Rasim Bebo (1926-2017)Rasim Bebo.jpg

Rasim Bebo ka lindur më 14 prill të vitit 1926 në Shalës, të Çamërisë, në territorin shqiptar.

 Ai ka përfunduar studimet në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë dhe ka qenë viktimë e luftës së klasave gjatë regjimit komunist.

 Prej vitesh deri sa vdiç në moshën 91 vjeëare(12 dhjetor 2017) ai vijojë aktivitetin e tij si studiues në mërgim në Çikago të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Me një jetë tepër aktive, luftëtar trim në Batalionin “Çamëria”, tankist i shkathët, oficer i paepur i ushtrisë popullore, mësues i devotshëm në disa shkolla të vendit, dhe aktivist shoqëror i palodhur në SHBA, ku emigroi dy dekadat e fundit, ai iu kushtua tërësisht atdheut dhe Çamërisë martire.

Me përgatitjen e tij intelektuale, studime te larta për histori- gjeografi dhe gjuhë gjermane, jeta dhe vepra e tij madhështore, bëri që ai të pushtojë shpirtin patriotik të gjithë atdhedashësve në të dy kontinentet ku jetoi.

Prof.Dr.Rasim Bebo, është autor i botimeve historike:

1.“Dodona”

 2.“Zeusi”

3. “Artikuj dhe ngjarje -pjesa 1 "

4.“Artikuj dhe ngjarje -pjesa 2"

 5.“Shqipëria në gjurmët e kohës"

6."Histori me shkronja gjaku"

 7."Amerika me rrënjë shqiptare "

8."Shala e kalit të jetës"(roman autentik) etj.

Ka botuar edhe  disa qindra artikuj  historiko-problematik në organet e shtypit dhe në website të internetit.

 Ishte bashkëpunëtor i shumë agjencioneve informative " Dielli"; "Floripress",VOAL"(Voice of Albanians),"Zemra shqiptare ";
"Ilyria"; "Epoka e re"; "Bota sot". etj.
.


Diasporës Shqiptare në Amerikë do ti mungoj veprimtari dhe intelektuali çam profesor Rasim Bebo,i cili nëpër vite në Çikago u bë pjesë e lëvizjes së madhe kombëtare për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës dhe të demokratizimit të Shqipërisë.

Me profesor Rasim Bebo në takimet kombëtare temë bosht e bisedës ishte Çamëria   , që ishte  plaga e përgjakur në orët vrastare fashiste greke,që në Filat me rrethinë e vranë pranverën shqiptare...!


Ishte modest në jetë Rasim (Çamëria),me të cilin saherë që takoheshim unë e thërrisja (Vëllai i vogël nga Çamëria,-term i Adem Demaqit-nënvizimi im).Ai me moshën dhe plagët e jetës dhe mallin për Shqipërinë me thoshte:


Vëllai i madh(Kosova)flet me vëllain e vogël të Çamërisë,që për ne ishte ,,ora e historisë,,në Çikago!


Rasim Bebo asnjëherë nuk i merrte për të keq mendimin ndryshe në shpalimet historike.

Tash kur nuk e kemi në mesin tonë profesor Rasim Bebon, i kemi veprat e tij !

Do të na mungoj dhe do të jemi më të varfër për mendimin e tij se në kohën shqiptare na duhen mendimi ndryshe dhe të fortë në udhën e madhe kombëtare për Shqipërinë Etnike!

Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)