Skip to main content

Kjo enigmë po i huton të gjithë. A keni zgjidhje?

Gjëegjëza


Në katin përdhes ndodhen tre ndërprerës identikë. Një prej tyre kontrollon poçin në tavan. Gjëegjëza është të gjesh se cili ndërprerës kontrollon poçin.

Rregullat janë si në vazhdim. Ju mund të manipuloni me ndërprerësit sa herë të doni por ju lejohet vetëm një udhëtim për në tavan. Si do ta gjeni?

Për ta qartësuar: Kur jeni në katin përdhes nuk mund të shihni asgjë në tavan, apo dritë që reflektohet na tavani. Me të shkuar në tavan, nuk mund të ktheheni te ndërprerësit.
Tre nderpreresit
Tre nderpreresit

Zgjidhja qëndron te fakti se kjo gjëegjëzë nuk është një problem nga logjika por nga fizika. Problemi ekziston në botën reale. Duhet të mendoni se çfarë ndodh kur e ndizni një poç. Po, ai bën dritë, por poçi gjithashtu bëhet i nxehtë dhe është pikërisht ky informacion shtesë që do të ju çojë te zgjidhja.
ZGJIDHJA: Ndizni ndërprerësit 1 dhe 2, prisni një minutë dhe fikni ndërprerësin 2.
Shkoni në tavan. Nëse poçi është i ndezur atëherë zgjidhja është ndërprerësi i parë. Nëse poçi është i fikur dhe i nxehtë atëherë është ndërprerësi i dytë. Nëse poçi është i fikur dhe i ftohtë, atëherë është ndërprerësi i tretë.
Për më tepër, shikoni videon e mëposhtme:

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)