Eruditizmi shkencorë, dipl;omatiko- politikë i Prof.Dr.sci.Mehdi Hysenit

Dr. Mehdi Hyseni, është Doktor i Marrëdhënieve Politike Ndërkombëtare dhe Bashkëpunëtor i Institutit të Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Boston të SHBA-së.

Mehdi Hyseni.jpg

CURRICULUM VITAE
Mehdi Hyseni,Ph.D.
176 Presidents lane, 305
Quincy, MA, 02169Tel.: 781-985-8630
Email: kosova.atdhe@yahoo.com


Lindur:

· 1 shkurt 1948, Burim, Komuna e Vushtrrisë, Republika e Kosovës

Statusi martesor:

· I martuar, 5 fëmijë

Gjuhët:

· Shqip, anglisht, frëngjisht, serbokroatisht

Arsimimi:

· 1976 – B.A., Fakulteti Filologjik, Gjuhë dhe Letërsi Shqipe, Universiteti i Shkupit, Maqedoni ;
· 1983 – M.A., Shkencat e Marrëdhënieve Politike Ndërkombëtare, Fakulteti i Shkencave Politike, Zagreb, Universiteti i Zagrebit;
- 1986-1990-Studimi i Doktoratës ( Marrëdhëniet Politike Ndërkombëtare), Zagreb, Universiteti I Zagrebit, Kroaci ;
· 1997 – Ph.D.,Shkencat Historike (Marrëdhëniet Politike Ndërkombëtare), Fakulteti Filozofik, Prishtinë, Universiteti i Prishtinës.


Eksperienca profesionale:

· 2000-2017 –Non Academic job ( security business , public information, translation), Boston, MA, USA;

· 1970-1974 – Pedagog i Gjuhës dhe i Letërsisë Shqipe në shkollën fillore “Liria” të Gllavotinit, Vushtrri, Kosovë;
· 1974-1976- Gazetar në të përditshmen “RILINDJA” të Prishtinës, Kosovë;
· 1976- 1978 – Profesor i Gjuhës dhe i Letërsisë Shqipe në shkollën e mesme ekonomike në Pejë, Kosovë;
· 1978-1982- Përkthyes, leketor dhe redaktor në Departamentin e Përkthimeve të Këshillit Ekzekutiv Federativ të Jugosllavisë në Beograd;
· 1982-1989 - Terminolog në Departamentin e Përkthimeve të Këshillit Ekzekutiv Federativ të Jugosllavisë, Beograd; Komisioni Verifikues dhe Miratues i Terminologjisë Shkencore (Gjuhë Shqipe, Politikë, Drejtësi, Ekonomi, Kulturë etj.): Akademik Idriz Ajeti, Dr.Bajram Krasniqi, Prof.Dr.Shaqir Berani, Instituti Albanologjik, Prishtinë, Fakulteti Ekonomik (Prof.Dr. Hajrullah Gorani) dhe Fakulteti Juridik (Prof.Dr.Esat Stavileci), Prishtinë, Kosovë;
· 1989-1993- Redaktor i Revistës “Liria” për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut, Lubjanë, Slloveni;
· 1993-1995 – Anëtar i Këshillit për Mbrojtjen e e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut (KMLDNJ) nën mandaitn e Kryetarit Adem Demaçi, Prishtinë, Kosovë;
· 1995-1999 – Kryetar i Komitetit për Marrëdhënie Ndërkombëtare të Shoqatës për Edukim, Arsim dhe Shkencë “Bashkimi Paqësor” nën mandatin e Kryetarit Cen Pushkolli, Prishtinë, Kosovë;
· 2000-2001 – Bashkëpunëtor i Institutit Ndërkombëtar, Boston;
· 2002-2003 – Redaktor i Gazetës “Ribashkimi Kombëtar”, Tiranë, Shqipëri.
· 2010-2017 - Bashkëpunëtor i Institutit të Prognozave Politike Rajonale, Tiranë, Shqipëri;
· 1990-2017 – Bashkëpunëtor i këtyre gazetave, i revistave dhe i masmediave digjitale : Rilindja (Prihtinë, Tiranë), Fjala (Prishtinë), Dituria (Prishtinë), Bota e Re (Prishtinë), Z֝ëri (Prishtinë), Koha Jonë (Tiranë), Shekulli (Tiranë), Zëri i Kosovës (Zvicër), Bota Sot (Zvicër, Prishtinë), Kosova Sot (Prishtinë), Telegrafi (Prishtinë), Liria Kombëtare (Nju-Jork), Kosova Press (Prishtinë), Lajm Press (Shkup), Tribuna Shqiptare (Kanada), Albania (Londër)…etj.

Vepra (2):

· UÇK-ja dhe e Drejta Ndërkonbëtare (Recenca dhe Parathënia, Akademik Esat Stavileci), “Kuvendi”, Lezhë, 2010;

· Shqipëria e ribashkuar e qetëson Ballkanin(Vëllimi I), Instituti i Prognozave Politike Rajonale (Recenca dhe Parathënia, Dr.Koço Danaj), Tiranë, 2010.Recensione (3):

· Autori: Afrim Morina, “Gjurmë kohe, libri IV” (politikë), Prishtinë, botuar më 2014 ;

· Autori: Skifter Këlliçi, “Tragjedia e 11 Shtatorit 2001”(roman), Boston, botuar më 2014;

- Autori: Tafil Duraku, “ Simbolika e zezë heretike dhe antikombëtare e V.Surroit“(politikë), Prishtinë, 2015.


Publikime (anglisht):

· 2003 (April) – “American Diplomacy”, North Carolina, USA : The Future of Kosovo/ http://www.unc.edu/depts/diplomat/archives_roll/2003_04-06/hyseni_kosovo/hyseni_kosovo.html/;

· www.newsblaze.com :

· 2017 (April) -Kosovo and Albania Joining EU and NATO, Not Vucic’s “Yugoslavia;
· 2017 (March) - Kosovo Should Listen to US President Donald Trump, Not Serbia’s Absurd Accusations;
· 2017 (January) – “News Blaze”: America and New President Trump Should Support Turkey’s Access to EU;
· 2016 (January) - US Not Against Islam, But Against Islamic Terrorism ;
· 2016(December) – Tuzi Municipality in Montenegro Is Not Bosnian Sarajevo!;
· 2016(November) – America Created the “Kosovar State,” Not “Kosovar Nation;
· 2016(October) – UN Gives Lesson to Vuk Jeremic, Not Voted as Next Secretary-General;
· 2016(Ocober) – America Needs Hillary Clinton For President;
· 2016(October) – US Ambassador Christopher Hill: Albania Doesn’t Want to Become One With Kosovo;
· 2016 (November) - With Trump, America Will Still Be the Unipolar World Superpower;
· 2016(September) - Slobodan Milosevic’s Infamous Church is Illegal! ;
· 2016(September) - Serbia Misuses International, Regional Organizations to Deny Freedom, Independence, Sovereignty of Kosovo;
· 2016(May) - Kosovo Becomes The 55th Member of UEFA, Cheers! ;
· 2016 (May) - Who is Serbia to Force UEFA and FIFA to Change Their Rules? ;
· 2016(May) - American Presidents Bill Clinton and George W. Bush, Albanian National Heroes;
· 2016(May) - Serbian President Nikolic: Serbia Wants Kosovo and EU;
· 2016(April) - Kosovo is Albanian Jerusalem, Not Serbia’s ;
· 2016(April) - Why Are Serbia’s Elections in Kosovo, When Kosovo Isn’t In Serbia? ;
· 2016(April) - Kosovo Prime Minister is Right, Kosovo is not Serbia! ;
· 2016(April) - UN Should Not Make Second Mistake with Serbian Extremist Vuk Jeremic;
· 2016(April) - Kosovo to Join EU and NATO, or its Motherland Albania ;
· 2016(January) - US Not Against Islam, But Against Islamic Terrorism ;
· 2016 (January) - Serbia Wants Relationship With Vlora Without Recognizing Kosovo ;
· 2015(December) - NATO Military Campaign Against Serbia Was Completely Legal ;
· 2015 (November) - Europe in the Flame of Terrorism and Siege of Millions of Immigrants ;
· 2015 (November) - Kosovo Did not Pass at UNESCO, But Serbia Will Never Pass in Kosovo! ;
· 2015(November) - How EU Stabilization and Association Agreement Will Benefit Kosovo ;
· 2015(October) - History Proves Kosovo Was Never Part of Serbia (Scientific Work);
· 2015 (October) - Pope Francis Deserves to Win Nobel Peace Prize ;
· 2015 (September) - Albania in ‘Hot Seat’ After Pro-Palestine Vote in UN General Assembly ;
· 2015(October) - Kosovo Not Integral Part of Territory of Serbia ;
· 2015 (April) - UN and EU Should Scrutinize Serbia’s Constitution ;
· 2015(August) - Serbia Aggressor Has No Right to Weep for the Victims of Its Genocide ;
· 2015 (August) - Serbia Guilty of Genocide Crime in Srebrenica ;
· 2015 (March) - Ethnic Albania is Not ‘Greater Albania’ ;
· 2015(May) - Serbia’s President Wants Kosovo Back, And Then To Join The EU ;
· 2015 (April) - Kosovo Needs to Create A Legal Army to Function as Sovereign State ;
· 2014(September) - Don’t Kill Americans Or Call Death on America After They Supported Your Freedom ;
· 2015 (January) - Recognition of Independent Kosovo Crucial for Serbia’s Integration to EU ;
· 2015 (January) - Historical-Solidarity Marching in Paris Against Terrorism ;
· 2014(September) - Valid Agreement With Belgrade, So Republic of Kosovo Will Be Recognized by UN ;
· 2014 (January) - New Architecture of Serbian Genocide Against Kosovo Albanians ;
· 2014(September) - Remembering The Victims of 9/11 ;
· 2014 (September) - Islamic Terrorism Threatens Kosovo’s Security ;
· 2014 (January) - Albanians Are Not Bullies Nor Is America Conqueror of Serbia ;
· 2014 (January) - Kosovo as a New Independent Nation in Facebook ;
· 2013 (December) - Is NATO a Real Savior of Kosovo? (U.S. Ambassador Tracey Ann Jacobson in Pristina Warns Against Establishment of Serbian Republic in Kosovo! );
· 2013 (December) - The South ‘Balkan Benelux’ Versus EU and Globalization! ;
· 2013 (November) - Prime Minister Dacic: Serbia Will Never Abandon Kosovo ;
· 2013 (November) - Is NATO Trying to Rule the Entire World? ;
· 2013 (June) - Is Kosovo’s Status Resolved Forever? ;
· 2013 (May) - Pristina’s Memorial Plaque in Honor of Jewish Victims Hailed ;
· 2013 (May) - Is Serbia’s Interfering in Internal Affairs of Independent Kosovo? ;
· 2013 (April) - Terrorism Must Be Fought By All Means! ;
· 2013 (April) - The US is a True Ally, Liberator, Friend and Savior of Albanians in Kosovo ;
· 2013 (April) - Belgrade Should Eliminate the Untrue Slogan: ‘Kosovo is Serbia’ (http://newsblaze.com/author/hyse/).

Publikime (shqip) :
· (A) www.albaniapress.com (850 njësi botuese), Londër :

· 2017 (prill) - Kosova do të bashkohet me Shqipërinë, kur të thotë AMERIKA ;
· 2017 (prill) - Sikur serbët dhe Vuk Drashkoviqi të kishin qenë si Tucoviqi dhe Willy Brandt-i ;
· 2017(prill) - Propozimideja e Vuçiqit për ringjalljen e Jugosllavisë së Titos, një po.... e ftohtë për Ballkanin;
· 2017 (mars) - Nuk ka komb shqiptar e as Shqipëri Etnike pa Skënderbeun dhe pa Ismail Qemalin ;
· 2017 (mars) - Vuçiqi demantoi Brukselin dhe lidershpin e Kosovës ;
· 2017 (mars) - Kosova ta dëgjojë Presidentin Donald Trump, jo Serbinë e Putinit ;
· 2017 (mars) - Tandemi Ivanov-Gruevski fajtorë kryesorë për galvanizimin ndëretnik dhe për krizën institucionale në Maqedoni ;
· 2017 (mars) - Tandemi Ivanov-Gruevski fajtorë kryesorë për galvanizimin ndëretnik dhe për krizën institucionale në Maqedoni ;
· 2017 (mars) - Racizmi i Ivanovit izolon Maqedoninë nga BE-ja, nga NATO-ja dhe nga Amerika ;
· 2017 (mars) - Diplomacia retorike boshe e Prishtinës dhe e Tiranës ;
· 2017 (mars) - Mos e vajtoni Rusinë, por Shqipërinë e copëtuar Etnike(1878-2017)!
· 2017 (mars) - Hashim Thaçi nuk ëshë baba i Kosovës;
· 2017 (shkurt) - Kuçi e siguroi Beogradin, se “Shqipëria s’mund ta mbrojë sovranitetin e Kosovës!?
· 2017 (shkurt) - Me dhe për Amerikën përgjithmonë, por, territore shqiptare nuk i japim Serbisë ;
· 2017 (shkurt) - Tirana dhe Prishtina të mos pranojnë as ndarjen e as këmbimin e territorit shqiptar-shqiptar me Serbinë ;
· 2017 (janar) - “Këmbimi i territorit”, Thaçin do ta bënte DY HERË HERO dhe SHTETARIN MË TË MADH të Ballkanit ;
· 2017 (janar) – “Kosova është Serbi”, do të thotë opsionin e hapur të luftës mes Serbisë dhe Kosovës;
· 2017 (janar) - Kozmopolitizmi nuk është substitut i kolonializmit dhe i neokolonializmit .
·
· (B) www.kosovasot.com(Prishtinë) :
·
· 2017 (shkurt) - Njohja e Kosovës, interes nacional dhe shtetëror i Serbisë ;
· 2017 (shkurt) - Edhe Shqipëria mund ta mbrojë sovranitetin e Kosovës;
· 2017 (shkurt) - Paradigma e gjysmës së kombit shqiptar të kolonizuar ;
· 2017 (mars) - Kapitali nuk e përcakton vetëdijen kombëtare, por ideali, humanizmi dhe atdhedashuria ;
· 2017 (janar) - Treni i bukur-modern rus, por me përmbajtje çetniko-nazifashiste serbe, nuk kalon në Kosovë ;
· 2017 (janar) - Serbia të burgosë e arreston, sepse nuk ka kush të mbrojë ;
· 2017 (janar) - Amerika dhe presidenti Obama mbështetin hyrjen e Turqisë në BE ;
· 2016 (dhjetor) - Anashkalimi dhe nxirja e ribashkimit gjithëshqiptar gëzojnë Serbinë dhe Rusinë ;
· 2016 (dhjetor) - Humanizmi mbi të gjitha,jo vrasje dhe terrinë mesjetare ;
· 2016 (shjetor) - Vrasja e Halepit - vrasje e humanizmit gjithënjerëzor ;
· 2016 (dhjetor) - Muri në Mitrovicën e Kosovës, simbol i aparteidit serb ;
· 2016 (dhjetor) - Duke "rrasur" pleskavica dhe duke pirë "shlivovicë" të Shumadisë, nuk zgjidhet problemi kolonial me Serbinë ;
· 2016 (tetor) - Paskali nuk e njeh Kosovën, por Serbinë .
·
· (C) www.floripress.com (Prishtinë):
·
· 2005 (tetor) -Babomania" antibashkim kundër ribashkimit - amanetit të baballarëve të Shqipërisë Etnike ;
· 2007 (mars) – “Simfonia dhe kakofonia” politiko-shtetërore e Kishës Ortodokse Serbe kundër pavarësisë së Kosovës ;
· 2007 (mars) – Formula e re serbe “Kosova nën Serbi, e Serbia në Evropë”, është antievropiane, antidemokratike dhe anticivilizuese ;
· 2007 (mars) – “Dialektika” e ndërgjegjës së kalbur politike dhe kombëtare shqiptare ;
· 2007 (mars) - Vojislav Kostunica: “Kosova është zemra e Serbisë”?! ;
· 2007 (prill) – Pavarësia e Kosovës nuk varet nga VETO-ja e Rusisë ;
· 2007(prill) – Ata që rrahin Vetëvendosjen-popullin e vet, nuk e meritojnë lirinë, as pavarërsinë ;
· 2014 (nëntor) - Tragjedia e 11 shtatorit 2001 (roman) , autor Skifter Këlliçi ;
· 2016 (tetor) - Shqipëria Etnike është evropianizëm qytetërues ;
· 2015 (prill) - Nuk ka “Shqipëri të Madhe”, por Shqipëri natyrale;
·
· (Ç) www.lajmpress.com(Shkup) :
·
· 2017 (mars) - Mesila Doda-Shotë Galica e Gostivarit të Shqipërisë Etnike ;
· 2016 (shkurt) - Madeleine Albright është shpëtimtare e Kosovës, ndërsa Milosheviqi ishte kriminel ;
· 2017 (shkurt) - Kush ishte ministri i Hashim Thaçit që ka spiunuar Adem Jasharin? ;
· 2016 (dhjetor) - Pse nuk jeni lidhur në kodin telefonik të Shqipërisë, por të Serbisë kolonialiste?! ;
· 2017(mars) - Pa ushtri, Kosova vazhdimisht është në rrezik ;
· 2016 (tetor) - OKB-ja ushqen tërë botën me bukë, me liri dhe me paqe ;
· 2016 (qershor) -Ambasadori Christopher Hill ka pohuar të vërtetën, se “Shqipëria nuk do të jetë një me Kosovën” ;
·
· (D) www.telegrafi.com (Prishtinë):
·
· 2010 (qershor) - Syndromi antibashkim ;
· 2009 (dhjetor) - Është ky epilogu i politikës “fol e rruj voe”?! ;
· 2010 (dhjetor) – Stupid politics ;
· 2009 (nëntor) - “Sillu, sillu botë e vjetër”!? ;
· 2010 (janar) - As Serbia, as Kosova në BE! ;
· 2011 (shkurt) - Kryetar i Kosovës vetëm Adem Demaçi! ;
· 2009 (tetor) - Decentralizimi – standard i obligueshëm vetëm për shqiptarët në Ballkan?! ;
· 2010 (korrik) - Amerikë, të paçim përjetë! ;
· 2009 (shtator) - Konfrontimi me faktorin ndërkombëtar-rikthim i Kosovës nën Serbinë kolonialiste ;
· 2010 (prill) - Kosova nuk është djepi i Serbisë, por i Shqipërisë dhe i shqiptarëve ;
· 2009 (shtator) - Zgjimi i vonuar, por shenjëz shpresëdhënëse drejt ribashkimit kombëtar.

Work in progress and interest:

· Vazhdimi i Projektit studimor për Ribashkimin e Kombit Shqiptar dhe të Shqipërisë Etnike;
· Përfundimi i Projektit kërkimor shkencor versus “Kombit Kosovar” ;
· Ribotimi i librit shkencor “UÇK-ja” dhe e Drejta Ndërkombëtare ;
· Projekti kërkimor shkencor i përgënjeshtrimit të tezave dhe të elaboratve serbomëdha “Velika Albanija” (Shqipëria e Madhe).

Floripress : http://floripress.blogspot.com/2017/04/eruditizmi-shkencore-diplomatiko.html

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)