Dr.Gani Demolli, “martiri i gjallë” i para 20 vjetësh - hero i ditëve tona

Me 18 mars 2014 ka ndërruar jetë dr. Gani Demolli, themeluesi i shërbimit shëndetësor “Nënë Tereza”. Ai vdiq pas një sëmundje të shkurtër, por të rëndë.

Sa kishte dalë në pensionin e merituar, pas viteve të mundimshme në profesionin e tij fisnik të mjekut, të cilin e ushtroi me nder e pasion, në kohë të vështira duke mos kursyer as shëndetin e vet, e as jetën.Do ta kujtojnë mijëra pacientë në gjithë vendin, që ai u ndihmoi gjatë viteve të nëntëdhjeta, kur shërbimi shëndetësor “Nënë Tereza” ishte e vetmja shpresë.

Humanisti Gani Demolli, i cili gjatë viteve të rënda të pushtimit serb u kishte ndihmuar shumë njerëzve që të mundnin sëmundjet.Për punën e vështirësitë, por edhe ngadhënjimin e përkushtimit të tij human, ai la dy libra, nga të cilat mund të mësojnë gjeneratat.


​Ndërroi jetë humanisti dr. Gani Demolli
Bashkëpunëtorë, kolegë e familjarë kanë kujtuar sot me pietet veprën dhe shëmbëlltyrën e humanistit të shquar Gani Demolli, i cili ndërroi jetë një ditë më parë.
Në një akademi përkujtimore, që është mbajtur paraditen e së mërkurën në Kinemanë ABC, bashkëthemelues i shoqatës “Nëna Terezë”, Palok Berishaj, ka thënë se kur populli u gjend në rrezik i dëbuar dhe i përjashtuar nga sistemi politik arsimor shëndetësor dolën në sipërfaqe njerëz që kishin vizion, vullnet e gatishmëri.
“Lindi një organizatë unike e papërsëritshme që parimin e solidaritetit, bamirësisë e empatisë e ngriti në shkallën më të lartë të mundshme, pra ‘Nëna Terezë’”, ka thënë Berishaj.
Për Demollin ka thënë se e bëri të mundur të pamundshmen duke i dal në ballë mjerimit të thellë që kaploi Kosovën e viteve të 90-ta, kur themeloi e udhëhoqi shërbimin shëndetësor të shoqatës.
“Me vizionin e qartë se çka duhet bërë, i guximshëm, i palodhshëm, i pakursyer e fanatik në punën e vetë do të ofronte pranë vetës bashkpuntorë të profesionit dhe të besës. Vetëm një njëri që nuk bënte kompromise as me vetën as me të tjerët do të arrinte ta bënte këtë”, ka thënë Berishaj.

Ka kujtuar se Demolli i angazhoi rreth 2 mijë mjek e motra, e hapi më shumë se 100 ambulanca. Organizoi shërbimin paralel të shëndetësisë së Kosovës, që të gjitha falas. Hapi maternitetin në shtëpinë e Shaban Svircës, ku lindën mijëra fëmijë. I kishte disa personalitete që ishte vështirë të kritikoheshin në praninë e Ganisë e mos të përballeshe me reagimin e tij.

“Ishte Nëna Terezë udhërrëfim, Ibrahim Rugova miku më i madh i Shoqatës dhe mikja e tij Flaka Surroi me të cilën së bashku ja kanë dalë në krye. Zor se ka një shtëpi të vetme në Kosovë që në një formë apo tjetrën në derën e saj nuk kanë trokitur vullnetarët e ‘Nënës Terezë’ falë Gani Demollit”, ka thënë Berishaj.

Për miken e tij, Flaka Surroi, Gani Demolli ka qenë njeri shumë i madh dhe historia të cilën do ta hulumtojnë brezat e ardhshëm do ta vërtetojë këtë fakt.

“Baci ka qenë njeriu ëndërrimtar që ka besuar në parimin që e kishte bërë mjek. Ka qenë vizionari të cilin shumëkush e kishte marrë për idealist, porse i cili kurrë nuk i është shmangur rrugës së tij dhe dëshirës për të bërë mirë, edhe nëse kjo nënkuptonte se nuk do të kishte kohë të mjaftueshme për familjen e tij që aq shumë e përkrahu”, ka thënë Surroi.

Teksa ka kujtuar punën e gjatë në terren me Demollin, Surroi ka kujtuar një ndodhi, që siç ka thënë, shpesh e evokonim me Ganiun gjithë gaz. “Nuk mbaj mend ku ka ndodhur, se duke u endur prej një fshati në tjetrin më nuk mund të mbanim mend se me kë krejt takoheshim. Porse e di që kjo definitivisht ka qenë shprehja më origjinale që është përdorur për t’ia vlerësuar gjithë mundin dhe sakrificën që kishte bërë Ganiu për popullin e vet. Duke u përpjekur ta përshkruante domethënien që e kishte Baci për atë trevë, një burrë i kishte thënë: ‘Ti Dr. Gani, je një martir i gjallë’”, ka thënë Surroi.

“Martiri i gjallë i para njëzet vjetësh, u bë heroi i ditëve tona, i cili gjithë peshën e punës dhe personalitetit të tij dhe respektit që e ngjallte ndër të gjithë njerëzit që e kanë njohur, e ka bartur me modesti. Ashtu siç ka jetuar gjithë jetën. I ka urryer hajninë, mashtrimin, rrenën e pabesinë. Nuk i ka duruar njerëzit papunëtorë, përderisa i ka përkrahur deri në maksimum të rinjtë, duke ua hapur perspektivën në kohën kur të gjithë tashmë kishin çuar duar nga Kosova”, ka thënë ajo.

Surroi është shprehur e bindur se nuk do të jetë e vetmja që e thotë se Ganiu ka merituar një mirënjohje shumë më të madhe, posaçërisht pas luftës, sesa ajo që i është bërë.

“Nëse për asgjë tjetër, atëherë për shkak se e ka jetuar jetën e tij me plot dinjitet dhe me ndërgjegjen shumë të pastër. Nuk ka dyshim se shumë më ndryshe do të ishte kjo Kosovë martire siç e quante me shpoti, po të kishim më shumë njerëz si Gani Demolli”, ka thënë Surroi.

Në emër të familje Demolli, aty ka folur vëllai i tij Haki Demolli.

“Pas përfundimit të luftës, kur në skenën tonë politike filloi lufta për poste e kolltukë disi institucionet tona jo që nuk e shpërblyen punën kolosale të një shërbimi unikal shëndetësor në botë të udhëhequr nga Ganiu, por në njëfarë mënyre pati tentativa të minimizohet, të mos përfillet e madje-madje nga disa edhe të përvetësohet”, ka thënë ai.

Në komeracion, kujtimet për punën e palodhshme të shërbimit “Nën Tereza” kanë folur edhe motra kryesore e këtij shërbimi Sadie Llalloshi, dhe doktori Eshref Osmani.

Gani Demolli vdiq nga një sëmundje e shkurtër por e rëndë, sa ka dalë në pension. Ai është varrosur të martën në varrezat e qytetit në Prishtinë.

Presidentja e Republikës së Kosovës, Atifete Jahjaga e ngushëlloi sot familjen Demolli, me rastin e vdekjes së më të dashurit të tyre, mjekut dhe humanistit e themeluesit të shërbimit shëndetësor “Nëna Terezë”, dr. Gani Demolli.

Në telegramin e Presidentes thuhet:

E morëm me dhembje lajmin për ndarjen nga jeta të më të dashurit tuaj, dr.Gani Demolli, themelues dhe udhëheqës i Shërbimit Shëndetësor “Nëna Terezë”, në vitet e nëntëdhjeta.

Dr.Gani Demolli do të përkujtohet përherë nga qytetarët e Republikës së Kosovës, për kontributin e dhënë në krijimin e shërbimit shëndetësor, te i cili gjetën dorën e ndihmës mijëra qytetarë të vendit tonë.

Dr.Ganiu do të mbahet në mend për punën e tij të palodhur në çdo kohë, për shpirtin e tij humanitar, për përkushtimin e tij të pashoq për t’i dalë në ndihmë qytetarit.

Jeta dhe puna e tij janë të paharrueshme.

Jemi me Ju në këto çaste të rënda pikëllimi, përfundon ngushëllimi i Presidentes, dërguar familjes Demolli.


Kryeministri i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi ngushëllon familjen Demolli, me rastin e vdekjes së dr.Gani Demollit, themeluesit të shërbimit shëndetësor “Nënë Tereza”.

Në telegramin e ngushëllimit ndër të tjera thuhet: “Me dhembje e mora lajmin që dr.Gani Demolli, themelues i shërbimit shëndetësor “Nënë Tereza” ka ndërruar jetë.

Kontributi i dr.Demollit gjatë viteve nëntëdhjeta në kuadër të shërbimit shëndetësor “Nënë Tereza” do të çmohet përherë nga institucionet dhe qytetarët e Kosovës”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)