Shqiptarët e Maqedonisë kanë mbetur pa programin në gjuhën e tyre amtare në satelit që transmetonte në kuadër të Radiotelevizionit të Maqedonisë.

Kanali i dytë satelitor i Televizionit të Maqedonisë në gjuhën shqipe, pas tre viteve transmetim e ka shuar sinjalin në Evropë dhe vende të tjera të botës. Kjo pasi radiotelevizioni publik ka vendosur të kursejë duke i hequr dy kanalet e tij satelitore. Si zëvendësim për sinjalin satelitor, drejtuesit e RTVM-së kanë zgjedhur internetin, programi do të transetohet onlajn në ueb-faqen e servisit publik.
Drejtuesit shqiptarë të televizionit pranojnë se ky vendim është marrë për shkak të financave, ata ngushëllohen me faktin se bashkë me kanalin në gjuhën shqipe është ndërprerë edhe ai në maqedonisht. Sipas zëvendës-drejtorit të RTMV-së – Harun Ibrahimi, nuk bëhet fjalë për ndonjë diskriminim: «Dy kanalet në satelit janë ndërprerë vetëm për shkaqe financiare, pasi për tre vite televizioni ka paguar 4,5 milionë euro.» Por, «programet nuk janë mbyllur – ata mund të ndiqen në internet», informon më tutje Ibrahimi.
Rikthimin në satelit të programit në gjuhën shqipe e ka bërë të pasigurtë ligji i ri për veprimtari audio dhe audio-vizive, në të cilin thuhet në satelit duhet të transmetojë të paktën një kanal, ndërsa për të tjerat mbetet interneti. Jozyrtarisht, në opinion dhe brenda vetë servisit publik druhet se ndërprerja e përkohshme e sinjalit të dy kanaleve mund të jetë e kobshme për programin në gjuhën shqipe, pasi edhe ligji nuk obligon që të transmetojnë që të dy kanalet. Një gjë e tillë, tani dhe në të ardhmen, mbetet në vullnetin e drejtuesve të RTVM-së.
Zëvendës-drejtori Harun Ibrahimi thotë se ligji sikurse nuk obligon, as edhe nuk ndalon; ai lë hapsirë për më shumë kanale. Për të ardhmen autoriteti mbështetet në praktikën e tre viteve të fundit. «Është vendosur një traditë, e cila nuk besoj që do të mund të ndalet. Kur të hapet tender për programin në gjuhën maqedonase, do të hapet edhe për atë në shqip», siguron Ibrahimi. Por, edhe ai pohon se lëshimi i sinjali në satelit para tre viteve është bërë në saje të «luftës» së tij, dhe jo falë dispozitave ligjore që e obligojnë drejtorinë.
Këtë e bën edhe më të qartë fakti që para vitit 2013 TVM1-shi për vite me radhë ka transmetuar program satelitor vetëm në gjuhën maqedonase. Kanali satelitor shqip, për aq sa ka funksionuar, ka dhënë 24 orë program në gjuhën shqipe, që i bie më shumë sesa TVM2-shi tokësor, i cili transmeton vetëm 16 orë në ditë. Për më tepër, këtë kohë shqiptarët e ndajnë me pakicat kombëtare në Maqedoni – turqit, romët, serbët dhe vllehët.
Megjithatë, ky nuk është problemi i vetëm për shqiptarët, të cilët e paguajnë njëjtë si maqedonasit taksën radiodifuzive. Përveç dy kanaleve në tokësor, prej kohësh funksionon edhe kanali i Kuvendit, i cili i transmeton seancat plenare dhe ato të komisioneve parlamentare. Në kohën kur nuk ka seanca të Parlamentit, kanali jep program kulturor, argëtues, edukativ, arsimor dhe dokumentar. Asnjë minutë nga ky program nuk ju dedikohet shqiptarëve dhe gjithçka është në gjuhën maqedonase. Për vite me radhë, diskutimet e deputetëve shqiptarë në këtë kanal përcillen të dubluara në gjuhën maqedonase, ndërsa në shqip ato mund të ndiqen vetëm në audio-kanalin Dual 2.
Edhe këtë funksion, Dual 2, e kanë vetëm një pjesë e vogël e popullsisë, pasi disa nuk i kanë pajisjet adekuate. Disa operatorë kabllovik audiosinjalin e transmetojnë vetëm në një kanal. Nga Bashkimi Demokratik për Integrim tani e disa herë kanë përsëritur se në komisionin e kanalit të Kuvendit do ta shqyrtojnë me partnerët e tyre qeverisës këtë problem. Por, deri më tani nuk ka pasur asnjë lëvizje në këtë çështje.(ARBEN ZEQIRI)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)