Transplantimi i parë i kokës njerëzore mund të bëhet që në dekadën tjetër.

Featured image of article: Mjekët kërkojnë rrugën për pavdekësinë: Dihet kur do të bëhet transplantimi i parë i kokës
Transplantimi i parë i kokës njerëzore mund të bëhet që në dekadën tjetër. Ai pohon se një kusht për një operacion të suksesshëm është një shartim me palcë kurrizore.

Transplantimi i parë i kokës njerëzore mund të bëhet që në dekadën tjetër. Këtë e pohojnë ish-kirurgu neurokirurg, profesor i Universitetit Hall dhe anëtar i Organizatës Kombëtare të Shëndetit në Britaninë e Madhe Bruce Matthew. Matthew ka punuar në shkrimin e një romani të trillimeve shkencore ndër vite, me themeluesin e Institutit të Futurologjisë Michael Lee. Ai pohon se një kusht për një operacion të suksesshëm është një shartim me palcë kurrizore.

Deri më tani, disa shkencëtarë janë përpjekur ta bëjnë këtë veprim, por pa dobi. Ata vendosën të shkurtojnë palcën kurrizore gjatë punës, kështu që Matthew nuk i klasifikon metodat e tyre si serioze. Një mjek i sallës kreu rreth 10,000 operacione gjatë karrierës së tij. Ai beson se përparimet në neurokirurgji, robotikë dhe transplantim të qelizave burimore do të lejojnë transplantimin e plotë të kokës dhe palcës kurrizore në një organ tjetër deri në vitin 2030.

“Fillimisht, qëllimet tona dukeshin jo serioze, por në të vërtetë nuk është ashtu. Nëse tërheq trurin dhe palcën kurrizore së bashku, nuk është e pamundur,” ka thënë Matthew

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)