Letër e hapur drejtuar zotit Jakup Kraqsniqit kryeparlamentar aktual i Kosovës, intelektual ,luftëtarë dhe politikan i denjë!
Nga Asllan Dibrani
                                           
                L e t ë r    e   h a p u r !     
Drejtuar  : Zotiti Jakup Krasniqit  kryetar i Parlamentit të Kosovës, Luftëtarit, ish të burgosurit  politik ,intelektualit, historianit dhe  veprimtarit  për çlirimin e Kosovës.
Për çështjen aktuale   në  skenën politike pas   hendekut të krijuar në Partinë Demokratike  si pasojë e skandalit  të publikimit të  përgjimeve  telefonike.

Fort i nderuar  Zoti Jakup Krasniqi!


I nderuari  zoti Kryetar i Parlamentit të Kosovës  ,Jakup Kerasniqi ,   po e shkruaj  këtë letër   nga  një  përjetim  i rëndë shokues nga afera e përgjimeve skandaloze,  që e përjetoj  populli liridashës i Kosovës martire . Jam emigrant në Gjermani si pasojë e  okupatorit  serb mbi trojet tona , ish i burgosur politik  një gazetar dhe  veprimtar i pa ndashëm  për 
çështjen  atdhetare.

Edhe unë e ndjeva si plagë të rëndë   publikimin e përgjimeve që tani u bë  aktuale në mediat  kosovare dhe ma gjerë  si plagë e re   në masën e popullit që  dita ditës  organet  dhe institucionet e Kosovës, po provokohen  në  emrin e   misionarëve politik te pa përgjegjësi nga e cila    qe  edhe ti i nderuari Jakup Krasniqi  ( je  shënjestër e tyre me një   shprehje  gjuhësore   vulgare, kërcënuese, fyerje, etiketimi, shantazhi, nepotizmi, tallje e shumëçka tjetër). Shprehjet  nëpërmes komunikimeve me telefon të zyrtarëve më të lartë të   PDK-së, ka prekur thellë edhe në sedrën e   mërgimtareve  që fatkeqësisht edhe këtu  e  përcollëm  me një pezëm   nga një këndvështrim   po thuajse identik   si në Kosovë qe rastet e tilla  i gjykojmë.
-Skandali me përgjimet  ishit objekt i sulmeve nga protagonistët  e aferës se sharjeve  në formën ma primitive  i dëgjuam nga njerëzit qe  deri dje ishin publikuar    si njerëz të   kombit përkrah   jush në betejat e Kosovës ndanim respekt  edhe ndaj tyre sikur për të tjerët. Një kohë të gjatë  pretendonim qe atë elitë qe juve ju shau  nënën i konsideronim sikurse juve  si   bashkëluftëtarë të Adem Jasharit,  Fatmir Limajt,Fehmi Lladrovcit , Ramush Haradinajt , Zahir Pojazitit  e shumë luftëtarëve tjerë qe ranë heroikisht  dhe qe  janë të gjallë , por ofendimet të cilat u zbuluan nga përgjimet e telefonatave  treguan  pasqyrën e tyre  maskë, qe  shprehja e tyre    banale  ndriçoj    dhe  dëshmoj  fatkeqësisht  nivelin e (vetëdijes së tyre)!  Këtu u pa   niveli i  kulturës  dhe arsimimi i  tyre,  gjë qe   e  irrituan çdo qytetar po njëkohësisht edhe mua!?...
- Dëgjimi i atyre bisedave   ishte një torturë e rënd  psikike qe   përjetuam   dhe e dëgjuam, ishte  një gjë e pabesueshme qe vet me vete ta bënte  një njeri  në edhe në skaj të planetit ishte për gjykim! Nënçmohet dhe shahet njeriu i  betejës së Kosovës,  Adem Jashar, një arkitekt   i çlirimit të Kosovës " nuk ka pa  koment " .
 Të lus i nderuari dhe shume i respektuari  Jakup Krasniqi të  përmbaheni në këto momente  dramatike, ruaje    kulturën tuaj dhe  intelektin tuaj,  por edhe  gjakftohtësinë  për hir të   gjendjes se elektrizuar në masë me qellim te mos përçarjes  se këtij populli ma!
Nuk me çudisin sharjet e tyre  ma, pas asaj qe  u degradua  familja  Jashari,  qe dha(mbi  25 anëtar familje nga vetja  deri në  vetëflijim që ta dije bota e mbare se  Adem Jashari është shqiptar), pra Adem Jashari  sot për sot është  heroi i kombit për periudhën e re sikur qe ishte Skënderbeu në atë kohë  për "Kombin Shqiptar".  Për këtë familje  ka nevoje të shkruhen  vepra , filma , romane për heroizmin e saj dhe   qe  ishte i pa shembull në tërë botën, tani të shahet dhe të degradohet  është ma shumë, se mizori  dhe 
mëkat , të  një (klase politike qe  janë në  vende kyçe   në politiken e Kosovës duke i lenë  anash   intelektual   dhe njerëz të denjë qe të hyjnë ne vallen e   një progresi politik në Kosovë).
Për gjëra të tilla në shtete perëndimore ka disiplinë  dhe rregull,    qe shumica përfundojnë me  dorëheqje, dhe ndëshkime,  por  niveli i kulturës se tyre po shihet pse nuk veprohet ashtu  vet populli le ta vlerësoj?
Për   rastin ne fjalë qëndrimi i juaj    me virtyte shqiptare u pa  qe nuk ishe    revanshist  as  inatgji, as  ndonjë   figurë qe donë ta përçajë shoqërinë kosovare . Kërkove vetëm një  kërkim falje siç e bëjnë  burrat e mëdhenj  për interesin e kombit , por as atë nuk e bënë   qe  nuk   kanë lënë përshtypje  ma të thellë  se rastësisht janë gjetur nga një rang çobajsh  në   misionin e   figurave politike duke u shndërruar   parlamenti i Kosovës në një  "kasaphane"   debati  irritues   dhe qesharak më sharje , shantazhe,  oportunizëm , ofendime  dhe korrupsion ,  kërcënime   rraha gjoksesh   me  injorancën ma te skajshme? Populli ne këtë mënyrë është  duke mbet i pa armë se kujt ti mbështet?...
     Shkëlqesi dhe i dashur  Jakup  Krasniqi!
Duke besuar në vlerat tuaja reale, letrare, kulturore, patriotike, si luftëtar  politikan ,humane dhe një njeri intelektual ish i burgosur  politik të drejtohem si ; 
-Një njeri qe   me një anë mbajte pushkën dhe ne anën tjetër pendën   edhe në frontin e luftës ishe ndër të parët qe  populli  të pa me sy  në  betejën e Kosovës kudër  forcave serbe!


Jakup Krasniqi ne Kohën e luftë ne Kosovë qe i pari ishte zëdhënës i UÇK-së nga fronti i luftës
-Ti i madhi  Jakup Krasniqi ,  publikove i pari nga fronti i luftës  pasaportën e Kosovës qe  ishte sinjal i (shkëputjes nga  Serbia) në të cilën shumë kujt  ju kanë dridhur pulpat e këmbëve edhe në TV  kur e kanë parë!
- I frymëzuar me një  ide patriotike me çliruar vendin , i brumosur nga fëmijëria si atdhetar ,për shkaqe të tilla u  prangose dhe mbajte shumë vite burg  ,vetëm e vetëm me  një ide për "Republikën e Kosovës dhe pavarësinë e saj".
-Ish i burgosuri politik  shumë i shtrenjti Jakup Krasniqi ,  njeriu qe  i fale një pjese të jetës së rinisë  për interesin e Kosovës , qe përjetuam se bashku me shumë vite burg   të rënd, me mijëra  vëllezër tanë   qe ishim në shërbimin e atdheut tonë me te vetmin interes çlirimin  e Kosovës nga çizmja e Serbisë.


Jakup Krasniqi në ditën e gjykimit nga gjyqi i Prishtinës si  kundërrevolucionar, antijugosllav,
armik  irredentist, rrënues i sistemit jugosllav, nacionalist dhe përmbysës i  Jugosllavisë cariste...  

- Sot na quajnë  të "kuq e te zi" , na  përbuzemi nga një   klasë  njerëzish  të pa  ditur ,qe përmes rrjetave të ndryshme janë kyçur në politikën aktuale  në Kosovë  duke cenuar   sakrificat  tona si ish të burgosur qe me kohë të hekurt i  rezistuam  sistemit të  ish  Jugosllavisë  terroriste! Ne ishim të parët qe i  kthyem   " potkonjtë  ish   Jugosllavisë antishqiptare nga dielli" , qe  liritë tona i shtypte me  terror e   dhunë.
-Ishim të parët  si zëdhënës për ndryshimet në tërë Evropën  , ja arritëm  ma në fund të ndahemi nga  okupimi i huaj dhe çizmja serbe.
- Për  shkaqe politike  bashkë me ty u dënuam me mijëra  veprimtarë, student, profesor dhe  intelektual, tu kujtojmë publikut  dhe të gjitha institucioneve të shtetit të  Kosovës se nuk ishe një njeri  qe  u fute në burg  për  me përfituar diçka , por me harxhuar dhe përjetuar  me vite burg të rëndë,  larg  nënës , babait, gruas dhe fëmijëve duke   humbur rininë  nëpër   kazamatet  serbo-sllave  për me i ulë  shumë  anëtarë të parlamentit sot aty në Kosovë   që   përbuzin e shantazhojnë  nga    figura të   degjeneruara, qe asnjë  metalik,  ka nga ta qe nuk e kanë dhënë  për Kosovën, por vetëm i kanë marrë  asaj përmes gjakut të  djemve  dhe vajzave ma të mira të Kosovës,  që edhe ti je  pjesë  e   çnukjeve  dhe kafshimeve   nga  njerëzit   abuzues dhe   injorant!
-Prandaj , shprehu  bindjen  time   në bazë të vlerave tuaja , patriotizmit tuaj , veprimtarisë së juaj  edhe intelektit tuja, se Ju jeni njeriu i duhur në kohën më të pafavorshme, që gjendet Kosova sot ta vazhdoni  punën edhe ma tutje si intelektual dhe  politikan.  Deri sa i përballuat sfidave     të ndryshme  deri me  sot  një pjesë të përgjegjësisë e keni edhe ju  për  fatin e së ardhmes së vendit të shqiponjave dhe popullit të  shumë  vuajtur shqiptar në Kosovë qe me pushke e fituam por ne tavoline mos ta humbim krbilitetin dhe besimin e popullit. E kaluara komuniste nën okupimin  serbo-sllav  dhe kinse demokracia e sotme në vendin tonë e kanë sfilitur deri në palcë njeriun e ndershëm shqiptar, duke e ulur malësorin jo vetëm përpara  kokrrës së misrit  për një kafshatë bukë dhe qytetarin përpara ryshfetit të ditës korruptive me naivitetin  ma te thjesht  të organizimit  të shoqërisë kosovare, por duke e zhveshur krejtësisht me çka ka njeriun-shqiptar nga  njerëz,  (bashibozuk duke  drejtuar  timonin e  qerres pa "patentë shofer" qe një ditë  pritet edhe ndeshja drejt humnerës  në rrugë të pa krye  në qorrsokak) !...


- Nga pavetëdija dhe pa siguria e tyre do të përplasen  në  barrikadat e  zërit te arsyes të intelektualëve qe kanë mbetur nën   hijen e  matrapazëve  folklorik të   politikës ditore,     duke e katandisur vendin  në mjerim dhe vuajtje sociale, pamundësi arsimore, liri dhe shprehje të kufizuar dhe dhunë verbale ndaj antikonformizmit etj. Mbretërimi i kësaj kohe të turbullt, e paqartë për ne shqiptarët, e krijuar nga një politikbërje aspak produktive dhe e papërgjegjshme për fatin e kombit tonë, kërkon një drejtim të ri, ne përzgjedhjen e një elite politike ,  krejt ndryshe nga sa jemi mësuar deri më tani ta shohim nën  dirigjimin e të pa dijshmëve, të diktuara nga qarqe  bashkëvepruese të disa emisarëve bredharak te Eulexsit të harxhuar në vendet e tyre  të ardhur si   "kriminel   dhe banditë,  për ti dhënë  një imazh edhe ma të keq Kosovës". Organet e  Eulexsit  shpeshherë janë  iniciues dhe protagonistë  të   kriminalitetit në Kosovë, siç ndodhen rasti  qe një ekip hajnash shqiptar ,  ranë nën ndikimin e  "aferës  Natalia Veliaj" e cila  e la burrin e vet Agim Veliajn në Hamburg të Gjermanisë me një djalë në rrethana të pa qartë  në raport me bashkëshortësinë e tyre!? Një kriminele  me prejardhje  të dyshimtë në Kosovë përmes rrjetës së mafisë , qe po i kushton  Kosovës  si shkas negativ  drejt  BE-së .Afera të tilla janë edhe ato  të vjedhjes  në KEK-ut   5 milion euro dhe iku pa gjurmë. Rasti i vjedhjes  se gati 50 kilogramëve heroinë  të qindra  e mijëra eurosh  në dhomën e dëshmive në  objektetet e policisë në Prishtinë,  qe  organet e" Eulexsit ja të Unmikut i kanë pasur të  mbyllur  në 7 dryna  prapë  humben pa gjurmë"!?...  Fyerja  nga disa punonjës  të Eulexsit  punonjësit tonë shqiptarë,  në shtëpinë tonë  pa reaguar fare  organet tona  etj e etj!
Koha dhe situata ju thërret Ju shumë i dashuri Jaakup Krasniqi!
-Koha dhe situata ju thërret Ju shumë i dashuri Jakup Krasniqi  , juve   "zonja  Presidente  e Kosovës  Atifete Jahjaga,Institucionet   politike,Organizatat  qeveritare dhe jo qeveritare të Kosovës,Partitë politike  simotra të PDK-së, Partitë  politike   opozitare,Ministrinë  dhe qeveritarët e saj ,ju të burgosurit  politik dhe  veteranë të luftës", është koha e  ndërgjegjejes , zgjuarsisë  dhe    obligim moral  qe ta përkrahni  zotin Jakup Krasniqin   për ta  vazhduar   veprimtarinë politike   të përkrahur nga   spektri politik  intelektual   pa injorant dhe njerëz  të ultë, pa përgatitje  politik dhe te vetëdijes ,qe ta drejtoni vendin   drejt    një bashkim  dhe  uniteti,   me qellim qe të ndiqet rruga  drejt aspiratave tona shekullore. Koha është për ju popullin e keni  me ju dhe për ju,  po pret me vesh në krah  se takimet  e juaj  të ardhshme  do të jenë   të favorshme    qe të jeni ata qe   nuk na leni     ma me vesh e sy të hapur, se çka po ndodh  me Kosovën. Në këtë letër të hapur publike, ju drejtohemi me zemrën të ngrirë, duke pritur me ankth për ecurinë e mëtutjeshme . Mos na leni ma  të biem në gjumë   me  merak e zemër të thyer  dhe  të zgjohemi  me ëndrra për Kosovën nga Diaspora shqiptare  apo gjetiu  se çka po i ngjet nesër Kosovës  (jo ma nga okupatorët e deri djeshëm serb as grek apo turk  , por nga vet shqiptarët)!!!???...
Ndoshta ky mesazh publik i ardhur nga zëri  i diasporës shqiptare mund të zgjojë tek ju ndjenjat e një përgjegjësie edhe më të lartë. Sot, kulti i harresës duhet të mbizotërojë si tek njëri ashtu dhe tek tjetri sa i takon konflikteve, fërkimeve dhe tensioneve politike. Mendoni vetëm kaq: ne, mërgimtarët tuaj ishim një promotor i  veprimtarisë dhe aktiviteteve   në Kosovë e për Kosovën,  (andaj  meritojmë një të ardhme evropiane, ashtu si mjaft  bashkëqytetarë   të shteteve  në familjen evropiane, në vendet perëndimore demokratike). Ta drejtojmë vendin,  pro shteteve perëndimore ,pro Amerikës ,Gjermanisë. Zvicrës ,Austrisë  dhe shumë shteteve  perëndimore qe  e kemi" historikisht  miqësinë dhe ndihmën e tyre"... Ne, emigrantët shqiptarë  ishim dhe do të jemi si ambasador të vendit tonë Kosovës, Shqipërisë dhe vendeve tjera etnike shqiptare  prandaj mos na e humbeni djersen, sakrificat dhe mundin  qe e dhamë për Kosovën  ne kohën tranzitcionale  të luftës dhe pas saj. Të ruhen vlerat tona  për te kaluarën dhe te tanishmen ,por edhe për të nesërmen  ne  vlerën tonë  qe i ndihmuam  Kosovës ne fushën ekonomike ,  luftarake dhe   në  skenën ndërkombëtare, andaj mos të përbuzemi  dhe të keqtrajtohemi nga  qyqar  politikaj qe asnjëherë nuk  kanë qenë në shërbim të vendit as si "luftëtar , as si veprimtarë e aq ma pak si politikaj"!   
Duke shpresuar dhe besuar  ne sinqeritetin tuaj të  kahershëm zoti Krasniqi  mbesim me shpresë  se letra  ime  dërguar juve  do të jete një   letër qe duhet diskutuar edhe ne  Parlamentin e Kosovës me qellim të mirë të shkoqitjes se   monopolizmit qe mbretëron aty për t'ju qasur  gjuhës se arsyes  për një diskutim te mirëfilltë  dhe transparent në interesin e  popullit dhe Kombit për një te ardhme te sigurt   edhe ne procesin e" Bashkimit kombëtar".Ky zë i imi  është edhe zëri i "Diasporës Shqiptare"presim që  të na duani ,të na afroni dhe te na krijoni  hapësirë bashkëpunimi  për ndërtimin e shtetit tonë,  respektivisht shteteve tona  Kosovës dhe Shqipërisë. Në bazë të zërave dhe mediave  dëgjohet se ke ndërmend me  themeluar parti të re,   si subjekt  në vete  , e mira të mirës është me  i  pastruar  radhët e   PDK-së, por edhe partitë tjera, dhe organet tjera  qeveritare dhe institucionale   nga njerëzit e lartpërmendur injorant , bashibozuk,dredharak, abuzues, mizor, maskara, shtypës, dëmtues, mëkatar, çrregullues, demagog,cinik, përfitues, katandisës, tenderoman, satrap,çoroditës,rrugaç, skandaloz, deformues, intrigant, zuzar,faqezi, devijues, mafioz, jomeritor, batakçi, arrogant, kapadai, matrapaz, bosë të krimit, shpërdorues, shkatërrues, rrënues etj  qe ta kemi një teren te pastër  me njerëz  te denje , intelektual, akademik ,profesor, patriot dhe  njerëz me reputacion ndërkombëtar  me të vetmin parametër   krijimin e  një atmosfere   me frymë kombëtare, sepse  edhe vet je krijues dhe themelues i institucioneve    të Kosovës dhe i PDK-së   me qellim të përforcimit të sajë ,por ne rast se  janë mbyllur  hapësirat e veprimit  nën një ombrellë partie  ,atëherë e themelo  partinë e re   me te cilën  besoj se  njerëzit  intelektual  dhe të devotshëm do ti kesh  mbas veti  megjithëse në Kosovë kemi edhe ashtu parti të tepërta! Mbes me shpresë se  letra ime do të hase në  mirëkuptim  vëllazëror që tu shohim se bashku   krah për krahu, njeri tjetrit duke  i hape rrugë të reja Kosovës drejt  pavarësisë së plotë me  integritetin e saj,  ku shpresojmë qe edhe bisedat  me Serbinë, do ti  udhëhiqeni   në dobinë e popullit shqiptar  përkundër presioneve     direkete dhe indirekte  nga  kuzhina antishqiptare . Zoti ju bekoftë  JUVE zoti  Jakup Krasniqi   njeriu i   shpirtit të kombit shqiptar me parime te nacionale   dhe me  vizion kombëtar , zoti i bekoftë të gjithë poltikajtë  dhe veprimtarët   që veprojnë e punojnë në interesin e kombit shqiptar dhe që e duan atdheun pa hile.     
Me konsideratë të lartë nga Asllan Dibrani
gazetar-publicist, ish i burgosur politik dhe  veprimtar
në  diasporën-shqiptare

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)