Vepër me dimensione të gjera artistike


Dr. Bahri Brisku

Të gjitha krijimet shpirtërore artistike dëshmojnë qartas që preokupimet e poetit Rifat Stankaj janë vlera identike të masës së gjerë shqiptare, në mënyrë të veçantë të popullatës së Ulqinit, e cila nga pushtetmbajtësit është lënë totalisht pas dore!
Rifat_Stankaj
Libri ”I zënë rob” është vepër autobiografike në të cilën autori personifikon vetveten. Gjatë vërshimit të emocioneve duke kujtuar fëmijërinë dhe rininë në vendlindje, e kaplon mërzia pesimiste duke e parë veten në dimensionin e tretë ”I zënë rob” në jetën mërgimtare. Kjo vepër posedon vlera origjinale artisRifat_Stankaj tike. Libri është i ndarë në katër pjesë, të cilat janë ngusht të lidhura me subjekte bashkëkohore.

Në pjesën e parë, në mënyrë të thellë artistike pasqyron Kronikën e Monte- hess-it, i cili është qyteti ku gjallon në mërgatë. Në këtë cikël të poezive, autori Rifat Stankaj ka krijuar vargje me pe- shë të veçantë artistike. Vargjet e para ia kushton vendlindjes – Ulqinit: Dashuria e vërtetë nuk vdes kurrë O Ulqin, këtë nuk mund ta fsheh

Poeti komunikon lirisht me popullatën e Ulqinit duke i kritikuar me sarkazma të fuqishme pushtetarët që shkatërruan Kriporen, duke i lënë disa qindra famil- je pa mundësi jetësore

Robi yt i përjetshëm jam!

Në këtë pjesë të këtij cikli të krijimeve poetike, Rifatit i gufojnë preokupimet imagjinative:
Gjatë udhëtimit për mërgim

Zgjohen ndjenjat atdhetare Për viset që mbesin mbrapa!

Poeti Rifat Stankaj këtë vepër e ka botuar në dy gjuhë (shqip dhe mala- zezçe). Kjo vepër, siç thamë e përbërë prej katër cikleve, në vete numëron 68 poezi. Të gjitha këto krijime shpirtërore artistike dëshmojnë qartas që preokupimet e poetit Rifat Stankaj janë vlera identike të masës së gjerë shqiptare, në mënyrë të veçantë të popullatës së Ulqinit, e cila nga pushtetmbajtësit është lënë totalisht pas dore!

Vargjet e poezive janë të larmishme dhe artistike. Poeti komunikon lirisht me popullatën e Ulqinit duke i kritikuar me sarkazma të fuqishme pushtetarët që shkatërruan Kriporen, duke i lënë disa qindra familje pa mundësi jetësore. Në tokën e të parëve të mi

Ndodhin çudira të ndryshme!

Poeti ulqinak me të madhe i ironizon shkatërruesit e kapaciteteve turistike në Ulqin duke iu trasuar të rinjve rrugën e mërgimit! Poeti me një shkathtësi të qëlluar poetike cekën qëllimet karakter- istike të ndërmarrjes “Të mirat detare”, e cila me plaçkitjet që iu bën ulqinakëve, ndërton Budvën. Poeti me të drejtë citon deklaratën e kryetarit Cungu:

Ne i kemi duart e lidhura dhe Çelësin e kemi humbur.

Kjo dëshmi që Ulqini është bërë pronë e pushtetarëve të cilët kanë arritur që të shesin pronat e këtij qyteti të lashtë dhe paratë e hoteleve, trojeve, Val- danosit, Kripores, i keqpërdorin për nevoja të veta personale. Tani janë në pritje të shitjes së Valdanosit, Plazhit të Madh, të Adës së Bunës! Të gjitha këto mjete financiare që sigurohen nga shit- jet në Ulqin, shkojnë për investime në rajonet tjera të Malit të Zi, kurse rruga Ulqin-Sukubinë ka nisur të ndërtohet tash gjashtë vite dhe ende nuk është përfunduar!

Poeti Rifat Stankaj këto vlera poetike i ka krijuar në mërgim, prandaj janë të brumosura me nostalgji patetike. Tem- atikë primare e këtyre vargjeve janë thirrjet popullatës që të ngrihet kundër padrejtësive që iu është bërë dhe po i bëhën shqiptarëve nëpër kohë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)