Glauk Konjufca :“Huti i Minervës Fluturon në Muzg: G.W.F. Hegel”


Rezultate imazhesh për GLAUK KONJUFCA
Glauk Konjufca lindi  më 25 korrik 1981 në Prishtinë. 

Ka kryer filozofinë në Universitetin e Prishtinës. Banon në Prishtinë.


Glauk Konjufca është nga dje President i Kuvendin e Kosovës . 

Në legjislacionin e gjashtë  ishte nënkryetar i Kuvendit dhe anëtar i Komisionit për Drejtat, Interesat e Komuniteteve dhe për Kthim.

Konjufca është nënkryetar i Lëvizjes Vetëvendosje ka shërben si drejtor i komitetit për politikë dhe kryeredaktor i gazetës së përjavshme "VETËVENDOSJE!".

Më parë ka shërbyer si zëvendës-drejtor i Qendrës për të Drejtat në Universitetin e Prishtinës (2005-2010).


Kryetari i ri i Kuvendit të Kosovës, Glauk Konjufca është një studiues të apasionuar i idealizmit Gjerman.

 Së paku kështu shpërfaqet në librin e tij “Huti i Minervës Fluturon në Muzg: G.W.F. Hegel”, të cilën e botoi në vitin 2012.


“Të lexosh një libër nga Glauk Konjufca mbi Hegelin do të thotë të lexosh jo vetëm një studiues të apasionuar të Idealizmit Gjerman, por dhe një veprimtar politik shqiptar të angazhuar në një lëvizje politike me potencial emancipues dhe me histori të vetën që, për kuriozitet, ka njëfarë lidhje jo të parëndësishme me emrin e Hegelit”, kështu shkruan doktoranti, Gent Carrabregu në një shkrim të tij mbi librin e Konjufcës.

Studijuesi i filozofisë politike dhe morale, në recensionin e tij, të botuar po atë vit kur edeh u publikua libri i Konjufcës, vlerëson se duke i mbetur besnik karakterit holistik të doktrinës filozofike hegeliane, Konjufca prek pothuaj të gjitha temat e rëndësishme të studimeve hegeliane që mbesin arkiva të hapura që prej vdekjes së filozofit, disa më shumë e disa më pak.


“Po përmend këtu disa nga më të rëndësishmet:

 1) Raporti në mes të veprave të hershme të Hegel-it, ku vend të veçantë zëFenomenologjia e Frymës, dhe sistemit të maturuar ashtu siç është artikuluar tek Enciklopedia e Shkencave Filozofike; pyetja më e rëndësishme këtu është: çfarë ndodhi me statusin e Fenomenologjisë në Enciklopedi?

 Dhe pse Enciklopediapërmbysi kronologjinë e zhvillimit të veprës së Hegelit?”

Këtu Konjufca sipas tij, sheh një domosdoshmëri sistematike që nuk ka asgjë të bëjë me një koincidencë të thjeshtë historiko-intelektuale, pa pasoja për leximin filozofik të veprës si tërësi. 

Përkundrazi, Konjufca mbron me vendosmëri lidhjen sistematike ndërmjet problemit të papërputhshmërisë në mes të shpalosjes kronologjike dhe asaj konceptuale të veprës, në njërën anë, dhe vetë idesë themelore prapa dialektikës hegeliane, në anën tjetër.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)