Trashëgimia shpirtërore - e përjashtuar nga lista e pasurisë që mbron shteti

 Ka më shumë se dy vjet që kur shteti publikisht u dha përkrahje atyre që iniciuan futjen e “Eposit të kreshnikëve” në mbrojtje të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë - UNESCO. Në janar të vitit 2010, me vendim të Qeverisë, ishte formuar komisioni qeveritar i Republikës së Kosovës për kompletimin e dosjes, me të cilën Kosova e Shqipëria bashkërisht do të prezantonin projektin në UNESCO. Por trashëgiminë shpirtërore, së cilës Kosova synon t’i sigurojë mbështetje nga UNESCO-ja, nuk e mbron as vetë pos me ligj i cili në përgjithësi mbron trashëgiminë. Lista e trashëgimisë kulturore për mbrojtjen të përkohshme, e miratuar në shtator të vitit të kaluar nga Ministria e Kulturës, Rinisë e Sportit nuk e përfshin trashëgiminë shpirtërore. Aktualisht shteti i Kosovës nën mbrojtje të përkohshme ka më se një mijë monumente arkeologjike dhe etnologjike. Edhe pse mbrojtja e trashëgimisë shpirtërore, si një nga pesë segmentet e trashëgimisë (bashkë me trashëgiminë arkitektonike, arkeologjike, të luajtshme dhe peizazhe kulturore) përcaktohet me Ligjin për trashëgimi, Kosova nuk e mbron asnjë element të trashëgimisë shpirtërore.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)