Letër publike zyrtarēve të qeverisë


LETËR PUBLIKE MINISTRIT TË POLICISË ZT.SKENDER HYSENI DHE DREJTORIT TË POLICISË ZT.SHPEND MAXHUNI
Kohë mº pare shkrova artikullin : MBAJË DINJITETIN TËND!

"Nëse një qen të kafshon, mos kafsho ti qenin"

http://floripress.blogspot.com/…/mbaje-dinjitetin-tend-nese…
Ndërsa sot poe shkruaj këtë letër publike:
Padrejtësitë më të mëdha në kohë të fundit janë duke u bërë në Policinë e Republikës së Kosovës.
Shkaktarët për këto padrejtësi janë nga Menagjmenti i pa aftë në Drejtorinë e Policisë së Kosovës gjegjsisht në Shtabin Qendror të Politikave kadrovike të këtij institucioni të lartë shtetërorë.
Shumë kuadro të mirëfillta në disa dikastere të Policisë së Kosovës janë duke e hjektë të zijtë e ullirit nga disa individë pa kurrizorë që vrojnë e kthjellin në këtë institucion.
Fjala vije këto ditë pësuan në këtë institucion(Dretorinë e Menagjimit të Objektevo Policore) edhe dy menaxherë me të vyer të Policisë së Kosovës!
Hë për hë një grua dhe një burrë inzhinier i diplomuari ndërtimtarisë(Rabije Meleqi) dhe inzhinier i elektroteknikës
(Agim Binaku) ju ndrrua vendi i punës nga menaxhmenti i DMO-së në Radiokomunikues në Alfa kontrollë të Regjionit t Prishtinës ,pa kurrfarë baze.
Lidhur më rastin janë njoftuar të gjitha strukturat Politike të Presidencës,Premierit,Ministrisë së Punëve të Brendshme ,Inspektoatit Policor të Kosovës etj.
Çka është me keq menagjerët në fjalë nuk kanë të drejtë më një vendim antiligjor që është i lëshuar kohë më pare nga Struktuart e Resurseve Humane në Policinë e Kosovës.
Në Policinë e Kosovës ka kuadro të vyera,që jua kanë lakmi Policitë e rajonit,por ka edhe disa funksionarë në këto struktura që nuk e dijnë të menagjojnë familjen e vet e lë më Policinë e Kosovës.
Do të ishte e udhës që sa më pare që këto dy kuadro profesionale(Rabije Meleqi dhe Agim Binaku) të këthehë në vendin e tyre të punës .
Dhashtë zoti që çeshtjët e tilla të mos përseritën në Policinë e Kosovës!!!
INSPEKTORATI POLICOR REKOMANDON SUSPENDIMIN E 24 ZYRTARËVE POLICORË
Në vitin 2016 IPK ka pranuar dhe ka menaxhuar me 1362 ankesa dhe informata.
Nga 671 raste që ka trajtuar IPK-ja, 165 prej tyre janë cilësuar si raste me elemente të veprës penale dhe në total 241 punonjës të PK-së kanë qenë subjekt i hetimit nga IPK-ja(ose vetëm 2.7 % e punonjësve të PK-së), e jo 671 zyrtarë policorë siç është publikuar në disa portale.
Nga 165 raste me elemente të veprës penale, 111 janë dërguar me kallëzim penal nga Departamentet e Hetimeve në prokuroritë kompetente, ndërkaq me raport të veçantë janë dërguar 37 raste. Në total ishin 241 punonjës të PK-së si subjekt i hetimit nga IPK-ja.
Gjatë vitit 2016, IPK-ja ka ndërmarrë këto masa dhe rekomandime:
– 69 arrestime,
– 99 rekomandime për suspendime dhe
– 6 rekomandime për transfere.
Këtë vit IPK-ja ka hetuar 55 raste të veprave penale me elemente të korrupsionit dhe veprave tjera kundër detyrës zyrtare
Një ndër funksionet bazë të Inspektoratit Policor të Kosovës është edhe zhvillimi i inspektimeve ndaj Policisë së Kosovës. Këto inspektime realizohen në mënyrë që përmes tyre të bëhet identifikimi dhe parandalimi i çfarëdo devijimi nga aktet ligjore dhe procedurat me të cilat funksionon Policia e Kosovës.
IPK ka realizuar gjithsej nëntë projekte inspektimi; pesë inspektime të rregullta dhe katër të jashtëzakonshme.
Pas autorizimit nga Prokurorët, hetuesit e IPK-së kanë zhvilluar hetime duke zbatuar masa të fshehta teknike të hetimit dhe vëzhgimit. Nga zbatimi i këtyre masave ka rezultuar me grumbullimin e provave materiale (audio dhe video incizime) të cilat vërtetojnë dyshimin e bazuar, se një numër i madh i zyrtarëve policor nga këto njësi janë të involvuar në veprime kriminale, që ndërlidhen me veprat penale Keqpërdorim i Pozitës Zyrtare apo autoritetit zyrtar dhe Marrje e ryshfetit.
Në përmbyllje të këtij hetimi, sot nga Inspektorati Policor i Kosovës është zhvilluar një operacion i gjerë ku janë intervistuar në cilësinë e të dyshuarit 59 zyrtar policor të cilët pas intervistave me vendim të Prokurorisë u është caktuar masa e ndalimit për 48 orë dhe janë dërguar në qendrat e ndalimit. Njëkohësisht për këta zyrtarë policorë është kërkuar suspendimi nga detyra.
Gjithsej zyrtarë policorë të ndaluar janë 59, prej tyre:
20 zyrtar policor janë të Njësitit për Kontroll të Autostradave
20 zyrtar policor nga Njësiti Rajonal i Trafikut të Mitrovicës së Veriut
15 zyrtar policor nga Njësiti Rajonal i Trafikut të Mitrovicës së Jugut
4 zyrtar policor nga Njësiti Rajonal i Trafikut të Prizrenit
Nacionaliteti
35 zyrtar policor të ndaluar janë shqiptar
23 zyrtar policor të ndaluar janë serb dhe
1 zyrtar policor i nacionaliteti boshnjak.
Inspektorati Policor i Kosovës do të paraqes në Prokuroritë kompetente kallëzime penale ndaj 59 zyrtarëve policorë për veprën penale Keqpërdorim i pozitës zyrtare apo autoritetit zyrtar nga neni 422 Kodit Penale të Republikës së Kosovës dhe Marrje e ryshfetit nga neni 428 si dhe Dhënia e ndihmës kryesve pas kryerjes së veprave penale nga neni 388.
Gjithashtu IPK do të paraqet kallëzim penal ndaj 30 qytetarëve për veprën penale Dhënie e ryshfetit nga neni 429 i Kodit Penal.
Që nga fillimi i këtij viti një numër i zyrtarëve policorë kanë qenë nën llupën e hetuesisë së Inspektoratit Policor. Vetëm gjatë gjashtëmujorit të parë 109 pjesëtarë të Policisë së Kosovës, apo 1,2 për qind e policisë janë hetuar për kryerjen e veprave penale.
Inspektorati Policor rekomandon suspendimin e 24 zyrtarëve policorë
Nga ky numër i të hetuarve si rezultat i gjetjeve nga ana e hetuesve të Inspektoratit Policor, ky institucion ka rekomanduar suspendimin e 24 prej tyre.
Gjatë kësaj periudhe kohore IPK-ja ka pranuar plot 628 ankesa, ku në 390 ka pasur mungesë të elementeve të veprave penale dhe ato janë dërguar në Drejtorinë e Standardeve Profesionale të Policisë si shkelje disiplinore.
Sipas zëdhënësit të Inspektoratit Policor të Kosovës, Arbër Beka, gjatë gjashtë muajve të fundit Inspektorati Policor si rezultat i ankesave ka hetuar 88 raste me elemente të veprës penale.
“…Si subjekt i hetimeve kanë qenë 109 punonjës të Policisë së Kosovës ose kthyer në përqindje 1,2% të punonjësve të Policisë së Kosovës. Si pjesë e procedurave administrative, për shkak të mospengimit të procedurës hetimore, në gjashtëmujorin e parë të vitit 2016, IPK-ja ka rekomanduar suspendimin për 24 punonjës të Policisë së Kosovës”, ka thënë Beka.
Janë edhe disa zyrtar policor nga Drejtoria e Prokurimit dhe Drejtoria e DMO-së që kanë qenë të hetuar nga IPK dhe se lëndet e tyre janë në hetuesi të Gjykatës Speciale.
Megjithatë në bazë të raportit vjetor të Inspektoratit Policor të Kosovës shihet se gjatë vitit 2013 janë evidentuar 8458 punonjës të PK-së. Në total 328 punonjës kanë qenë subjekt i hetimit të inspektoratit. Te paraqitur në formë përqindjeje kjo i bie që 4 për qind i tërë punonjësve të PK-së ishin nën hetim...
Disa policë të inkriminuar në krim
Deri më tani janë gjetur fajtorë disa policë të njësisë speciale që kanë marrë pjesë në atë që ishte quajtur “Rasti Sekiraqa” ku nga shpërthimi i një eksplozivi kanë humbur jetën dy qytetarë dhe disa të tjerë janë plagosur.
Lidhur me shpërthimin në fjalë, Besnik Hasani, pjesëtar i Njësisë Speciale të Kosovës dhe Shpend Qerimi, pjesëtar i Njësisë Antidrogë, janë shpallur fajtorë dhe janë dënuar me nga 25 vjet burgim për vepra penale, vrasje e rëndë, lëndim i rëndë trupor dhe shkaktim i rrezikut të përgjithshëm.
Eksplozivi kishte shpërthyer më 27 shtator 2007 në lokalin “Sekiraqa”, që ndodhet në lagjen “Dardania” në Prishtinë, nga i cili ishin plagosur edhe njëmbëdhjetë vetë, si Xhelal Sinani, Vigan Zeneli, Liridon Nishevci, Gëzim Syla, Esat Nishevci, Naim Hyseni, Fadil Berisha, Luan Kadriu, Shkëlqim Syla, Milot Kadriu dhe Teuta Kadriu.
Rasti ishte konsideruar si hakmarrje e zyrtarëve policorë për kolegun e tyre, Triumf Riza, që besohet që është vrarë nga njerëz të Enver Sekiraqës.
Mirëpo, gjashtë vjet pas shpërthimit të eksplozivit, Prokuroria Speciale e Kosovës ka deponuar aktakuzën e dytë që i akuzon tetë veta për vrasjen e dy personave dhe plagosjen e njëmbëdhjetë të tjerëve.
Dyshimet për kryerjen e veprave të njëjta penale rëndojnë edhe mbi policët Bejtullah Mehmeti (1979), Luan Qerkini (1977), Bekim Suma (1970), Fadil Sadiku (1979), ish policët Arbresh Dalipi (1981) e Mehmet Mehmeti (1975). Të gjithë këta pjesëtarë të ish njësive speciale.
Shtetasit amerikanë, Jonay dhe Olga Jonay kanë menduar se kanë rënë pre e dy kriminelëve të armatosur.
Por, njerëzit që po u drejtonin armët ishin pjesëtarë të njësisë së mbrojtjes së afërt, të Policisë së Kosovës.
Ramadan Krasniqi dhe Bajram Gashi aso kohe kishin nën mbrojtje kryetarin e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinajn.
Kjo ngjarje që duket si në filma aksion është e incizuar me celular. Ka ndodhur një vit e gjysmë më parë në hyrje të Fushë-Kosovës. Shkas ishte bërë drejtimi i revoles nga polici, Bajram Gashi, veturës civile në të cilën ndodheshin pos amerikanëve, edhe Blerim Ramosaj dhe Besnik Tahirukaj.
Insajderi ka një kopje të incizimit.
Në hyrje të autostradës në Gjurgjicë, civilët po udhëtonin në shiritin e shpejtë. Prapa tyre vjen me shpejtësi të madhe vetura civile Toyota. Prej xhamit të saj, polici Bajram Gashi nxjerr revolen dhe ia drejton veturës duke paralajmëruar shoferin që ta lirojë shiritin e shpejtë.
Kur udhëtarët shohin se dikush po u drejton revolen, thërrasin Policinë dhe i vihen pas veturës civile me të cilën udhëtonin dy policët.
Nisin të xhirojnë ngjarjen dhe komunikimin me stacionin policor në Fushë-Kosovë.
Mirëpo, në hyrje të Fushë-Kosovës në kryqëzimin e autostradës që çon për në Shkup, policët u bllokojnë rrugën udhëtarëve. Të dy të veshur me rroba civile, nxjerrin armët duke kërkuar nga ta të dalin nga vetura.
Hasin në rezistencë. Atyre nuk u hapet dera e as dritarja derisa të vije patrulla e uniformuar policore nga Stacioni policor i Fushë-Kosovës.
Katër udhëtarët përfshirë shtetasit amerikanë shoqërohen në Stacionin policor në Qendër si të dyshuar. Prokurori kujdestar i Prokurorisë Themelore të Prishtinës, Basri Morina kishte dashur që t’u caktonte ndalim policor prej 48 orësh.
Pasi ishte njoftuar Ambasada Amerikane për incidentin, në stacion të Policisë kishte shkuar kryeprokurori, Imer Beka.
“Lirojini njerëzit se nuk ka vepër penale këtu”, kishte thënë ai pasi kishte shqyrtuar rastin.
Në rast ishte implikuar Inspektorati Policor i Kosovës për të kryer hetime penale kundër policëve. IPK kishte mbyllur rastin “në mungesë të veprës penale nga ana e policëve”.
Pasi ishte vendosur që të “dyshuarit të liroheshin”, Policia kishte kërkuar të fshihej incizimi. Ishte bërë presion mbi ta për ta fshirë atë. Personi që kishte incizuar kishte gënjyer se e ka fshirë incizimin. Pas kësaj ishin lënë të lirë.
Në Inspektoratin Policor kanë thënë se hetime nuk janë kryer për shkak se nuk ka pasur elemente të veprës penale. Kanë thënë se me këtë çështje është marrë Standardet Profesionale në Polici.
Por, Policia për më shumë se një javë nuk ka kthyer përgjigje nëse ka kryer hetime disiplinore apo jo ndaj policëve.
Për këtë incident nuk është përgjigjur as Ambasada Amerikane në Kosovë.
https://www.youtube.com/watch?v=wdoX8WEE-oY

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)