Beqir Kastrati(1911-1989)Beqir Kastrati lindi në Pejë(1911) , ku kreu edhe dy klasë të fillorës në gjuhën shqipe.

Për shkaqe politike,bashkë me familjen ,emigroi në Shqipëri.

Vazhdoi gjimnazin në Shkodër,ndërsa diplomoi në degën e Normales.

Në vitin shkollor 1932-1933 emërohet mësues në shkollën fillore në Krumë të Hasit.Deri në vitin 1941, në Krymë të Hasit do të jetë mësues ,
kryemësues , edukator , drejtor i shkollës dhe i konviktit “Kosova”.

Në pranverën e vitit 1941 ishte ndër mësuesit e parë të kualifikuar që erdhën në Kosovë për të hapur sshkolla shqipe.

Së pari ishte në Plavë, ku hapi kursin e shqipës, pastaj mësues dhe kryemësues në Deçan.

Më 1942 ishte drejtor i shkollës fillore”Lidhja e Prizrenit” në Pejë,ndërsa më pas përgjegjës i arsimit, nënkryetar dhe kryetar i Këshillit Popullor të Pejës,instruktor i shkollave shqipe për Pejë.Gjakovë dhe Istog.

Më 1946 ishte drejtor i Shkollës Normale Shqipe në Gjakovë, si dhe mësimdhënës për lëndët histori, pedagogji, matematikë dhe muzikë. në po këtë shkollë.

Nga viti 1953, po në Gjakovë. ushtron detyra të ndryshme në arsim: drejtor i Gimnazit ”Hajdar Dushi”, themelues i Shkollës së Amvisnisë, mësimdhënës në Shkollën Ekonomike, drejtor i kovikteve për shkolla të mesme. Ishte  themeleues i Teatrit amator “Emin Duraku” si  dhe i Universitetit të Punëtorëve në Gjakovë.

Nga viti 1958 është mësimdhënës i gjuhës frënge në Normalën dhe Gjimnazin e Prishtinës, drejtor i konviktit të Normalës dhe këshilltar pedagogjik në Prishtinë.

Ishte pjesëmarrës në Kongresin e Drejtëshkrimit më 1972 në Tiranë.

Beqir Kastrti ,ishte Kryetari i parë i Shoqatës së Veteranëve të Arsimit të Kosovës.
Është autor, bashkautor dhe përkthyes i disa teksteve shkollore, të matematikës,gjeometrisë,algjebrës,kimisë etj.

U morr edhe me poezi.Për punë të suksesshme pedagogjike mori shumë mirënjohje dhe dekorata të larta.

Vdiq në Prishtinë më 1989.

Libër  për  pedagogun dhe veteranin e arsimit shqip në Kosovë  kanë shkruar Ali Llunji dhe Abdullah Vokrri , me titull :
”Beqir Kastrati- legjendë e arsimit kosovar “ (Botues  “Libri shkollor”,  Prishtinë ,  2001).

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)