Martesat dhe lindjet e emigrantëve shqiptarë në SHBA në vitet 1884-1946

Viron Prodani
Emigrantët shqiptarë, uronin nëpërmjet shtypit familje të ndryshme për martesat e djemve dhe vajzave të tyre. Në ndonjë rast, në njoftim nuk vihej emri i vajzës, por i babait, familjes së saj. Në martesat që është vënë në fund emri i një fshati, qyteti ose atdhe, tregon se vajza ose djali është nga ai vend dhe po martohet në Amerikë. Në martesat që nuk dihet mbiemri i vajzës është vënë mbiemri i djalit. Urime të shumta ka edhe për lindjet e fëmijëve. Ka raste që nuk vihet emri i fëmijës por thuhet vajzë ose djalë. Në lindjet e fëmijëve në familjet me besim ortodoks, emri i vihet fëmijës pasi të pagëzohet. Kjo është edhe arsyeja që nuk vihet emri i fëmijës mbasi në ditën e urimit nuk është pagëzuar akoma. Viti i saktë i lindjes është në pasqyrën e Lindjeve. Në vitet ‘30, disa fëmijëve të lindur ju vinin dy emra, shqiptaro-amerikane. Dita e martesës dhe pagëzimit, për shumë familje ortodokse shqiptare ishte ditë e shënuar prandaj këto ceremoni organizoheshin edhe në kishë. Martesat në këtë libër, janë vënë me qëllimin sepse tregojnë lidhjet midis familjeve të ndryshme ndërsa lindjet trashëgiminë e brezave dhe na afrojnë sa më shumë në kohë kur fëmijët rriten.
Nga dokumentat e shumta të kontrolluara, kanë rezultuar mbi 400 martesa dhe mbi 650 lindje. Numri më i madh i lindjeve mbi 270, ka qenë në periudhën 1931-1946.


Screenshot_1Screenshot_2

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)