Në Prishtinë titullin shkencor-Akademik - të AAAS-it janë 9 shqiptar nga Kosova,Shqipëria,Maqedonia dhe Italia

Fotografia e Dibran Fylli


Më një minut heshtje për viktimat e termetit në Shqipëri ,sot në orët e pasditës në amfiteatrin e Kolegjit Universitar  “Iliria” në Prishtinë ,u bë përurimi i 9   Akademikëve  të Shkencës  dhe Artit Shptaro - Amerikane nga  Nju Jorku,Tirana Prishtina dhe  Shkupi.


Fotografia e Rajmonda Malecka


Prezentë  në ketë envinimet ishin intelektualë , pothuaja nga të gjitha trevat shqiptare .Për akademinë  dhe akademikët e AAAS-it u deklamua  presidenti i sajë, Skendër Kodra ,ndërsa për historikun e akademisë foli zt.Flori Bruqi ,i  cili mes tjerash tha: "Akademia e Shkencave dhe e Arteve Shqiptaro-Amerikane në Nju Jork , është E themeluar më 28 nëntor 1995 ,nga disa intelektual shqiptar në Nju Jork, që mund ti veçojmë disa prej tyre : Prof.dr.Skendër Kodra Dr.Ulvi Vehbiu ,Dr.Adem Harxhi ,Dr.Namik Muhedin Shehu ,Mentor Mata , Sanie Selita etj.
Fotografia e Nijazi Halili
Kryetar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve në Nju Jork,Tiranë,Prishtinë dhe Shkup është Prof.Dr.Skendër Kodra.


Fotografia e Skender Kodra

Akademia është një institucion i lartë i Shkencës dhe Artit Shqiptaro-Amerikan i regjistruar dhe I themeluar në bazë të Ligjeve Amerikane të Shkencës dhe Artit, e i cili ushtron veprimtarinë e vet , kultivimin , nxitjen dhe zhvillimin e mendimit shkencor si dhe në zhvillimin e krijimeve artistike në botë.


Fotografia e Jusuf Ulaj


Akademia ka anëtarë të rregullt të shkencës dhe artit(me tituj shkencor Profesor Dr. Ph .D , profesor Asistent Dr., gjuhëtar ,historian ,gazetar ,politikan ,diplomat , si dhe disa anëtar nderi ,anëtar të jashtëm etj.


Fotografia e Skender Kodra
Pra , në kuadër të ASHASHA ka anëtarë të rregulltë si dhe anëtarë nderi nga trevat shqiptare, Diaspora dhe bota.


Fotografia e Nijazi Halili


Anëret e Akademisë punimet e tyre shkencore, i kanë botuar në revistën shkencore të Akademisë “Dituria” e cila është botuar në kuadër të Akademisë në Nju Jork.

Një numër i madh i akademikëve punimet e tyre i kanë botuar në shumë fusha mjekësore, gjuhësore letrare historike ekonomike etjnë revista shkencore që kanë impaktë të faktorëve ndërkombëtar.
“Senatorët e dijës”, për disa vjet kanë organizuar Kongrese , Konferenca,Seminare etj. , si fjala bie për nderë të Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit Skenderbeu(600 vjetorin e lindjes 575 vjetorit të kthimit të tij në Krujë , 550 vjetorit të vdekjës së tij etj.)


Fotografia e Nijazi Halili


Akademia e Shkencave dhe Arteve Shqiptaro- Amerikane gjatë këtij viti botoi dhe përuroi në Prishtinë më 24 shtator 2019 dhe 14 tetor 2019 dy libra mjaftë të rëndësishëm : ”Tokë e mbjellë në varre” (Krimet Serbe në Kosovë 1998-1999) të studiuesit tonë Prof.Dibran Fyllit, si dhe librin “Përmbledhje shkrimesh” të Mr.sci.Jahja Llukës.
Rezultati i imazhit për toke mbjell me varre dibran fylli"

Është përgatitur për botim edhe libri i parë “Enciklopedikë ” për Akademikët dhe Akademinë e Shkencave Shqiptaro-Amerikane, që pritët të botohet në mars të vitit 2020.


Ky libër Enciklopedikë do ti plotësojë zbraztësirat që janë hetuar në zhvillimin e shkencës ,kultures , letërsisë ,artit ,etj.më që një dorack i tillë biografik dhe bibliografikë deri me tash nuk ka ekzistuar.
Fotografia e Mirlinda LlukaDetyrë e botimit të këtij Libri për Akademikët dhe Akademinë , është detyrë parësore e imja më bashkëpunëtorë që të futën shkenctarët që kanë dhënë gjithë mundin për shkencën ,për t’ju mundësuar lëxuesve , në radhë të parë nxënësve ,studentëve , mësuesve , arsimtarëve dhe profesorëve të letërsisë , arteve dhe shkencëtarëve të lëmive të ndryshme për tu njohur me biografitë dhe bibliografitë e krijuesve shkencor , letrar nga kjo Akademi.”-theksoi Bruqi.

Fotografia e Mirlinda Lluka


Gjatë ditë së sotme u nominuan këta akademik ,që i nominoi anëtari i akademisë  prof.Dibran Fylli :

Titullin Akademikë të AAAS-it për kontributin e tyre në shkencë, art dhe kulturë e fituan :


1.Prof.Dr.Hakif Bajrami,Ph.D

2.Prof.Dr.Mixhait Reçi,Ph.D

3.Prof.Dr.Nijazi Halil,Ph.D

4.Prof.Mr .Sc.Jahja Lluka

5.Prof.Mr.Sc.Shyiri Bytyqi

6.Dr.Sc.Zef Mulaj,Ph.D

7.Kujtim Mateli,zhurnalist

8.Isuf Bajrami,zhurnalist

9.PHDC prof.Leonora Ibish Bruçaj

Akademia dhe Kolegji “Iliria “ në Prishtinë për Festat e nëntorit dekorojë këta intelektual :   Prof.Dr.Skendër Kodra , president i AAAS nga Nju Jorku,Akademik Prof.Dr. Arjan Hamiti Ph.D,
Akademik Prof.Dr.Nijazi Halili,Ph.D,prof.Isa Thaçi e disa të tjerë.


Departamenti për informimi i AAAS-it

Flori Bruqi,Drejtor 

Prishtinë, 27.11.2019

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)