Kryeakademiku serb mori pjesë në luftimet në Kosovë bashkë me dy djemtë e tij

Image result for sinisa kovacevic
Dramaturgu serb dhe akademiku Sinisha Kovaçeviq ka pohuar se kryeakademiku serb Kostiq i cili para disa ditësh deklaroi se Kosova nuk është më në duart e serbisë, gjatë luftës ka qenë në Kosovë (ka qenë komandant i njësive speciale për dy muaj, siç deklaroi vetë në RTS, ndërsa dy djemtë i kishte nën uniformë – plotësim ynë), që do të thotë se nëse dikush ka të drejtë të flasë për Kosovën dhe për luftën, është ai


“Serbia nuk guxon asnjëherë më të bëjë luftë, sepse mund të ndodhë që ajo të jetë lufta e fundit për të. Dhe atëherë do t’i ktheheshim tregimit për zhdukjen e pëlhurës së zezë nëpër shitore”, i tha ky kësaj gazete.
Image result for sinisa kovacevic
Duke komentuar deklaratën e kryetarit të ASSHA (SANU), Vlladimir Kostiqit, se Kosova “de facto e de jure” nuk është në duart tona dhe se këtë dikush duhet ta thotë, ai vlerësoi se kjo është edhe frikë se i ka ardhur fundi këtij tregimi, e nisur me ndalimin e kthimit të 100 mijë serbëve në Kosovë më 1945, që ndryshoi tablonë demografike.

Kovaçeviq rikujtoi se ka shumë rëndësi të dihet diçka që Kostiq “për arsye të modestisë së tij” nuk e tha, ndërsa opinioni i gjerë nuk e di se ai gjatë luftës ka qenë në Kosovë (ka qenë komandant i njësive speciale për dy muaj, siç deklaroi vetë në RTS, ndërsa dy djemtë i kishte nën uniformë – plotësim ynë), që do të thotë se nëse dikush ka të drejtë të flasë për Kosovën dhe për luftën, është ai”.

Ai ka rrëfyer edhe tregim për një ngjarje të vet të paradokohshme, kur udhëtoi me veturë me regjistrim të Beogradit “kryq e tërthore” nëpër Kosovë dhe nuk ka përjetuar asnjë moment të pakëndshëm, gjë që tregon se ishte “trajtuar si cilido i huaj”.

“Kam vozitur nëpër autostradën që të çon nga Prishtina në Tiranë. Autostradë e mirë, autostradë e një shteti. Pikë”, tha Kovaçeviq.

Image result for sinisa kovacevic


Siniša Kovačević playwright, professor of the Belgrade Academy of Arts , is a Serbian author.

Born in 1954 in the village of Šuljam in Serbia , Srem. He graduated dramaturgy at the Faculty of Dramatic Arts in Belgrade. He is a professor on Academy of Arts in the case dramaturgy. He writes for theater, film and TV. His works have been translated into Macedonian, Russian, English and German language. He is married to actress Ljiljana Blagojević, with whom he has a daughter, Kalina Kovačević, also an actress. He lives and works in Belgrade.

Stage dramas

Đeneral Milan Nedić
Novo je doba
Sveti Sava
Poslednja ruka pred fajront

Srpska drama

Virus
Velika drama
Kraljević Marko
Janez
Ravi
Zečiji nasip
Čudesni

TV drama

Portret Ilije Pevca
Mala šala
Svečana obaveza

Film scripts

Država Mrtvih
Bolje od bekstva
Najbolji
Najviše na svetu celom

Directed Premieres of his dramas

Virus
Kraljević Marko
Janez
Velika drama
Zečiji nasip

And also the movie Sinovci in 2006, and the TV serie Gorki Plodovi aka Bitter Fruit, in 2008/09.

Awards

Triple Sterija Award winner for theatrical plays: Novo je doba, Đeneral Milan Nedić, Janez.
Triple "Branislav Nušić" Award winner for theatrical plays: Sveti Sava, Kraljević Marko,Ravi.
TV drama Novo je doba included in the top ten TV dramas, as the third.
TV drama Svečana obaveza classified in the five best TV dramas ever recorded.
TV drama Mala šala joke is included in četrvrtu book anthology of contemporary TV dramas.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)