...Neve na mungon vokabulari tokësor për çështje qiellore. ...We lack terrestrial vocabulary for the celestial quest
                                                                                                     Fotoporteti


Photo © Copyright by Bruno Fert, Paris[1]

Shënime biografike

U lind në Rahovec në jugperëndim të Kosovë më 1972. Studimet universitare i kryen në Universitetin e Prishtinës, Studime Orientale.

Aktivisht merret me kaligrafi duke zbuluar teknika dhe mediume te reja për këtë lloj specifik të artit vizual.

Shkruan vështrime estetike për artin pamor.

Është ekspert i letërsisë transcendentale dhe hulumtues i trashëgimisë shpirtërore botërore.

                                            Fahredini më bashkëshorte dhe djal

Në dhjetë vite të fundit ka funksionuar si Hulumtues i Pavarur Shkencor ne fushën e Trashëgimisë shpirtërore Botërore dhe Estetikës Sakrale.


 

   Librat e botuar:

1        NUN- përmbledhje me poezi mistike, 1996 botim autori,
2        SHUMËSI E PADUKSHME- Prozë poetike, 2000, botim autori
3        NEKTARINA- Roman epik transcendental, 2004, sht. Botuese, Rozafa, Prishtinë projekt i Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sporteve të Kosovës
4        ELEMENTAL 99- Tregime të shkurta poetike, 2006, Qendra për mendim pozitiv, Prishinë
5        KUN- Përmbledhje me poezi të lirikës transcendentale, 2007, Sht. Botuese LOGOS-A, Shkup
6        Libri elektronik, E-book, në gjuhën angleze, botuar nga Ronin Press, Londër, Angli
7        Crystaline Echoes, Poezi, Libër dhe e-book, 2011, Corpos Editora- Madeira, Portugal

8        Pleroma’s dew. Poemë, Inner Child Press, 2012, New York, SHBA

9        Makadami i Smagradtë, Iniciativa Pozitive, 2012, Rahovec, Kosovë

10    Manat, Roman, LOGOS-A, Shkup, 2012, Maqedoni

11    Punime shkencore në: Institute for Balkan Studies, Tehran, Iran

12    Punime shkencore në: Revista “Avicenna”, Prishtinë, Kosovë


 

Botimet në gazeta dhe revista:

 • Ese në të përditshmen ZERI, Prishtinë,
 • Ese në të përditshmen LAJM, Prishtinë,
 • Ese në të përditshmen GAZETAEXPRESS, Prishtinë,
 • Ese në të përditshmen KOHA DITORE, Prishtinë
 • Ese në të përditshmen ILIRIA POST, Prishtinë,
 • Kolumne dhe ese në javoren JAVA, Prishtinë,
 • Poezi në Revistën MM të Qendrës për studime humanistike GANI BOBI, Prishtinë
 • Ese në revistën “Studime Orientale” të botuar nga Shoqata e Orientalistëve të Kosovës.
 • Poezi në revistën STAV- Tuzla, Bosnie dhe Hercegovinë
 • Poezi në revistën ULAZNICA- Zrenjanin, Vojvodinë
 • Ese në revisten elektronike SEGURAWEB dhe Ars Poetica, Holandë
 • Ese në revistën elektronike GAZETA START, Shqipëri
 • Poezi në Istanbul Literary Review, Istanbul, Turqi,
 • Poezi në MOBIUS Magazine, New York, SHBA
 • THE WORLD POETS QUARTERLY (multilingual) VOLUME No. 58, Pekin, Kinë
 • THE WORLD POETS YEARBOOK 2009, Pekin, Kinë
 • Poezi në Sarajevske Sveske 2010, Sarajevo, Bosnia
 
 • Poezi në Balkan writers, Beograd, Serbi
 • Poezi në  Poetas del Mundo, Santiaogo de Chile
 • Poezi në Mediterranean, Gotteborg, Suedi
 • Poezi në  Aquill Relle, Bruksel, Belgjikë
 • Poezi në  Poem Hunter, SHBA
 • Poezi në  World Poets Society, Athinë, Greqi
 • Poezi në  Alb Poem, Shqipëri
 • Poezi në  Soylesi Magazine, Istanbul, Turqi
 • Poezi në  Ura, Tiranë, Shqipëri
 • Poezi në  Uzina Marta, Brazil
 • Poezi në Arabic and Davah, Hong Kong
 • Poezi në Orientul Meu, Bukuresht, Rumani
 • Poezi në Agonia, Bukuresht, Rumani
 • Poezi dhe profil në Carty’s Poetry Journal, Dublin, Irlandë
 • Poezi në  Middle East Online, Londër, Angli
 • Poezi në anglisht në The Sound of Poetry Review, Argjentinë
 • Poezi në Le Post, Paris, Francë,
 • Poezi ne Aube, Paris, Francë
 • Poezi në 24 Heurs, Zhenevë, Zvicërr
 • Poezi në  Tribune de Geneve, Zhenevë, Zvicërr
 • Poezi dhe Kaligrafi në World Art Friends, Medeirra, Portugali
 • Poezi në Le Chasseur Abstrait Review- Cintas, Revue d’Art, et litterature, Musique, në disa numra me radhë, Paris, Francë
 
 • Poezi në Album Nocturno- Antologji, Salvador,

 • Poezi në Carcinogenic Poetry, Brazil

 • Poezi në Arte Poetica, Salvador,

 • Poezi në Antologji të Fernando Sabido Sanchez, Madrid, Spanjë

 • Poezi në Antologjinë botërore Poetas Siglo Venti uno, Editor, Fernando Sabido Sanchez, Madrid, Spanjë

 • Poezi në CHECK POINT PETRY, Le Reti di Dedalus, Romë, Itali

 • Poezi në Author India, Indi

 • Poezi në Cinosargo, Arica, Kili

 • Poezi në Antologjinë e Andres Morales, Kili

 • Poezi në Gray Scale, Niger
 • Poezi në Snow in Guinea Magazine, 13 º NUMBER OF LITERARY MAGAZINE LVII No. of 2nd etapa/01-07-2011

 • Poezi në; La Granada, No. 2,  Oslo, Norvegji 

 • Poezi në Realidad Y Fictiones, të Hector Zabala, Buenos Aires, Argjentinë

 • Poezi në antologjinë të Alejandro Schmidt- Buenos Aires, Argjentinë 
  • Poezi në Best poems Encyclopedia,  USA

  • Poezi në Healnig World Anthology, New York, USA

  • Poezi në Poetic Bliss Anthology, New Delhi, India

  • Poezi në Aquillrele Anthology, Bruksel, Belgjikë

  • Poezi në Voices, USA     Pjesëmarrjet:

  • Ekspozita e kaligrafive në Kajro, Egjipt, 2004;
  • Takimet e 44-ta të poezisë, Sarajevë 2005;
  • Kongresi mbi 600 vjetorin e Veprës së Abdurrahman Ibn Khaldunit, Kajro, Egjipt, 2006;
  • Takimi për të drejtat e pakicave etnike, Parlamenti Evropian, Bruksel, 2006;
  • Ekspozita e pikturave dhe e librave ne Ministrinë e kulturës së Egjiptit, Kajro, 2007;
  • Debatet ne KTV, RTK, TV BESA;
  • Pjesëmarrje në Kongresin me rastin e 800 vjetorit te poetit Persian Xhelaludin Rumi, organizuar nga UNESCO dhe Fondacion Saadi Shirazi, Tiranë.
  • Pjesëmarrje ne Kongresin e 3th Ndërkombëtar Sheikh Tousi, Qom, Teheran, Mashhad, Iran
  • Pjesëmarrje ne Konferencën rajonale për bashkëpunim, Kopaonik, Serbi
  • Festivali i 14-të i Poezisë Voix de Metiterranee, Lodeve, Francë
  • Festivali i poezisë- jubilar ne Struge, Maqedoni
  • Konferenca Rajonale, PEN Qendra e Maqedonisë, Shkup, Maqedoni
  • Festivali Ideogramma, Qipro
  • Festivali Nisan 13, Galilee, Nazareth, Izrael
  • Festivali Fermoy Poetry Festival, Dublin, Irlandë
  Debate në mediat Nacionale RTK, KTV, TV 21, Klan kosova
  Profile artistike në “KULT”, “AVENY” ne Transmetuesin Publik Televiziv RTK

  I pëkthyer në Anglisht, Frëngjisht, Italisht, Spanjisht, Hebraisht, Suedisht, Rumanisht, Serbisht, Kroatisht, Boshnjakisht, Maqedonisht, Turqisht, Gjuhë Rome, Persisht

  Librat e tij gjinden në Bibliotekën e Aleksandrisë, Alexandria, Egjipt,
  British Library, Londër, Mbretëria e Bashkuar,
  I katalogizuar në Bibliotekën Universitare dhe Kombëtare të Kosovës
  Në Bibliotekën Nacionale në Zagreb, Kroaci
  Në Bibliotekën Nacionale në Beograd, Serbi
  Ambasador i Poetëve për Shqipëri nga Lëvizja Poetët botëror “Poetas del Mundo”, Santiago de Chile


  Anëtar i Asociacionit Botëror të Poetëve, Greqi

  Anëtar i PEN Qendrës së Kosovës

  Anëtar i Këshillit të librit dhe Botimeve pranë Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve.


  Punon në administratën e Radio Televizionit të Kosovës RTK

  The Blue Max Review, Ireland

  Rebel Poetry


  Fahredin Shehu, poet/essayist, born in Rahovec, South East of Kosova, in 1972. Graduated at Prishtina University, Oriental Studies follows M.A. in Literature. Actively works on Calligraphy discovering new mediums and techniques for this specific form of plastic art. To know more about this poet, read here: http://fahredin-sh.blogspot.com/

  Featured Poetry of Fahredin Shehu  The army of nobodies

  They’ve encroach the grass of the neighbor’s territory
  I was not the neighbor that sowed saplings of Sycamore tree
  My pomegranate garden
  Unfolded leafs and showed luxurious fertility
  And brought the Balm of Gilead
  Straight from Parsifal right in the center of the orchard
  A huge shadow ficus religiosa
  You may circle around
  Exactly one thousand years in a row
  But they will not allow you to enlighten
  Amidst them I was crowded
  Absorbing consciously
  The odor of their emptiness
  Yet I shall recite again the 99th Psalm of Celestial Intelligencer

  Pity myself
  Scars on my face
  Each time I forgot to mention God’s name by every breathe taking
  Conscious process
  I may sing Joy
  Oh pity nobodies yet you are unable to feel what you possessed in your veins
  In vain I may call freedom
  To establish its conquest but you are the pity ones that swallowed
  All your dreams and hopes

  Elixir

  There’s only a dew of elixir in the bottom of the empty cup sleeping as lamb
  Now they call it heart, I call it polluted spirit, and you may call it ruby pomegranate granules
  But we the simplest so called human entities jointly may only Love and this is sufficient
  To suffer for the thousand years and a day more

  The one who cares not is the luckiest mundane ignorant but I’m the one alike who outpours his quintessential not knowing for whom
  Not knowing for what reason a purpose never show its glamour in advance
  For warning, for love or even for sake of its purest manifestation

  In times when words were queued in the thread abundantly curved in bobbin from the human scalp
  The necklace of verse is fading its shine no sparkling truths gurgles from its spring to obey our thirsts
  We the thirsty souls for divine morsel wandering in here as the spirits of suicide victims
  Empty stomachs of enfant terrible only for the grasp of the truth they never hear even as the sound of insect
  Never as the sound of falling frozen spirit in jade that you may later see as the Galatea of divine maternal essence
  A cornucopia of latent blessings waits
  A deficit of Love outbursts proudly displaying its genitalia without a drop of shame
  I wander as a working bee searching for the nectar of wisdom to feed my Queen bee
  And bestow her eternal life with the royal jelly leaking elegantly from the bottom to the navel

  Charged circle

  Black

  Empty cans
  No liquid evaporated
  In the air full of pride
  Polluted grains of soul
  Lost their consistency
  Pure fluids of light
  Erupts as marshmallow bombs
  Death squad penetrates deeply
  Aiming to meet Anubis
  A Tsunami whirled its wish
  Passion and glutton declared independence
  The dream of becoming a parallel nation
  To co-habit with leukemia of creativity
  A sex drive 4×4 retired
  A crippled veteran of passion
  Bags for the mercy of soulless utilitarian army of human entity
  Better said plankton a homo-plankton of miserable creatures
  Even worms and larva are disgusted by our hatred
  Fecal, a skunk of fear
  An eclipse of love that spans for ages
  From birth to death
  A spectrum displays its ripeness
  Ejaculates liberty as blast
  A dazzling dance of shaped and amoeboid forms of manifestation
  Truth
  Bitter the honey with suffer
  Powder a chamomile with royal jelly and ginseng
  All of sudden a wind blows
  Spores of the old pines

  White

  The soul of parallel nation of Angeloid
  Is striving pleasure of life?
  Lives now
  Perpetually woofs a rainbow muslin with the divine light
  Inter-woofed dress
  Newborn immaculate fellows
  Perfuming
  Oh those smell of paradise
  Mint, Neroli, Oakmoss, Amber
  A bouquet of divine pleasure
  And Acacia kissed by a queen bee
  Yes the queen of Enneagram
  Of course
  The work produces sweet essences
  Oh Sarmouni of our Millennia
  Melt the cataract-ic lance so they may see the beauty
  Heal the flu so they may smell fresh ozone
  A charged circle of light and love
  Overwhelm
  Remove the pulp from the reed
  So may divine tune perform light?
  Tao
  May be your torchbearer
  In the dark valley and by then you may see a spectrum
  That encircles an infant fear
  For an eternal life
  Yet I kiss that that time sequence
  Where Jin and Jang harmoniously co-habit
  I a Feng Shui of Love
  Defragmenter of hate’s files
  Zipper of dark matrixes
  Arranger
  So you may know they do exists
  So you try them in order to enjoy the sweetness of life’s honey
  In this porcelain valley
  Where goodness and mischief
  Hand in hand are gliding furiously
  Alas pure the morning with dew of love
  Oxidize hate with apple vinegar
  Sing to celebrate both solstices and have a cup of vine
  That swoon you
  That filters all starry
  Cells of brain and ganglia
  Perfume her navel with rosewater and kiss, kiss, kiss
  Do a divine Tantra
  With all visible and invisible and semi-visible spirits
  Kiss topaz of her eyes
  Kiss ruby of her heart
  Kiss diamond of her nail
  Kiss cooper of her feet ankle
  Kiss jade of her bones
  Kiss sapphire of her cells
  And a flame-y waterfall of hair
  And a silky pubic…
  Oh…kiss and kiss and kiss whatever belongs to her
  Make her a necklace
  With your purest and noblest spermatozoids
  Then call her as you wish
  Wisdom, Hikkmah*, Sophia**
  Or simply Goddess that makes you Angeloid.

  —-
  * Arabic for wisdom, we disregard language we are concentrated on substance on quint essence
  ** Greek for wisdom

  Theophany

  You kiss me and stamp my existence
  I kiss you and melt in God’s essence

  The granular spittle that remains in my throat
  A long day between winter and spring
  My state known only by friends few of them
  My Love felt by every creature
  The bastards that sprinkles with their hatred
  And those that converts their names and faith
  This suffocating visible plurality of creatures and bizarre manifestations
  My spiritual nervation has strengthened
  Soul cells are dancing the muttered nation’s dance called Love
  Those who make sex in the air as flies’ foals hatred babies
  Can you kill babies is our question
  We the invisible plurality of divine creatures and manifestations
  We the perpetual Theophany coruscate in pure hearts
  As Sun in the dews of mornings full of vetyver, ambergris, limonene, fragrance and a slight skunk of civet, moschus and the sweat men by labor exhausted
  We speak we sing we paint
  With the act without exhaling a syllable from our holly mouths
  We sprinkle with the aureate dust
  Straight we look at Saturn ring color eyes and the color of peacock tale feather
  We built a cube temple and play chess in cube
  We love the terrain where the guests of Moses and Lot before him had passed through
  We sing with Seraph of high realms we sing in sync
  Here we bring joy in hearts of those who encroached in procession through emerald macadam
  Where you seldom pass
  We know by heart the Al Jaffr and ten Sefirots and we read the Liber Razielis
  We accompanied Adam Kadmon in his solitude prior to separation and embodiment in terrain that will be bloodied by human through centuries
  We have said to John to go in the river Jordan baptize the Christ and lead him on
  For those who knows a little
  We said to Waraka to prepare Muhammad to become the leader of those who seek the truth
  We said to Bahaullah to explain men to take after women and the mother Earth
  Otherwise in upcoming millennium the solely food of them shall be kernels and water
  We said to Gibran commence the Theurgy for upcoming millennium being as solely artistic repose for creative men
  We said to Fahredin write as much as possible and hush as a canyon stone
  Until he finds his echo point
  We…

  Eternal something…

  The world will follow your steps
  Discovering the mysteries of roses
  Emerged from your footsteps

  It’ll watch the image where
  Your face will nourish
  The cost of their glutton

  They will see in your forehead
  The blood-dots under epidermis
  The prints of Sagittarius constellation
  Amidst the shores of emerald sparkling leafs
  Life-giving leafs
  Remained after a serial blasts
  They’ll wander
  They’ll build the Tabernacle for their progeny
  They’ll learn the lesson
  The primordial one
  They have forgotten through eons
  And reunion with the ether-ic double
  Somewhere wandering
  In the vast space of cosmos
  The visible and invisible
  The perceptible and imperceptible

  They will understand that they are now
  Hardly human to rejoice in their small community

  Everything will be different

  A mandrake for love

  Bursts of desires only shows
  How much terrestrial my soul
  Became rude and even vulgar
  Was it mingled with all so called human?
  And got their color
  To utilize its aptitudes of adaptability
  Yes it was
  A merchant
  Pure miser
  No love to flourish so far
  Awaiting a breeze in equatorial heat
  A desert of remnants
  Ashes and bones
  A carbon valley so visible
  No possibility to burn again
  Roots of poisonous plants has assembled forces
  Yet love transforms them into honey
  A mandrake for love has been bought
  By a longing parent
  A mother
  A goddess of love
  To heal all, all, all…
  Wounds manlike creatures
  Commissioned to dismay the cosmic spark
  As in a fertile soil sowed
  In a flesh
  The body
  The human body they call
  And to decay it
  For eternity and a day more

  Terracotta

  Assembled forces
  Around the heaven of the Moon
  The heaven of Gabriel the Holy
  Influences the beings
  Fragile to death
  Who can pull out the geese bird?
  From the clay pot
  Without breaking it
  Not the life’s ignorant disciple
  Nor the Sisyphean planetary orphan
  Neither the life’s exhausted ascetic
  A key-maker a treasury holder

  Yet I do want to embrace the whole
  Visible and invisible entities
  You may celebrate your prodigy
  And mock my naivety
  And immeasurable love
  I’ll do this until I dry
  As a dew
  Until I become a piece
  Missing from terracotta
  Kept for ages in the sand of Baghdad
  Where Shamash made crisps from
  The skin of the humans
  So they may think they’re
  Reptiles
  Red eye killers

  The Emerald Macadam

  I have passed through
  The narrow canyons of cerebrum
  While listening odes of mature cells
  Vibrating slowly
  And a fresh Pine resin, Oak moss and fresh Ozone winded my hairs
  Inside my nose
  Plugged my alveolus ready to burst of indescribable pleasure
  I’ve heard sounds of sprinkling blood
  From my wounded feet
  Leaving blueprint of the thirsty soul…
  For
  Knowledge, Wisdom and Enlightenment
  That slowly bows in a front of God
  Only by us called LOVE
  In an emerald macadam to show the path
  To the following procession of creatures
  From all Gurdijeffian Octaves
  Which as a golden fig are blossoming from within?

  You may call me outpour of passion
  And you’ll not be mistaken

  You may call me lanolin extracted from merino
  And you’ll not be mistaken

  You may call me a broken porcelain soldier
  And you’ll not be mistaken

  You may call me a bee that soaks the nectar from thousands of roses
  And you’ll not be mistaken

  You may call me a yellow topaz
  A child of carbon
  And you’ll not be mistaken

  You may call me a felt petal of the white rose
  And you’ll not be mistaken

  You may call me believer who prays for the sins of human multitude
  And you’ll not be mistaken

  You may even call me human that mix with angels unaware of his innocence
  And you’ll not be mistaken

  But I know
  I know spirit does not have a gender
  The wind misses the color
  The grass is painted green by transparent rain
  Alchemy is a transformation of mother’s milk into blood
  Heaven is nature and man is Hell
  But the Mother is God in Heaven and Earth
  Thus I’m hardly a human.

  Questions of Angeloid

  Am I plain stone?
  To be thrown far from the eyesight

  Am I skin of the tiger
  To be stepped by soulless merchant

  Am I blood soaked by relative fellow?

  Am I a lost tribe’s leader?
  To be adored as saint

  Am I lost prophet?
  To be searched in caves where the Jinni settled his colony

  Am I a Jurassic fossil?
  To be displayed in a crystal cube

  Am I a jasmine essence?
  To be smelled after third millennium

  Am I lost planet
  The curse of mankind

  Am I paradigm of goodness?
  To be diminished by surrenderance

  Am I perfect mischief?
  To be hailed as a Gospel chant

  Am I wing of purple angel
  To bring you shade
  While you search for knowledge

  Am I supersensible tune?
  To be played by enlightened heartstring

  Am I aerial spirit?
  To bring you storm
  In a midday when the sun
  Reads its quatrain

  Am I a cosmic fluid?
  To be dispersed as a star dust

  Am I divine enough?
  To rejoice for a cosmic harmony

  Am I the bell from the angel’s wings?
  To bell the beginning of a new prophecy

  Am I a saint that shows hardly his miracle?
  To be later adored as Godling

  Am I pure water from the desert’s spring?
  To be drunk on the moment of death

  Am I death of Art?
  To be reborn by Theurgy

  Am I a drunken lover in Love?
  To be perished in the quantum of photon

  Am I stupid to reveal a new discovery?
  So you may pity or
  You may salute and laude
  And so, and so, and so on.

  Bewilderment of Alien

  Demons are mocking us
  Angels are compassioning us
  Aliens are bewildered why these…
  Are killing each other?


  Revista Acuarela Literaria  THE  JADE  VISIONS

  I hear the moisten steps in the left corridors of Eternity
  Your hushes seal the gate of this history;

  colonies of beings
  settled in the right side of the heart

  I smell the floating thoughts
  evaporating essences from the see of vision

  you enter immediately almost shameful;
  while the cedar gate
       
  with the golden spikes opens
  but you are not Sheba; The Yemenite Queen
  but I'm not the Solomon; The mighty King

  I see wet faces and wet by tears accoutrement
  your bewilderment has no cease; the gates of my heart
  are opened long time ago
  Just come and you'll see how there are sunken in Love

  Fahredin Shehu –Prishtina-Kosovo  Kontakti:

  Fahredin Shehu
  +37744255091
  Radio Televizioni i Kosoves
  Ndërtesa e Radio Kosoves,
  Bordi i Drejtorave, kati IV
  10 000 Prishtinë, Kosovë
  http://fahredin-sh.blogspot.com/


  Lidhje të jashtme  Përgatiti Flori Bruqi

  [1] Bruno Fert, winner of World Press Photo 2004


  Comments

  Popular posts from this blog

  Libra të rinj - Shkarkim falas

  Ese për Vitin e Ri

  Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)