ABUZIMI SEKSUAL NDAJ FЁMIJЁVE

 Vasiliqi Kapino


Gjatё viteve te fundit, po konstatohet njё rritje e numrit tё abuzimeve seksuale me autorё tё mitur. Abuzimi ndaj fёmijёs ёshte njё ndёr shkeljet mё tё rёnda. Sipas Organizatёs Botёrore tё Shёndetёsisё, abuzimi seksual nёnkupton: ”Të gjitha format e maltretimit fizik ose emocional, abuzimin seksual, mospërfilljes, trajtimit të pandërgjegjshëm ose tipit tjetër i eksploatimit, që rezulton me dëmtim momental ose potencial të shëndetit të fëmijës, të ekzistencës, zhvillimit ose të dinjitetit në kontekst të raportit ndaj përgjegjësisë besimit ose fuqisë”.

Me anё tё provokimeve apo marrifeteve tё tjera, shumё femijё bёhёn prehё e krimit seksual. Pavarёsisht masave qё janё marrё, “gjuetaret” e fёmijёve nuk kanё rreshtur sё gjuajturi. Deri në vitin 2006, duket se ky fenomen ka qenë ende jo shumё problematik, e ndёrsa nё 2007-ën, ishin rregjistruar njё numёr I madhё fёmijёsh tё abuzuar seksualisht.

Ndёr format mё tё shpeshta tё abuzimit ndaj fёmijёve, ёshtё ai penetrimit vaginal, anal dhe oral, i cili zё 37%. Ndёrkohё moshat 10 deri 13 vjec janё moshat mё tё rrezikuara ndaj veprave të abuzimit.

Nuk mund të dihet njё numër egzakt i atyre që janё abuzuar, pasi njё pjesё e mirё e tyre nuk kanё raportuar abuzuesin e tyre. Sipas OJQ- Megjashi,në vitin 2009 studimi statistikor si dhe studimi klinik, i cili u realizua nga psikiatrët pёrkatёs pёr trajtimin e fёmijёve viktima tё abuzimit seksual, vёrtetojnё se rreth 70 % tё fёmijёs 2 deri 14 vjec kanё pёsuar sё paku nga njё formё e dëmtimit fizik ose psikik.

Shifra kёto, tё cilat shёnojnё rritje nga viti nё vit. Kёto abuzime tё qёllimshme, lihen nё harresë, edhe pse bёhen shkaktar i shkatёrrrimit psikologjik dhe fizik i individit. Abuzimi është një problem që ende sot nuk ka gjetur zgjidhje dhe problematika mё e madhe kёtu, ёshtё se nuk po merret njeri me tё.

Duket se femrat janё mё tё prekurat e kёsaj ceshtjeje, por ndёrkohё abuzimi mund tё ketё efekte afatshkurtra dhe afatgjata, tё cilat kёto te fundit kanё pasoja edhe mё te rёnda.

Fёmijёt, shpesh bёhen viktima ndaj atyre qё u besojnё mё lehtё, sic janё pjestarёt e familjes, psh nga njё prind, apo nga njerezit e afёrt, apo edhe jashtё shtёpisё, nga shoqëria perreth. Dicka tё cilёn nuk e kontrollojmё dot. Ajo qё ёshtё mё e rёndёsishme janё pasojat qё u ngelen kёtyre fёmijёve nga abuzimi seksual.

Rreziku mё i madh ёshtё ai i rёnies nё depresion, i viktimave. Prirja pёr tё cuar veten nё vetёvrasje, apo shkёputja totale nga rrethi shoqёror, janё reagimet dhe sjelljet qё hasen mё shpesh.

Ndёrkohё, sipas raportimit tё UNICEF, 89% e fёmijёve tё regjistruar si viktima qё janё nё moshёn shkollore, ndjekin mёsimin nё mёnyrё tё rregullt, faktorё tregues ky qё sjellja e fёmijёve nё ambjentet shkollore nuk shihet si problematik.

Sipas tё dhёnave qё raportohen gjithsesj 63 % tё rasteve autori i krimit ose nuk ёshtё arrestuar, ose ёshtё liruar pёrpara se te merret vendimi gjyqёsor, duke u mundёsuar abuzuesve kёshtu, tё largohen nё mёnyrё qё tё mos burgosen.

Kёta fёmijё ёshtё e pamundur qё tё rehabilitohen vetёm nё saj tё ndihmёs sё familjarёve. Duhet njё ndihmё nga individ te kualifikuar pёr kёto raste dhe durim pёr njё trajtim afatgjatё.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)