Si të parandaloni infeksionet kërpudhore

012.jpg
Kruajtja, skuqja dhe ndjesia e sikletshme e therjes së fortë, si dhe dhimbjet e kokës janë simptomat më të shpeshta dhe tregues që në trupin tonë ka ardhur deri te infeksionet kërpudhore.
Shfaqen në forma të ndryshme dhe në vende të ndryshme. Më së shpeshti shfaqet në lëkurë. Infeksioni kërpudhor nxitet nga inflamacioni i mikroorganizmave nga grupet e kërpudhave. Ata janë më të shpeshta pikërisht në muajt verorë për shkak të temperaturave të larta, respektivisht djersitjes dhe lagështisë së shtuar.
Dinë të shfaqen nëse në organizmin tonë është rritur niveli i stresit, te ndryshimet e papritura dhe të shpeshta të temperaturës dhe kur organizmi është i dobësuar, transmeton Koha.net. Kjo kryesisht ndodh në kohën kur jemi të sëmurë nga ftohja ose gripi çka konsiderueshëm dobëson rezistencën tonë.
Kur nuk ka rezistencë, bakteret shumë më lehtë mbahen në trupin tonë. Ato lidhen për njëra-tjetrën dhe kështu krijohen inflamacionet. Infeksionet janë më të shpeshta tek femrat shtatzënë, sepse edhe tek ato vjen deri te ndryshimet e përnjëhershme në organizëm.
Për ta ruajtur shëndetin tonë, rezistencën dhe për t’u mbrojtur nga infeksionet kërpudhore më i rëndësishëm është ushqimi i rregullt. Është e nevojshme të shmanget ushqimi që përmban sheqer sepse bakteret “ushqehen” me sheqerna.
Pastaj mund të shfaqen edhe simptomat si: të vjellat, fryrja, kapsllëku ose diarreja. Kjo përfshin të gjitha llojet e ëmbëlsirave dhe të gjithë ushqimeve me sheqer. Te blerja e ushqimit, gjithsesi shikoni etiketën e prodhuesit dhe listën e përbërësve.
Përveç ushqimit të ëmbël, shmangni ushqimet qe përmbajnë kërpudha dhe tharm. Në këtë kategori hyjnë buka, karbohidratet (pastat, ushqimi i shpejtë), lëngjet dhe frutat e ëmbla, mishi i kuq, pijet e pemëve dhe ato alkoolike.
Kërpudhat që vijnë në kontakt me përbërësit nga këto ushqime, vetëm rriten dhe përhapen. Simptomat e infeksioneve kërpudhore për këtë arsye janë më të shpeshta, më të sikletshme, dhe njëkohësisht edhe më të rrezikshme. Në ushqimin tuaj duheni të përfshini ushqim të pasur me fibra, më së miri atë bimor.
Drithërat integrale janë burim i shkëlqyeshëm i fibrave, përshpejtojnë metabolizmin për ç’arsye trupi më lehtë do të largojë bakteret nga trupi, respektivisht materiet negative.
Peshku, vezët, perimet (hudhra, qepa, sallata e gjelbër) dhe produktet e qumështit që përmbajnë probiotikë janë të shkëlqyeshëm, sepse largojnë kërpudhat e dëmshme, ndërsa mbajnë ato të mirat, transmeton Koha.net. Stimulojnë tretjen dhe trupin, më lehtë tresin ushqimin. Reduktojnë dukshëm rrezikun nga sëmundjet.
Përveç ushqimit adekuat, te shërimi i infeksioneve kërpudhore ndihmojnë edhe preparatet, respektivisht shtesat në ushqim siç janë vitaminat, multivitaminat dhe kapsulat kundër kërpudhave.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)