KADAREA - GJENIU QË NUK QE E THËNË TË JETË DISIDENT

Image result for gezim alpion

Gëzim Alpion


Birmingham, Angli, 28 Janar 2016

Ndoqa me interes intervistën e fundit të Kadaresë.

Gjeniu yne i letrave, për fat të keq, akoma nuk e kupton se Shqipëria tani ka nevojë për disidencë morale po aq sa në kohën e komunizmit për disidencë politike.

Duke bastarduar konceptin e shtetit, lukunia e tanishme politike i ka shkaktuar vendit jo më pak trauma se Enveri dhe, të huazoj fjalët e Kadaresë, "qentë e tij besnik". E megjithatë, Kadarea nuk e ka ngritur kurrë zërin në Francë për të dënuar pa rezerva kleptokracinë që na e shpifi demokracinë.

Kadarea vazhdon të merret me fantazma dhe ndoshta jo për fajin e tij. Më kot kemi kërkuar që ai të luaj Zolanë apo Çomskin.

Gëzuar 80 vjetorin, Kadarea ynë. Të duam jo më pak kështu siç je pavarësisht shpresës se mund të sfidonit meskinitetin tonë kolektiv.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)