Entila Cuka-Ambalazhimi i bukës rrezik për konsumatorëtNë Tiranë vazhdon të shitet bukë e prerë dhe e ambalazhuar në qese. Me datë 1 shtator Këshilli i Ministrave vendosi që produkti i sipërpërmendur të tregëtohet në ambalazhe joplastike. Edhe pas këtij vendimi në subjektet që tregëtojnë bukë në Tiranë, këtë produkt e gjen të ambalazhur në qese dhe të prerë.

“Buka e sapoprerë dhe e ngrohtë kur bie në kontakt me qesen që e ambalazhon, rrezikon jetën e konsumatorëve”- thotë një specialist i kontrollit të ushqimit. ”Buka e prerë në mënyrë masive kontaminohet nga bakterie të ndryshme dhe humbet vlerat e saj ushqyese”. “Nga ana tjetër dhe makineritë që e kryejnë këtë proces janë jashtë kushteve higjenike duke shtuar rrezikun për sëmundje në cdo prerje që i behet produktit në fjalë” – shton ai. “Pjesa më e madhe e bukës që tregëtohet në Tiranë është një nga faktorët kryesor të diabetit, sepse përmban shumë sheqerna dhe gjithashtu ajo mban tepër lageshtirë, e cila ia vështirëson tretjen metabolizmit të konsumatorëve”- thotë një dietologe.

Buka sot është produkti bazë dhe përbërësi kryesor i vakteve të shqiptarëve. Për shkak të nivelit të ulët ekonomik dhe rritjes gjithnjë e më shumë të cmimeve të produkteve të tjera jetike, konsumatorët përpiqen të kursejnë duke blerë një bukë me cmim të ulet. Kjo bukë bëhet shkak për sëmundje të fshehura, për rënie apo shtim të menjëhershëm të peshës, infeksione etj. Buka me cmim të lirë dhe me qese përvec rrezikut të jetës së konsumatorëve ndikon dhe në ndotjen e ambjentit. Qesja është material i padegradushëm dhe hedhja e saj sjell ndotje të mjedisit.

Pas vendimit të Këshillit të Ministrave, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) urdhëroi për kontrolle të vazhdueshme në subjektet që tregëtojnë bukë. Subjektet që nuk zbatojnë vendimin për mosambalazhim plastik të bukës do të gjobiten me një shumë që vijon nga 500 mijë lekë të reja deri në 5 milion lekë të reja. Urdhëri i AKU edhe pse ka pakësuar numrin e bukës të tregëtuar në qese ka sjellë dhe rrezikun që shumë furra buke të shkojnë drejt falimentimit. Pronarët e furrava që zbatojnë rregullat e vendusura nga AKU për bukë të ambalazhuar në materiale letre dhe gjithashtu me etiketë të peshës dhe përbërësve, po përballen me rritjen e cmimit të miellit dhe konkurencën e pandershme nga subjekte të tjera. Cmimi i miellit është rritur nga 580 në 720 lekë për kuintal. Në Tiranë ka rreth 1200 furra buke dhe pjesa më e madhe e tyre po rrezikojnë si pasojë e rritjes së cmimit të miellit. Nga ana tjetër edhe pse cmimi kombëtar i bukës është 80 lek, nga disa subjekte shitet dhe me 70 apo 60 lekë. Kjo ndodh për shkak se shume furra buke, kryesisht në periferi, manipulojne me përbërësit e bukës dhe peshën e saj. Manipulimi që bëjnë këto subjekte rrezikojnë jeten e konsumatorëve dhe jetëgjatësinë e furrave që kontrollohen dhe kanë leje nga Autoriteti Kombëtar i Ushqimit

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)