Përgjimi i telefonave në Kosovë


Përgjimi i telefonëve në Kosovë është i lejuar me Ligjin Penal të Kosovës.
Për ta përgjuar dike lypset leje strikte dhe dyshim i bazuar.
Por as kjo e fundit nuk e largon nëverinë e ndërhyrjes në privatësi.

Nga  Flori Bruqi - Shkrimtar - Prishtinë,Kosovë    28.2.2005.


Përgjimi i telefonave bëhët në mënyrë të sofistikuar në katin e 4-tërt ,në dhomën numër 3 te QT SHPK-së , përballë së OSBS-së në Prishtinë.Këtu është e vendosur një aparaturë e sofistikuar për përgjimin e telefonave të cilën e përdorë Organizata kundër krimit të organizuar,

e që më pare është quajtur KOCB(Byroja Kosovare për krim të organizuar).

Nëpër duart,siq e quajnë vetën sigurimcat(agjentët sekret të KOCB-it),kanë kaluar shumë lendë dhe shumë raste.

Diku 99% prej tyre, ata i kanë përmbyllë pasi të kenë përgjuar telefonat e të dyshimtëve. Dhe në bazë të trankripteve , kanë përpiluar edhe kallzim penal.Por ja që ,nuk u ka buzëqeshur fati ,dhe deri tani ,përqindja e rasteve të cilat i kanë zgjidhur është afërsisht 2%.

Rast që mund të përmendet si një nga dështimet e KOCB-it, është ai i agjentit sekret amerikan , DAVID WENTZ, si dhe agjentit sekret të SHPK-së ,FADIL SYLEVIQIT, nga Prishtina.
Biseda 40 sekondshe, ndërmjet këtyre dy agjentëve ,pra në mes të agjentit sekret Fadil Syleviqit dhe agjentit sekret, amerikanit David Wentz, ka rezultuar me paraburgimin e Wentzit dhe futjen nën hetime e më vonë suspendimin e agjentit(hetuesit) sekret , Fadil Suleviqit nga Shërbimi Policor i Kosovës(SHPK) .

Më vonë Prokurori ndërkombëtar i cili ka udhëhequr këtë rast ,ka tërheqë akuzat ndaj agjentit sekret të KOCB-it DAVID WENTZ-it dhe ai ka vazhduar punën e tij për dy javë ditë të tjera.
Nga ana tjetër suspendimi i agjentit sekret Syleviq,ka zgjatë më shumë.

KOCB-ja,kanë dështuar në këtë rast.

kOCB është krijaur nga ana e ish komisionarit të Policisë së UNMIK-ut, STEFAN FELLER(tash komisionar i EVROPOL-it),të vetmën dëshmi që e kishin kundër dy agjenteve sekret Wentz dhe Syleviq ishte biseda telefonike e përgjuar nga KOCB-i.

Dilema në këtë rast mbeti enigmë e shërbimit sekret të KOCB-it.

A kishte KOCB-i urdhër nga gjyqtari hetues kombëtar ,për të përgjuar telefonin celular të Fadil Syleviqit apo jo.

Avokati Prishtinas, Tomë Gashi ,gjatë tërë procedures që udhëheqej kundër agjentit Wentz,kërkoj nga Prokurori vendimin e gjyqtarit hetues për përgjimin e telfonit të Fadil Syleviqit,por ky vendim nuk është bërë public deri më tash asnjëherë.

Sipas burimeve të GAFA PRESS-it dhe burimeve tjera nga Policia e Kosovës shpeshherë ky njësit përgjon telefonat por pa pasë urdhër nga Prokurori publik.

Nëse KOCB-i e gjenë arsyen që të kërkojë leje nga gjyqtari hetues,atë do ta marrin por pas përgjimit të thirrjeve telefonike.

Thuhet se në mënyrë automatike instrumentet përgjuese kontrollojnë rreth 100 fjalë të koduara si bije fjala pushkë,drogë,kontrabandë,vrasje etj., që vetëvetiu “instrumenti sotisfikues” i regjistron në data bazë…Më pastaj nëse rasti është “interesant për KOCB-in” pas dëgjimit të bisedave telefonike ,atëherë të gjitha telefonatat që bëhën në atë numër do të përgjohen dhe inçizohën në CD speciale.

Sipas zëdhënsit policor të Shtyllës së pare të Policisë së Unmik-ut,z.Neeraj Singh i cili thotë se: “Një përgjim i tillë mund të bëhet vetëm pasi që Prokurori të parshtrojë kërkesën e më urdhër të gjyqtarit hetues apo tani gjyqtarit procedurues paraprak”

Rasti tjetër i përgjimeve secrete është edhe i Qamil Shabanit ,nga Ferizaji i Kosovës ,i njohur në opinion si rasti i “Qorrit”,i cili së bashku me 8 persona të tjerë akuzohen për trafikimin e rreth 130 kg heroine nepër tërë Evropën.

Edhe këtë rast po ashtu KOCB-i e ka pasë në duart e veta.

Gjatë procedures hetimore si dhe gjatë konfirmimit të aktakuzës,e vetmja dëshmi që ishte në dispozicion të Prokurorit ndërkombëtar ,ishin 12 CD-më transkripetet e bisedave të Qamil Shabanit “Qorri-t”,ku çuditërisht ,asnjeherë nuk përmendet droga,por farmerkat.

“Transkriptet e bisedave teelfonike të përgjuara nuk janë të mjaftueshme për ndjekje penale të një të dyshimti,”thotë një Prokuror i Qarkut të Prishtinës,i cili dëshiroj të mbetët anonim,ngase frigohët mos edhe ky do të përgjohet më vonë nga KOCB-i.

E në këtë rast të gjithë dëshmitarët janë,askush tjetër pos agjentët sekret të KOCB-it.
Rasti sipas burimeve nga prokuroria ndërkombëtare,është duke ecur shumë ngadalë përpara.Kjo ndodh sepse asnjë dëshmi fizike nuk është paarshtruar prokurorisë që do të vërtetonte se në fakt farmerkat janë heroine.

Burime të sigurta nga Policia kanë bërë të ditur se përpos telefonave celularë,agjentët sekret të këtij sektori përgjojnë edhe telefonat fiks,internetin etj.

“Përgjimi nga agjentët sekret për telefona fiks bëhëtë nga një zyrë e Post Telekomit të Kosovës në katin e 11 në Qendër të Prishtinës.

Sipas këtyre burimeve të njoftuara me disa raste të hetuara në këtë mënyrë,KOCB-i apo tani OKG në raste emergjente vendosin mikrofona në një aparaturë që gjendet në PTK dhe në këtë mënyrë mund ti përgjojnë edhe telefonat fiks,telefaksat etj.

Një zyrtar i lartë në PTK për GAFA PRESS-it konfirmon se në katin e 11-të gjendet një zyrë e cila shpesh frekuentohet nga agjentet OKG –së,dhe e cila është e ndaluar për pothuajse të gjithë punëtorët e PTK-së.

Në Kosovë para luftes dhe gjatë sajë zyra të tilla kanë patur UDB-shët sekret në të 30 Stacionet policore të MUP-it

( Ministrisë së Punëve të Brendshme të Sërbisë në Kosovë ); apo bije fjala për konkretizim do veçojmë se një aparaturë përgjimi ka qenë e montuar edhe në Hotelin “Grand” të Prishtinës.

Nga një dhomzë e vogël në katin përdhës të “ Grandit “, që kalohej nëpërmes paravanit të recepcionit të këtij hoteli ,përgjoheshin pothuaja çdo bisedë e mysafirëve të këtij hoteli më 5 yje.

Veçanerisht përgjoheshin senatoret dhe kongresmenet amerikan si bije fjala Tom Lantoshi , Diogardi,etj.Ky central telefonik në “miniature” përkujdesej nga një ish “operater ativist ushtarak “me emrin Ivan Apt, si dhe nga operativistet e rryer të të këtij Shërbimi Sekret të MUP-it si bije fjala nga Ivan Saviqeviq , Sllobodan Markoviq , Gajiq David , Mishko Llakoviq , Afrim Karaxha e shumë të tjerë .Pothuajse çdo kush përgjohët në Kosovë…

David Wentz,zëvendës shefi i hetuesisë për rajonin e Prishtinës,në një intervistë tha “… se KOCB-i në fakt nuk punon dhe nuk mbledh informata për punën që edhe kryen.Ato informata dërgohen në Gjermani,përkatësisht në bazën sekrete të intelegjencës në Munih(Minhen),ku edhe mblidhen nga ana e shërbimit sekret BNI”…
.
Më 4.11.2002, një gabim softuerik në Gjermani, u ka bërë më dije shumë individëve në Gjermani se janë duke u përgjuar nga ana e shërbimit sekret Gjerman.

E njejta gjë është duke ndodhur tash edhe në Kosovë , por deri tani kjo është temë tabu.

Sipas një agjenti sekret të SHPK-së,nuk përgjohen vetëm agjentët policët,gazetarët,kriminelët e dyshuar…
Dhe thotë :“…Ajo makinë ka një kapacitet të madh,mund të përgjojë deri në 200 numra përnjëherë.Ata përgjojnë çdokend,politikanë,aktivistë të OJQ-ve,qytetarë,ish luftarë të UÇK-së,thotë ky burim i përafërt më njësitin për përgjime OKG.”…

Dihet se aparatura për përgjim ka ardhur si donacion i Qeverisë së Bundestagut Gjerman dedikuar Shërbimit Policor të Kosovës,për luftimin e krimit të organizuar.

Në KOCB (OKG) janë vetëm disa agjentë (oficerë) të SHPK-së të cilët nuk kanë qasje në informatat të cilat rrjeti i zyrës kundër krimit të organizuar i mbledhë.

Dhe rrjedhimisht,kjo aparaaturë për sa është e ditur asnjeherë nuk është përdorë për qëllime të luftimit të krimit të organizuar,por për mbledhjen e informative të ndryshme për persona sipas atyre të dyshimtë si bije fjala në rastin e Enver Sekiraqës,“Qorrit”,apo përgjimet e celularëve të disa eprorëve të mirënjohur ushtarak të UÇK-së, si bije fjala celularët e ish ushtarakëve  në Kosovë etj…

Sipas statistikave,deri tani rast nuk duket të jetë përfunduar ndonjë rast nga ana e agjenteve të KOCB-it.Që të gjitha duket të jenë përgjysmë,ndërkohë që informacionet çdo ditë dërgohën në Munih të Gjermanisë për kontrollim suptil.

Letër e hapur Gjenerali Haradinaj

Material Arkivor

Letër e hapur Gjenerali Haradinaj –është Kryeministër i Kosovës Ka kohë që në disa gazeta dhe media elektronike në Kosovë po trumbetojnë më të madhe së gjenerali Ramush Haradinaj,tash Kryeministër i Kosovës,së shpejti pritët të akuzohet nga Gjykata e Hagës !

Mediat shqiptare dhe disa gazetarë mendjelehtë, po dezinformojnë opinionin mu sikur mediat e shtetit vrastar i cili deri dje ishte gjak e lak më popullin si dhe Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës! Hordhitë e ushtrisë dhe policisë kriminale të gungaçit Sllobodan Millosheviqit,si dhe sejmenëve të tij më gëzof të rinj të njëfarë Tadiçit , Koshtunicës ,Drashkoviçit etj, dhe bashibozukëve tanë shqiptarë ,më çdo kusht po dëshirojnë ta shpijnë gjeneralin tonë - Heroin e Luftës dhe të Paqes në Hagë.

Një gjë të tillë e trumbetojë më të madhe ca butak të gazetave “Koha Ditore”,”Epoka e re”, ”Kosova sot” .Këta analistë politikë , njerëz më dy bytha , mendjelehtë ,nuk dinë gjë tjetër përpos që të shpifin për Kryeministrin Haradinaj ! Boll ma,o të mjerë ,se na lodhët!...Deri kur më t’ju dëgjojmë shpifjet ndjellakeqe të juaja !...

Dhe në fund le ta dijë edhe UNMIK-u, BE-ja dhe mbarë bota demokratike se burgosja e Kryeministrit nga Gjykata e Hagës ,do ta shpijë Kosovën dhe Botën në katrahurë të pa parë,pra në një krize të re pa rrugëdalje… 

Prishtinë,
28.2.2005.


Botuar:

http://www.tanmarket.com/php/modules.php?name=News&file=article&sid=1138

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)