SERBIA (S)I KA HARRUAR TË BËRAT E SAJ NË KOSOVË BËRAT E SAJ NË KOSOVË

Ashtu si mosha e një rrapi madhështor që përcaktohet nga rrathët e trungut të tij, edhe dhimbja e njëkombi mund të përcaktohet nga të rënët e tij. Këta të rënë për idealin e lartë kombëtar, assesi nuk vdesin,nuk humbasin në muzgjet e harresës.


Historikisht dihet që Drenica kaqenë një halë në sy për Serbinëpër shkak të rezistencës së va-zhdueshme të saj. Dihen mirëhistoritë e Azem e Shotë Gal-icës, pastaj më vonë edhe tëShaban Polluzhës, e së fundi, e atij qëvendosi themelet e historisë modernetë Kosovës, të komandantit legjendar,Adem Jasharit dhe familjes së tij.Në këtë numër do të paraqesim shumëshkurt disa krime barbare të ushtrisë sërregullt, militare dhe asaj paramilitaretë Serbisë ndaj popullatës civile e tëpambrojtur shqiptare në Drenicë.


Masakra në Abrinë e Poshtme

Tetëmbëdhjetë anëtarët e familjes Delijaj të vrarë në Abrinë e Poshtme, tëcilin ishin strehuar në një pyll të Drenicës pasi fshati i tyre ishte goditur me granata gjatë ofensivës serbe në këtë fshat.

Familja Delijaj po strehohej në këtëtendë të improvizuar me 18 anëtarë tësaj, të cilët u vranë nga ushtria serbe.Trupat e masakruara të Pajazit Deliajt,gjashtëdhjetë e pesë vjeç dhe Have Delijajt, gjashtëdhjetë e tre vjeç, janë gjeturnë këtë tendë.

Trupat e Gentiana dhe Donjeta Delijaj,shtatë dhe pesë vjet të reja, janë hequrnga grupi i masakrës në një pyll afërfshatit Abri e Poshtme, masakër në tëcilën janë masakruar tetëmbëdhjetëanëtarë të familjes Deliaj.Valmira Deliaj, një foshnjë tetëmbëd-hjetë muajsh, është gjetur e vdekur nëmasakrën e fshatit Abri e Poshtme. Ajopjesërisht është e mbuluar nga trupi inënës së saj, Mejhare Delijaj, njëzete shtatë vjeçare, e cila ka vdekur ngaplaga e marrë nga një e goditur me au-tomatik në kokë.Trupi i Ali Koludrës, gjashtëdhjetëe dy vjeç, është gjetur me një vrimëtë shpuar nga plumbi në ballë. Ështëgjetur i vdekur në një fushë të hapurnë fshatin Abri e Epërme, ende dukee mbajtur në dorë shkopin në të cilinmbështetej. Gruaja e tij është gjetur evrarë disa metra larg tij.

Pesëdhjetë vjeçarja, Hyra Koludra,gruaja e Aliut, po ashtu e gjetur e vrarënga forcat agresore serbe në fushë tëhapur në fshatin Abri e Epërme.

Kjo shtëpi, si shumë të tjera në fsha-tin Abri e Epërme është plaçkitur dhedjegur nga forcat serbe pasi pronari ishtëpisë është larguar prej shtëpisë.Shtëpia nuk tregon shenja të dëmtimitme plumba apo granata, duke na sug-jeruar se ajo është shkatërruar dhe dje-gur nga afër...

Kishnareka – vendbanimi i refugjatëve

Fshatarët e Kishnarekës, kanë ndërtu-ar këto tenda me plastmasë, menjëherëpasi janë larguar forcat serbe.


Fëmijët mbajnë një gëzhojë 100 mm që forcat serbe e kanë përdorur përtë shkatërruar një fshat afër Kishan-rekës.Autoritetet serbe kanë lëshuar nga ajritrakte për banorët që kanë qenë nëkampin e Kishnarekës, duke iu thënëse jeni të sigurt të ktheheni në shtëpi

.Disa iu kanë besuar këtyre premti-meve të rrejshme dhe janë kthyer, nëvend që të qëndronin në pyll.

Këto përshkrime të shkurtra ishinnjë numër fare i vogël i kasapha-nës të Serbisë në rajonin e Drenicës. E mos të harrojmë se forcatmilitare, paramilitare, ushtarakee ato policore kanë shkaktuarkrime dhe masakra në tërë territo-rin e Kosovës, duke shkaktuar njëtragjedi në fund të shekullit XX,dhe duke tronditur tërë botën meato që ndodhën në Kosovë....

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)