Gjykata Ndërkombëtare për Krime Lufte në ish-Jugosllavi, ka liruar nga të gjitha akuzat Ramush Haradinajn, Lahi Brahimaj dhe Idriz Balajn.


Gjykata Ndërkombëtare për Krime Lufte në ish-Jugosllavi, sot në ora 9:00, shpall vendimin përfundimtar në rastin kundër ish-luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj dhe Idriz Balaj.100 Vjetori i Pavaresise


Nga Flori Bruqi

Vendimi i rigjykimit të pjesshëm që zhvillohej me akuzën për “vrasje, torturë dhe trajtim mizor, si krime që bien ndesh me ligjet dhe zakonet e luftës” u lexua nga gjykatësi i rastit, Bakone Justice Moloto.

Selia e Gjykatës në Hagës

Gjykata Ndërkombëtare për Krime Lufte në ish-Jugosllavi, sot në ora 9:00, shpall vendimin përfundimtar në rastin kundër ish-luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj dhe Idriz Balaj.

Të tre ata janë rigjykuar pjesërisht nën akuzën për “trajtim mizor, torturim dhe vrasje të të burgosurve” në atë që quhej kampi ushtarak i Jabllanicës, më 1998”.

Në vitin 2008, Haradinaj dhe Balaj janë liruar nga të gjitha akuzat për krime lufte dhe krime kundër njerëzim


Ramush Haradinaj ishte Kryeministër i Kosovës për 100 ditë. Ai ka qenë i vlerësuar nga udhëheqësit perëndimorë për aftësi politike të tij. Kohë më parë Haga e liroi të qëndronte në shtëpi derisa të shpallet vendimi i ri me 29 nëntor. Por të enjten, ai do të kthehet në gjykatë ku do të shpallet një vendim të dytë.

Rigjykimi i Haradinajt ka marrë më shumë se dy vjet. Avokatët e lartë britanikë të Hardinajt kanë kritikuar Tribunalin Ndërkombëtar për krime në ish-Jugosllavinë (ICTY) për ndjekjen e pandërprerë të komandantit 44-vjeçar të dikurshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Akuzat se janë bërë marrëveshje politike me serbët, për të balancuar etnicitetin e të pandehurve, kanë lënë në hije prokurorinë.

Lirimi i Haradinajt nga Tribaunli për herë të dytë do të pritej me ngazëllim në Prishtinë, por zyrtarët serbë kanë paralajmëruar se kjo mund të destabilizojë dialogun që po zhvillohet mes Kosovës dhe Serbisë me ndërmjetësimin e BE.

Dyshimet për këtë tashmë janë ngjallur. Vendimi i Gjykatës e cila të lirë dy gjeneralët kroatë, Ante Gotovina dhe Mladen Markaç e kanë tërbuar Beogradin.

Aktakuza kundër Haradinajt dhe dy komandantëve të tjerë ish, Idriz Balaj dhe Lahi Brahimaj, pohon se ata ishin përgjegjës për ”torturë, trajtim mizor dhe vrasjen e të burgosurve në kampin e UÇK-drejtuar në Jabllanicë”, transmeton RTK.

Pas luftës të udhëhequr nga NATO, Haradinaj hyri në politikë. Ai u bë udhëheqës i Partisë Aleanca Për Ardhmërinë e Kosovës dhe kryeministër në dhjetor 2004. Njëqind ditë më vonë, ai u padit nga Tribunali dhe u dorëzua vullnetarisht, në Hagë i sigurt se ai ishte i pastër.

Në vitin 2008, Haradinaj dhe Balaj, një ish-komandant i njësisë Zi të UÇK-së Shqiponjat, u liruan për krime të luftës dhe krime kundër njerëzimit. Brahimaj u dënua me gjashtë vjet për trajtim mizor dhe torturim të dy të burgosurve.

Prokuroria apeloi dhe Dhoma e apelit e gjykatës prishi vendimet, duke urdhëruar një rigjykim të tre burrave në disa nga akuzat origjinale. Prokuroria gjeti se gjykata kishte ”dështuar të ndërmarrë hapa të mjaftueshme për t``iu kundërvënë frikësimit të dëshmitarëve gjatë gjykimit”. Rigjykimi filloi në vitin 2010 dhe deri më tani Haradinaj kaloi katër vjet në paraburgim.

Sir Geoffrey Nice QC, i cili ka punuar në ICTY për shumë vite, shpjegoi e Haradinaj nuk ishte akuzuar në vitet e para të pasluftës pasi në Zyrën e Prokurorit të ICTY nuk kishte prova të mjaftueshme,”. Në një ligjëratë në Gresham College këtë verë, ai tha se Prokuroria kërkoi një proces të dytë ”ndoshta për arsye politike, të ankesave nga Serbia ”.

”Ndjekja e një politikani të suksesshëm, gjithmonë është joshëse” për prokurorët. Michael O``Reilly, avokati irlandez i cili ka koordinuar mbrojtjen e Haradinajt, thotë se ishte bindur për pafajësinë e Haradinajt kur kishte parë provat në gjyq. Ai vlerëson Haradinajn edhe si një komandat jashtëzakonisht të mirë dhe njerëzor....Soren Jessen-Petersen, ish-administratori i OKB-së në Kosovë, vlerëson Haradinajn si një ”udhëheqës dinamik, me angazhim të fortë dhe vizionar”.
 Ramush Haradinaj sot arrin nga Haga në Prishtinë
E Haradinaj është lavdëruar edhe nga zëvendës-presidenti amerikan Joe Biden.
it, ndërsa i akuzuari i tretë, Brahimaj, është dënuar me gjashtë vjet heqje lirie për “trajtim mizor dhe torturim” të të burgosurve të UÇK-së.

Rigjykimi, që ka nisur më shumë se dy vjet më parë, ka ardhur si kërkesë e prokurorisë së Tribunalit të Hagës për t’i dëgjuar dëshmitë shtesë të dy dëshmitarëve “të rëndësishëm”.
....

http://floripress.blogspot.com/2011/01/studentet-ne-mbeshtetje-te-gjeneralit.html
 http://floripress.blogspot.com/2011/08/gjenerali-shqiptar-ramush-haradinaj.html
 http://floripress.blogspot.com/2012/11/nga-flori-bruqigjenerali-do-te-kthehet.html
 http://floripress.blogspot.com/2012/11/nga-flori-bruqigjenerali-do-te-kthehet.html
http://floripress.blogspot.com/2012/08/a-po-e-han-haga-yllin-e-mengjezit-te.html
 http://floripress.blogspot.com/2012/08/shkelzen-haradinaj.html
 http://floripress.blogspot.com/2011/11/ne-pritje.html

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)