Përurohet libri i Jakup Krasniqit me 30 dhjetor 2012 BKUK në Prishtinë

Me rastin e përmbylljes së viti festiv “100 vjet  pavarësi” dhe 21 vjetorit të sulmit serb në Prekazin heroic(30.12.1991) përurohet  në Biblotekën Kombëtare dhe Universitare të Kosovës në Prishtinë,më 30 .12.2012.në ora 12:00 libri më i ri  i  Prof.dr.sc.Jakup  Krasniqit “Pavarësi dhe personalitete” ,botuar sivjet nga Shtëpia prestigjioze shqiptare “Buzuku”Prishtinë.


FotoJakup Krasniqi, lindi më 01.01.1951 në Negrovc të Drenasit, është politikan shqiptar, ish zëdhënës politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Foto: Jakup Krasniqi: - "Une e kuptoj qe puna qe e kam bere ne Parti, verejtjet qe kam dhene, mendimet e hapura dhe te drejtperdrejta qe i kam pase edhe me njerezit qe kane menduar ndryshe ne Partine Demokratike, i kuptoj qe mos te pajtohen me mendimet e mija, mos te pajtohen me idet e mija dhe mos te pajtohen me qendrimet e mija, por une nuk i kuptoj njerezit te cilet prekin nje sfere te jetes qe eshte e ndishme, jo vetem per mua, por eshte e ndishme per familjen time te gjere, eshte e ndishme per te gjithe ata qe lidhen edhe ne vijen e gjakut me familjen time. Natyrisht nuk jam ndier mire, nuk jam ndier mire se nena ime nuk ka qene ne politike, pastaj nena ime ka pase nje respekt per shoket e mi te burgut, ka pse nje respekt per shoket e mi te luftes dhe shume shoke te mi edhe te luftes edhe te burgut kane ngrene buke nga duart e Saja dhe ka shkuar me mendimin e mire per shoke dhe ajo nuk ja u ka pase borq ate qe e kane bere, por eshte ndere i tyre dhe sicili ne shoqeri e prezanton nderin e vet, e prezanton moralin e vet, e prezanton karakterin e vet. Ne anen tjeter termi "Jakupovski; ne dijme qe per me shume se 100 vite politikat e caktuara jane munduar qe kombit tone ti vene prapashtesa te mbiemrava me "Viq" edhe "Ovski", por megjithate kane deshtuar. Dhe nuk kisha pasur deshire qe t'i shoh njerezit qe kemi ndare te miren dhe te keqen, kemi ndare edhe vdekjen si thuhet ne popull: "Kemi ecur mes jetes dhe vdekjes ne teh te shpates", t'i shoh te bijne ne ato politika qe kane deshtar ne raport me kombin tone dhe i shoh mjaft fyese dhe realisht nuk kisha deshiruar t'i degjoj jo vetem nga njerezit me te cilet kam ndare shumecka, por as nga ndonje qytetar i thjeshte i Republikes se Kosoves."

Studimet i mbaroi në Prishtinë në Fakultetin Filozofik dega Histori. Më pas i kushtohet punës si pedagog dhe krahas saj fillon veprimtarinë politike në ilegalitet. Në vitet 1981 deri më 1991 burgoset për arsye politike nga pushtuesi serb.

Ishte pjesëtar aktiv i LDK-së në Drenas e më vonë edhe anëtar i kryesisë së LDK-së. Angazhohet aktivisht në ndërtimin e strukturave të UÇK-së dhe zëdhënës i saj në kohën e luftës. Anëtar i delegacionit shqiptar në Rambuje të Francës. Ministër në qeverinë e parë të Kosovës. Pas zgjedhjeve të para në Kosovën e çliruar ministër për shërbimet publike.

Në zgjedhjet e lira pas pushtimit më 1992-1998 deputet në parlamentin e Kosovës. Tani është sekretar i përgjithshëm i PDK-së, kryetar i grupit parlamentar të PDK-së në parlamentin e Kosovës dhe anëtar i Grupi politik strategjik për negociata. Në seancën e parlamentit të ri të Kosovës më 9 janar 2008, dalë nga votimet e 17 nëntorit 2007, Jakup Krasniqi zgjidhet Kryetar i Parlamentit të Kosovës.

[redakto]Aktivitete dhe funksione, të tanishme apo paraprake

1972–1977 Arsimtar në Fatos dhe Arllat;

 1976–1977, Arsimtar në Shkollën e Mesme në Drenas;

 1979–1981 Arsimtar në Arllat dhe pastaj në Shkollën e Mesme në Skenderaj;

1991–1994 Arsimtar në gjimnazin “Skënderbeu“ në Drenas;

1995–1998 Kryetar i Këshillit të Arsimit në Drenas;

1998–1999 Zëdhënës i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK);

 1999 Anëtar i Delegacionit të Kosovës dhe i Grupit Politik në Konferencën e Rambujesë;

1999–Janar 2000 ministër i Ministrisë për Rindërtim dhe Zhvillim;

2001-Deputet në Legjislaturën e Parë;

Mars 2002 dhjetor 2004 Ministër i Ministrisë së Shërbimeve Publike në Qeverinë e Kosovës;

 Tetor 2004-2007 Deputet në Kuvendin e Kosovës, mandati II;

2004-2007 Shef i GP të PDK-së në Kuvendin e Kosovës;

Nëntor 2007 deputet, mandati III;

 Janar 2008- vijon Kryetar i Kuvendit të Kosoves;

1973–1981 Veprimtari politike Klandestine (ilegale) në Lëvizjen Kombëtare të Kosovës;

1981–1991 I burgosur politik;

1991–1999 Anëtar i Kryesisë dhe kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), dega në Drenas;

1992–1998 Deputet i Parlamentit të Kosovës;

1998–1999 Zëdhënës i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, anëtar i Drejtorisë Politike të UÇK;

1999–2003 Sekretar i Përgjithshëm i Partisë së Prosperitetit Demokratik të Kosovës (PPDK) përkatësisht Partisë Demokratike të Kosovës (PDK),

Tetor 2005-vijon Sekretar i Përgjithshëm i PDK-së, Nëntor 2005 anëtar i Grupit Politik Strategjik nga PDK, në bisedimet e Vjenës.

Libra

Kthesa e madhe Ushtria Çlirimtare e Kosovës, Shtëpia Botuese "Buzuku", 320 faqe, Prishtinë 2006. ISBN 978-9951-08-059-6

"Kosova i a historical context"; Shtëpia Botuese "Eeuroprinty", 128 faqe, Prishtinë 2007; ISBN 978-9951-05-109-X

"Një luftë ndryshe për Kosovën"; Shtëpia Botuese "Buzuku", 224 faqe, Prishtinë 2007; ISBN 978-9951-08-092-2

"Pavarësia si kompromis"; Shtëpia Botuese "Buzuku", 208 faqe, Prishtinë 2010; ISBN 978-9951-08-116-6

"Kosova në kontekst historik"; Botim i dytë i plotësuar. Shtëpia Botuese "Buzuku", 208 faqe, Prishtinë 2010; ISBN 978-9951-08-115-0

"Lëvizja për Republikën e Kosovës 1981-1991 sipas shtypit shqiptar"; Shtëpia Botuese "Buzuku", 320 faqe, Prishtinë 2011; ISBN 978-9951-08-140-5

Guxo ta duash lirinë, Shtëpia botuese: "Buzuku". Viti i botimit 2011.

Pranvera e lirisë ‘81, Shtëpia botuese: "Buzuku". Viti i botimit 2011.

Flijimi për lirinë, Shtëpia botuese: "Buzuku". Viti i botimit 2011.

Pavarësi dhe personalitete,Shtëpia  botuese: "Buzuku". Viti i botimit 2012.

Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit