhet të shërbejë si shembull për gjeneratat e reja për të ecur fuqishëm përpara në arsimimit në Kosovë. 

Ishte pjesëmarrës i Luftës së Dytë Botërore. Ky me përkushtim dhe atdhedashuri të thellë i edukoi dhe arsimoi shumë breza të rinjsh në Rrafshin e Dukagjinit .

 Ishte profesor i dalluar i lëndës së gjeografisë, të cilën me aq dashuri e profesionalizëm ua shpjegoi nxënësve për më shumë se 42 viteve gjeografinë e atdheut të ndarë pikë e pesë... 

Ai  është pjesë e panteonit të arsimit shqip në Kosovë, si njeri i cili tërë jetën ia kushtoi arsimit ku dhe kreu detyra më përgjgjësi  në institucionet arsimoro-pedagogjike të Kosovës. 

Ishte prind i mirë , pedagog i vyer i shumë mësuesëve,mjekëve,
gazetarëve ,inxhinierëve ,juristëve,,ekonomistëve, punëtorëve shëndetësorë. në Dukagjin.

Maxhun Bruqi  do të mbetet gjatë në kujtesën tonë dhe sejcilit nxënës të tij  që e  pati fatin të  mësoi  për kulturën, pedantërinë dhe etikën profesionale prej  një pedagogu më namë në rrafshin kombëtar dhe edukativë.

Vdiç në Prishtinë më datën 02 prill 2016.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)