Hajdar Salihu(1950-1995)Hajdar Salihu (lindi në vitin 1950 në Batushë, fshat malor në komunë të Gjakovës) është shkrimtar shqiptar nga Kosova.

Shkollën fillore e kreu në fshatin e afërm të Mulliqit kurse normalen dhe ShLP në Gjakovë. Më tej vazhdoi studimet universitare dhe pasuniverzitare në UP, dega Gjujë dhe Letërsi Shqipe. Magjistroi me temën Poezia shqipe me alfabet arab në Kosovë.

Hajdar  Salihu punoi disa vjet si arsimtar në fshatrat Krelan dhe Mulliq. 

Mandej punon si profesor në gjimnazin e Deçanit por përjashtohet nga puna (1981) dhe rifillon aktivitetin profesional më 1987 pranë Teatrit Popullor në Gjakovë.

Veprat kryesore:

Udha e ditës së nesërme (roman, 1990)

Jerina dhe helmi (roman, 1994)

Raport për jetën paralele (roman, 1994)

Pas vdekjes iu botuan:

Stina e mjegullës (1999)

Baladë për kthimin e nizamëve (2005)

Si që u përmend, pas vdekjes botohet dorëshkrimi i tij Ese për stinën e mjegullës tani të titulluar Stina e mjegullës (1999) nga i cili edhe u zgjodh një fragment nga kapitulli i parë.

Ishte viti 1982. Hajdari sa kishte fillue me hulumtue, me mbledhë materialin për këtë temë të rëndësishme për kulturën fetare-kombëtare, kur na njoftoi miku i përbashkët, poeti, shkrimtari dhe kritiku letrar, Mr. Kadrush Radogoshi.

Mr. Kadrush Radogoshi, prej Gjakovës, ish-kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, pasi na njoftoi më tregoi se çka është duke punuar Hajdari dhe më tha:

“Mexhid, a keni mundësi me i ndihmue Hajdarit në këtë temë…?

Pa hezitim, pa ngurrim, iu përgjigja: Po, me gjithë dëshirë e gëzim...!

Pas afër dy-tri vjet pune, kërkimi, hulumtimi, bashkëpunimi, libri, së bashku me fjalorthin ishte gati për botim...

Por, libri me titullin: “POEZIA E BEJTEXHINJVE”, u vonue edhe dy-tri vjet deri sa u botue.

Libri, jo vetëm që u vonue, por edhe kur u botue me 1987, nga “Rilindja” në Prishtinë, emri i Hajdar Salihut nuk u shënue në kopertinë ! Pse? Sepse, Hajdar Salihu ishte atdhetar, atdhetar e kishte edhe vllaun, Jashar Salihu, prof. i gjuhë angleze në gjimnazin “Vëllezërit Frashëri” në Deçan, i cili ishte dënue në vitin 1981...

Përvec, veprimtarisë letrare, ai pati edhe një lloj veprimtarie tjetër, atë atdhetare.

Hajdari ishte dalluar për guximin e tij politik dhe vëllau Jashari veç ishte i dënuar dhe vuante dënimin prej disa vitesh, si familje konsideroheshin e pa përshtatshme politikisht e kundërshtare e hapur e ish-pushtetit politik dhe policor Jugosllav të asaj kohe në Kosovë.

Hajdar Salihu ishte ndër profesorët e parë, ku së bashku me disa kolegë të tjerë i’u nënshtruan procesit të diferencim ideo-politik, që aplikohej masa më e çoroditur nga policia e atij pushteti kolaboracionist.

Pas zbatimit të masave ideopolitike, kjo sillte pasojat e tjera ndëshkuese, jo vetëm politike, por edhe ekonomike, bojkote personale e familjare dhe sociale ashtu që pas ca kohe ndaj Hajdarit ishte aplikuar edhe masa e përjashtimit nga procesi arsimor dhe mbeti i pa punë për një periudhë të gjatë.

Motiv i të gjitha këtyre masave që i perjetoi Hadar Salihu ishte se ai nuk kishte pranuar që t’i gjykonte demostratat e vitit l98l , se nuk kishte pranuar të distancohej nga veprimtaria e vëllait të tij Jasharit, i gjykuar si armik i shtetit jugosllav. etj…
Hajdar Salihu, nuk u lëkund për as një moment nga qëndrimet e tij parimore prej një intelektuali dhe vazhdoi veprimtarinë e tij të pendës përmes shkrimeve, të cilat i botonte me anonim.

Botoi disa vepra me të cilat u dallua në mesin anëtarëve të Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës në ate kohë, duke marrë shpërblimin e parë në disa konkurse për vlerësimin e romanit më të mirë të vitit.

Më ndimën e njërit nga intelektualët më të shquar shqiptar, Hajdarit iu mundesua t’i përfundoi studimeve posdiplomike në Prishtinë, ashtu që iu krijua mundesia në fund të punoi si dramaturg e aktor pranë Teatrit popullor në Gjakovë, gjithashtu me kontributin e disa intelektualëve të mirëfilltë, pas të gjitha pengesave që i bënin vazalet e pushtetit politik në Gjakovë.

Shkollën fillore e kreu në fshatin e afërm të Molliqit kurse normalen dhe ShLP në Gjakovë. Më tej vazhdoi studimet universitare dhe pasuniverzitare në UP, dega Gjujë dhe Letërsi Shqipe. Magjistroi me temën Poezia shqipe me alfabet arab në Kosovë.

Vdiq më 16 Dhjetor 1995.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)