PAS LEXIMIT TË ROMANIT TË FLORI BRUQIT “PALLATI I AKERONIT’’.
Shkruan: Mr.Sci.Prof.Selim KrasniqiFotoporteti

Flori Bruqi


Krijuesi Flori Bruqi,është është autori i 41 veprave letrare dhe shkencore,të botuara në Prishtinë dhe Tiranë.

Ka botuar një numër të madh shkrimesh në Kosovë,Shqipëri,Amerikë, Angli,Francë, Itali,
Gjermani,Kroaci etj., dhe merret edhe me publicistikë.

 Është drejtor për mardhënie me medie pranë Akademisë së Shkencave dhe Arteve Shqiptaro-Amerikane New York,Tiranë,Prishtinë dhe Shkup.

Në vitin 2000,autori në fjalë botoi romanin,me titull simbolik “Pallati i Akeronit”, në të cilin krijuesi me mjeshtri artistike e përshkruan periudhën më të dhimbshkme të popullit tone,atë të luftës.

Në këtë roman,autori i prekë pikat më të qenësijshme të veprimit të disa skribomaneve,gazetarëve.

historianëve,politikanëve,apo siç thotë autori,kukudhëve,njerëzve të UDB-ës.

Romani është i ndarë në 18 kapituj të lidhur në mënyrë kontinuele me një mesazh të qartë, që të flakën dukuritë e shëmtuara,si:thashethemet,përgoimet,klanet ,linçimet,seps krijuesi duhet të merret vetëm me anën letrare dhe figurative.

Kryeprotogonisti i këtij romani është uran Dugagjini,i cili njësohet me vetë autorin,i cili ndiqet hap pas hapi nga kukudhët dhe cerberët e shumtë.

Uranit i censurohen shkrimet,i ndalohet botimi i shkrimeve nga kukudhët që e ndjekin hap pas hapi.

Vetë titulli i romanit tregon se “Pallati” është i mbushur me mjaft kukudhë e cerberë të nëntokës,
sepse vetë Akeroni,sipas mitologjisë greke,është emir i lumit të mbretërisë së nëntokës.

Krahas persiatjeve të shumta të Uranit,autori,me mjaft mjeshtri e përshkruan luftën e UÇK-së në terë Kosovën,sin ë Drenicë,Dugagjin,Llap,Shalë.

Libri u botua në SB”Butriniti”,Tiranë,2000.


(Selim Krasniqi  është i lindur, më 17 gusht 1955 në Junik, pedagog, magjistër, shqiptar nga Kosova.
Selim Krasniqi studimet themelore i ka mbaruar në Fakultetin Filozofik – dega Gjuhë dhe Letërsi Shqipe, më 1978 në Prishtinë, ku, më 2004 me temën : Funksionet e rasave gjinore, dhanore e rrjedhore në gjuhën letrare shqipe, merr titullin e magjistrit. Krasniqi, më 9 mars 2005, ka bërë kërkesen për t’iu lejuar tema e doktoratës nga fusha e metodologjisë së mësimdhënies në Fakultetin Filozofik.

Veprimtaria

Selim Krasniqi që nga diplomimi më 1978, punon si mësimdhënës në gjimnazin "Hivzi Sulejmani" në Fushë Kosovë. Gjatë studimeve nga viti 1976-1978 ka udhëhequr grupin letrar "Jeronim de Rada" të Fakultetit Filozofik.

Veprimtaria publicistike e Krasniqit përbëhet nga 70 punime të publikuara në shtypin kosovar të kohës si ”Shkendija”, “Fjala”, Bota e re”, “Zëri i rinisë”, “Jehona”, "Koha”, “Kosova Sot”, “Epoka e re”, si dhe në gazetën shqiptare "Nacional". Nga emërtimi i këtyre punimeve shihet se autori ka trajtuar çështjet aktuale të fushës së gjuhës e të letërsisë si dhe çështje të tjera në fushën e arsimit.)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)