Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan :U MBAJTE TRYEZE : “KUNDËR HYRJES SË SHQIPËRISË NË JUGOSLLAVINË E RE - TENDENCË PËR KRIJIMIN E SERBISË SË MADHE”

Imazhi mund të përmbajë: 1 person, ulur dhe E brendshme
Imazhi mund të përmbajë: 1 person, ulur dhe E brendshme

U MBAJTE TRYEZE : “KUNDËR HYRJES SË SHQIPËRISË NË JUGOSLLAVINË E RE - TENDENCË PËR KRIJIMIN E SERBISË SË MADHE”Nën përkujdesjen e Lidhjes së Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, sot në Deçan i ka zhvilluar punimet tryeza me titull : “Kundër hyrjes së Shqipërisë në Jugosllavinë e Re - tendencë për krijimin e Serbisë së madhe”, tryezë kjo që u organizua në kundërshtim të Samitit për mini-shengenin ballkanik, iniciativë kjo e nisur nga Beograd.

Fotografia e Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan

Në këtë takim përveç drejtuese të LHK “Ali Hadri” dega në Deçan, morë pjese edhe një numër i konsideruar i intelektualëve dhe veprimtarëve deçanas.
Fillimisht tryezën e shpalli të hapur, Dr.Shkodran Imeraj kryetar i Lidhjes së Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, i cili në fjalën tije theksoj se : “Jemi tubuar sot këtu në Deçan për të shtruar si problem mini-shengen ballkanik, i cili në vete përmban shumë enigma. Sot, bashke me juve që jeni prezent këtu do mundohemi të trajtojmë në mënyrën më të mirë këtë teme e cila është një teme komplekse dhe mjaft e ndjeshëm për shqiptarët në përgjithësi, e ata të Kosovës në veçanti”, tha nder te tjera kryetari Imeraj.

Fotografia e Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan
Në vazhdim të fjalës së ti kryetari Imeraj, duke potencuar rolin e Kosovës në këtë mes, ai tha se : “Duhet përshëndetur qëndrimin e Presidentit të vendit dhe Kryeministrit në detyre, të cilët janë shprehur kundër mini-shengeni ballkanik, andaj shpresojmë se ky kundërshtim i Kosovës duhet të vazhdoje edhe me teje”, tha nder të tjera kryetari Imeraj.
Ne fjalën e tije historiani njohur Selim Lokaj, i cili mbanë edhe detyrën e kryetarit të nderit të LHK “Ali Hadri” dega në Deçan, tha se : “Kur vendet e Ballkanit, këtu flasim për Kosovë, Shqipërinë, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë dhe Bosnja e Hercegovina, gjithsecila nga to, dihet se asnjëra e as tjetra, përveç kosovarët kanë pengesa për kalim kufitare vetëm me Bosnjën, ngase për të hyre në këtë vend neve na nevojite viza, asnjeri nga këto vende, pra nuk e kanë problem qarkullimi apo lëvizjen e lire. Për të shkuar në këto vende, ndaje vetëm në Bosnje, nuk ke nevojë të ju nënshtrohet procesit të vizave. 

Fotografia e Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan

Atëherë pse duhet të këtë marrëveshje për lëvizjen të lirë, kur kjo gjë është e rregulluar me marrëveshje nder shtetërore, ku vetëm me letërnjoftime apo edhe me pasaportë një shqiptare i Kosovës, hynë në Shqipëri, Mal të Zi, Maqedoni, dhe mbi të gjitha edhe në Serbi” tha profesor Lokaj, duke shtuar se : “Krahas kësaj, do me doemos shtrihet pyetje, se pse vyen një marrëveshje tjetër në aspektin ekonomik, kur ne e kemi një marrëveshje në kuadër të CEFTA-s, marrëveshje kjo e cila në praktikë nuk ka funksionuar apo thëne ndryshme me gjuhen e mjekësisë ajo është marrëveshje e vdekur?” the historiani Lokaj.
Në vazhdim të falës së tije historiani Lokaj tha se : “Kësisoj ne jemi për liri të lëvizjes, jemi për liri të mallrave, por ne jemi kundër çdo iniciative e cila qonë në një data baze të te dhënave, në një data bazë të informatave në aspektin ekonomik, pra ne jemi kundër që Beogradit të jetë qendër nga ku do të kontrollohen të dhënë për gjithsecilin nga ne, pra kjo që po themi bazohet në deklaratën publike që Presidentit serb Vuçiç e beri në Tiranë në Samiti e III-të të mini-shengenti ballkanik. Ai pra nder të tjera tha se nga Beogradi do të kemi qasje në të dhënat personale të gjithsecilit banorë të shteteve që do të jetën pjese e mini-shengenit ballkanik, pra thëne shkurt siç ne e kemi titulluar pjese e Jugosllavisë se Re.”, tha historiani Lokaj.
Në fjalën e tij veterani i luftës Milazim Maraja, theksoi se : “Bazuar në deklaratën e përbashkët të Rames, Vuçiçit dhe Zaevit shtetet tani nuk kanë shumë rëndësi, më e rëndësishme është anëtarësia në mini-shengen” tha veterani Maraj, duke shtuar se : “Ne po ndërtojmë një urë thotë kryeministri shqiptar Edi Rama, po e harrojmë të kaluarën që na ndanë dhe po bëjmë të ardhmen që na bashkon. Po ndërtohet një urë, mbi Kosovën e masakruar që të i sigurohet Serbisë dalja në Durrës, dhuratë për krimet e shënuara më lartë. Që të realizohet projekti i Jovan Cvijiqit i përshtatur nga qendra e inteligjencës ruse në Nish. Tani më shumë së kurrë më parë kërkohet mobilizim i trurit shqiptar, në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni Mal të Zi e kudo që janë në botë, që Shqipërinë ta shpëtojnë nga kolonizimi serb dhe rus. Nga se ky është projekti i rrezikshëm dhe përfundimtarë për zhdukjen e shtetit dhe kombit shqiptarë. Shqipëria nuk është e qeverive të shitura ajo është e shqiptarëve”, tha Milazim Maraj.
Nga punimet e tryezës, u konstatuat se Shqipëria duhet të jetë jashtë çdo mini-shengeni ballkanik dhe se kryeministri Edi Rama, nuk duhet të jetë me pjese e takimeve që krye këpute janë takim anti kombëtare dhe të dëmshme për shqiptarët në përgjithësi e posaçërisht për Kosovën ne veçanti.
Po ashtu u theksua se Serbia duhet ë pranoi gjenocidin që ka kryer në Kosovë, dhe assesi drejtuesit e shtetit serb të mos i mohojnë krimet që kanë kryer në vendin tonë.
Në fund të tryezës u theksua se shumë shpejtë Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, do të dal me një deklaratë ku do të jepen argumente se pse është i dëmshëm mini-shengeni ballkanik.

Deçan, 27.12.2019
Nr. 109-19

Kryesia e LHK “Ali Hadri” dega në Deçan
Zyra për Informim dhe Komunikim me Publikun

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)