Cila është ora më e mirë për të pirë kafe sipas shkencëtarëve?

Pothuajse të gjithë e dimë se një kafe ekspres pasdite vonë, mund të na hapi sytë nëse na vjen gjumë. Por për pjesën tjetër të ditës, cila është koha ideale për të marrë kafeinë?

young-brunette-enjoying-cup-of-coffee


Nga ora 9:30 deri më 11:30 të mëngjesit është periudha e duhur, sipas shkencëtarëve dhe farmakologëve
Është çështje e trurit.Përgjigja e pyetjes së miliona kafeinomanëve jepet nga Steven Miller, shkencëtari dhe hulumtuesi i Universitetit të Shkencave Mjekësore në Maryland të Shteteve të Bashkuara. Miller shpjegon se një zgjedhje e kujdesshme e kohës së pirjes së kafes gjatë ditës na mbron nga zhvillimi i varësisë ndaj saj.
Ritmi ynë kardiak. Kompleksi i brendshëm që e mban organizmin tonë të sinkronizuar me ritmet natyrale rregullohet nga grupe neuronesh të specializuara për këtë punë. Këto qeliza nervore kontrollojnë funksionet themelore të gjumit dhe çeljes së syve.
p02rlq4nRreth orës 8–9 të mëngjesit, kur sapo zgjohemi nga drita e parë që shohim, niveli i kortizolit në gjak arrin një kulm: është momenti ku jemi më të zgjuar dhe të konsumosh kafe në atë orë rrezikon të bëhesh i varur ndaj kafes.
Më mirë ta konsumojmë në fashën e orarit 9:30 – 11:30 kur niveli i këtij hormoni ulet fiziologjikisht, për t’u përgatitur për kulmin e radhës (që vjen mes orës 12:00 dhe 13:00).
Nëse e keni bezdi të ngriheni para orarit ideal, sugjeron shkencëtari, përpiquni të ekspozoheni në sa më shumë dritë natyrore të jetë e mundur.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)