Sëmundjet infektive lidhur me ndryshimet klimatike në rajonin tonë


 
 
Në tekstin më poshtë, janë dhënë karakteristikat epidemiologjike, pasqyra klinike dhe masat për parandalimin dhe mbikëqyrjen e më shumë sëmundjeve infektive të zgjedhura. Për disa prej tyre, ekzistojnë të dhëna epidemiologjike dhe deri tash ato janë regjistruar në rajonin tone, si në formë të veçantë, poashtu edhe në formë epidemike (salmoneloza, lajshmanioza, leptospiroza, lajm-borelioza).
Disa prej sëmundjeve infektive të përshkruara më poshtë, mund të bëhen aktuale në të ardhmen dhe për regjistrimin e tyre në këtë moment, nuk ka të dhëna epidemiologjike as diagnostikë etiologjike të nevojshme (çikungunia, kriptosporidium, ethet e Nilit perëndimor, ethet hemorragjike të Kongos dhe Krimesë, rikecioza, leptospirozaetj.).
Në mënyrë objektive, për të shumtët ekzistojnë parametra klinike që e tregojnë praninë e tyre, por në mungesë të diagnostikës kauzore, tani për tani ato mbeten të pavërtetuara. Shumë nga këto sëmundje infektive, janë prezentë në shtetet fqinje, që na jep të drejtë të presim se është çështje e kohës kur do të regjistrohen edhe në rajonin tone.
Ndërkaq, për shkak të rëndësisë së tyre për shëndetin publik në rajonin tone, ato duhet të jenë të kyçura në programet për ndjekjen dhe parandalimin e sëmundjeve infektive lidhur me ndryshimet klimatike dhe do të diagnostikohen, paraqiten dhe ndiqen së bashku me to.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)