Kanë shumë të drejtë z. Moisiu dhe znj. Kati, por…


Prof.Dr.sc.Eshref Ymeri


       Në organin “Gazeta Shqiptare” të ditës së djeshme (20 qershor), zonja Fatmira Nikolli kishte botuar një material interesant me titull: “Kisha ortodokse: meshat bëhen shqip, përveç zonave minoritare”. Në këtë material, zonja Nikolli citon edhe një deklaratë të ish-Presidentit Moisiu:
       “Ka disa pakujdesi në kisha. Në disa raste, shërbimet fetare mbahen në gjuhën greke, kur duhen mbajtur në gjuhën shqipe. A nuk është Bibla shqip? Unë mendoj se për të kuptuar gjuhën e Zotit, lutjet duhen thënë në gjuhën amtare, që ta kuptojnë të gjithë, sepse nuk di tjetri as arabisht, as rumanisht”.
       Në këtë vijë arsyetimi, edhe zonja e nderuar Kozara Kati, kur flet për kishën e Labovës, e cila nuk ka prift dhe për meshën shkon një prift nga Gjirokastra, deklaron si më poshtë:
       “Ndihem keq kur prifti që vjen i lexon psalmet në gjuhën greke. Ajo nuk është kishë greke, është kishë shqiptare, autoktone. Prifti që vjen është shqiptar dhe unë ia kam thënë që duhet t’i lexojë psalmet shqip”.
       Ky është një shqetësim shumë i drejtë që shtrojnë dy intelektualë shqiptarë.
       Me këtë rast, nga Gazeta Shqiptare janë kërkuar shpjegime në Kishën Ortodokse “Autoqefale Shqiptare” dhe zëdhënësi i saj, zoti Thoma Dhima, ka dhënë këtë sqarim:
       “Liturgjia hyjnore dhe të gjitha shërbesat në Kishën Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë bëhen në gjuhën shqipe. Përjashtim bëjnë vetëm kishat që u shërbejnë minoriteteve, ku bëhen sipas gjuhës përkatëse amtare”.
       Ish-Presidenti Moisiu dhe zonja Kozara Kati thonë të vërtetën, kurse zoti Thoma Dhima mashtron. Për dijeninë e lexuesve të nderuar, duhet theksuar se shërbimet fetare në kisha ortodokse jo të zonës së minoritetit, domosdo që bëhen në greqisht se kështu është porosia e prerë e Janullatosit, e këtij poshtëruesi të veprës së Fan Nolit dhe të mbretit Ahmet Zogu, si dy themeluesit kryesorë të Kishës së Pavarur Ortodokse të Shqipërisë, e cila ka më shumë se njëzet vjet që është kthyer në një filial të kishës shoviniste greke, të kësaj armikeje të betuar të kombit shqiptar.
       Ish-Presidenti Moisiu dhe zonja Kati, gjurmët e ujkut nuk duhet t’i kërkojnë nëpër kisha të tjera, deri edhe në Labovë, kur ujkun e ish-Ortodoksisë së Pavarur të Shqipërisë e kanë në Katedralen Ortodokse të Tiranës dhe quhet Anastas Janullatos. Ofiqari servil i Janullatosit, me emrin Thoma Dhima, para se të lëshojë deklarata mashtruese për opinionin publik, le t’u shpjegojë shqiptarëve se pse Janullatosi shërbesën fetare me rastin e Pashkëve të fundit e bëri në gjuhën greke dhe të pranishmit e dëgjuan me përkthyes?! Po ata ortodoksë shqiptarë që ishin mbledhur atje pse nuk patën burrërinë të protestonin kundër fjalës së Janullatosit në greqisht dhe të kërkonin që në atë katedrale të flitet shqip? Pse ata ortodoksë shqiptarë nuk kërkojnë largimin e Janullatosit nga kreu i kishës fanoliane, në mënyrë që në mbarë kishat ordodokse jashtë zonës së minoritetit të shërbehet në shqipen e Naim Frashërit, e Faik Konicës, e Fan Nolit, e Gjergj Fishtës, e Ndre Mjedës, e Migjenit, e Nonda Bulkës, e Ismail Kadaresë, e Dritëro Agollit? Pse ata ortodoksë shqiptarë kanë rënë në bark dhe zvarriten me servilizëm para Janullatosit? Cila është arsyeja që vetëdija kombëtare e këtyre ortodoksve shqiptarë paska rënë kaq poshtë dhe qenka katandisur deri në atë derexhe, saqë “qenka e pamundur” që nga radhët e tyre, pas njëzet e dy vjetësh, të dalë një shqiptar me dinjitet kombëtar që të kërkojë mbledhjen e Sinodit të Shenjtë dhe vendosjen në krye të kishës fanoliane të një njeriu me gjak shqiptar dhe me prejardhje shqiptare? Edhe sa kohë do të vazhdojë poshtërimi i kishës fanoliane prej komisares politike të shovinizmit grekokaragjoz që quhet kishë shoviniste greke dhe përfaqësuesit të flaktë të saj që quhet Anastas Janullatos?
       Ish-Presidenti Moisiu dhe znj. Kati, si ortodoksë shqiptarë që janë, pse nuk e ngrenë zërin me forcë dhe të kërkojnë largimin e Janullatosit nga Shqipëria se është bërë si gjellë e thartuar në vendin tonë? Pse druhen ta bëjnë një gjë të tillë? Nga kush kanë frikë?Vallë ta kenë harruar ata porosinë e të madhit Fan Noli, i cili kërkonte që dhespotlerët grekë duhet t’i pastrojmë me mashë nga vendi ynë se ata janë armiq të egër të kombit shqiptar? Vallë ta kenë harruar ata thirrjen që një nënë shqiptare nga Shqipëria e Jugut i drejtonte mikeshës së kombit tonë, zonjës Edit Durham:
       “Na shpëtoni nga prifti grek!”.
       Ish-Presidenti Moisiu duhej ta kishte luajtur siç duhet rolin e vet si Kryetar i Shtetit për mbrojtjen e veprës së Fan Nolit dhe të mbretit Ahmet Zogu, duke kërkuar me kohë largimin e Janullatosit nga vendi ynë. Por ai nuk e luajti një rol të tillë dhe tani, pas akshamit, i bëka përshtypje që në ca kisha, jashtë zonës së minoritetit, shërbesat fetare bëhen në gjuhën e Janullatosit. Vallë të mos e dijë zoti Moisiu që Janullatosi tashmë është shndërruar në një “nepërkë-kulaç” në shullërin shqiptar dhe, nisur nga disa burime konfidenciale që kanë dalë që nga brenda katakombeve të Katedrales gjigante në qendër të Tiranës, ai, sipas porosisë së prerë tëAthinës, kur Zoti ta thërrasë për në botën e përtejme, do të varroset në Bishtin e Pallës?! Kështu që Shqipërisë, krahas dy “shenjtorëve” të huaj, Vladimirit serb dhe Kozmait grek, do t’i shtohet edhe i treti grek, “shenjtori” Anastas?!


Sarandw, 21 qershor 2013 

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)