A e meriton përkrahjen në Siri, diktatori,Vladimir Putin?

Nga Skënder MulliqiPasi qe Vladimir Putin e fitoi edhe mandatin e tretë si kryetar i Rusisë, është duke arritur një rejting politik të lartë në Rusi edhe përkundjës gjendjës së keqe ekonomike , më të cilën po përballet ky shtet.Shtetet Perëndimore dhe Amerika sikur kan “harruar” aneksimin e Krimesë dhe agresionin rus në Ukrainë. Putin deri tash shumë herë ka deklaruar së do të këtë qendrime të prera kunder Perëndimit dhe Amerikës. Putin është në qender të vemendjës së politkëbërjës botërore, edhe pse më qendrime diktatoriale.Luftën kunder ISIS-it po e shfrytëzon për zgjerimin e hegjemonizmit rusë, influencës në Lindjën e Mesme dhe futjës së ndikimit ushtarakë po ashtu në Evropë. Diktatori, Putin duke përkrahur diktatorin sirian, Bashar El Asad dhe indiferenca deri diku amerikane dhe perëndimore në këtë drejtim, kan bërë që më mijera njerëz të largohen nga Siria dhe vendet për rreth , duke prodhuar krizën e madhe edhe të refugjatëve , më të cilët po përballën vet shtetet Perëndimore.Amerika largoi diktatorët Sadam Hysein dhe Gadafin etj ,por u ndal për ta larguar edhe Asadin . Idiferenca amerikane në luftën në Siri, ku ju la terren I hapur Putinit, për ta mbrojtur Asadin , solli vetem krizë edhe të nivelit global.Të gjithë i dimë pasojat e mëdha të ekstremizmave fetare , ashtu edhe ekstremizmit fetar islamik.Pamjet filmike nga lufta në Siri tregojnë se Putin duke luftuar ISIS-in, nuk po bën selekcionime. Bombat ruse shpesh dhe jo pa qëllim po godasin caqët civile atje, duke vrarë njerëz të pafajshem , madje edhe shumë fëmijë,.

Rusia është duke vepruar haptazi që të kthej namin e humbur të viteve të 90-ta.Me luftën në Siri po dëshiron që shteti rus ta këtë fjalën vendimarrëse në arenen ndërkombëtare.Putin kishte deklaruar së në Ukrainë nuk është duke e bërë luftë kunder ushtrisë ukrainase , por kunder legjionarëve te huaj , duke aluduar në NATO. Këtë luftë edhe popullësia ruse po e sheh si fitore kunder Amerikës duke vu paralele me Gjermaninë hitleriane.Paqja në një shtet arrihet kur hiqën nga pushteti diktatorët , e jo kur mbrohën si tash në Siri.Unë mendoi së kjo gjë edhe rriti ekstremizmin fetarë.Sigurisht së po të ishte larguar Asadi nga pushteti, së pari nuk do të kishim aq shumë të vrarë madje gra , pleqë dhe fëmijë, pastaj që është më e rëndësishmja nuk do ta kishim këtë shkallë të lartë të terrorizmit në botë . Vetë fakti së në radhët e ISIS-it po gjenden edhe rusë, fletë së Rusia jetikisht është e interesuar që përmes kësaj organizate terroriste të ngritet edhe si forcë ushtarake.Kjo po ia ngjallë pozitën në arenën ndërkombëtare dhe po ia forcon pozitën pushtetare mbreda.Rusia e ka perjashtuar humanitetin e veprimit, duke tentuar të arrijë kështu qëllime politike dhe ushtarake ndikuese në botë. Për vendosmerinë ruse dhe indeferencën amerikane kemi edhe reagime te opinionistëve dhe ushtarakëve të lartë në Amerikë. Madje ditë më parë ushtarakët ishin kategorik, që Putin duhet të kufizohet ne veprimet e tija ushtarake në Siri.

Duke parë ngritjën politike dhe ushtarake të Rusisë, edhe qarqet shoveniste serbo-maqedonase po ndihen të trimëruar .Vizitat e tyre Kremlinit kishin për qëllim marrveshjët e përbashkëta kunder shqiptarëve. Diktatura si sistem shoqëror mizor, dhe ekstremizmat fetar ,nese nuk lufohën më kohë bëhën shumë të rrezikshme për paqën botërore , siq edhe janë bërë…

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)