“Koha është para”


Eshref Ymeri


Kjo shprehje, e cila në gjuhën shqipe e ka barasvlerësin “koha është flori”, shërben si kujtesë në një situatë të caktuar, kur vonesa është e dëmshme nga ana financiare. Ajo ёshtё kalk nga anglishtja “time is money”. E ka pёrdorur pёr herё tё parё personaliteti politik amerikan Benjamin Franklin (1706-1790), i cili, nё librin e vet me titull “Kёshillё njё tregtari tё ri” (1748), shkruante: “Mos harro se koha ёshtё para”. Megjithatё, njё shprehje e ngjashme pёr nga kuptimi, haset edhe te filozofi dhe shkencёtari grek i shek. IV p.e.r. Teothrasti: “Koha ёshtё njё zё me humbje i shpenzimit”.
Kjo shprehje e bukur, me vlera aforistike, më erdhi menjëherë ndër mend kur sot, më 26 korrik, përmes sinjalit të TV Klan, ndoqa inagurimin e autostradës Fier-Vlorë, një autostradë me të vërtetë fantastike, e cila më la mbresa të pashlyeshme. Kur Kryeministri Berisha, fill pas inagurimit, mbajti fjalën e rastit para të pranishmëve, aty për aty m’u kujtuan fjalët e mikut të shquar të Shqipërisë, kongresistit amerikan Eliot Engel, i cili, më 10 maj të vitit 2009, gjatë vizitës që bëri me helikopter mbi itinerarin e Rrugës së Kombit, i shoqëruar nga zoti Berisha, deklaroi:
“Projektet e Kryeministrit Berisha për autostradat e Shqipërisë, si të Ajzenhauerit, që lidhën çdo cep të SHBA-ve”.
Mua, si shqiptar, më bëhet zemra mal për këtë autostradë të re që inaguroi sot Kryeministri Berisha. Dhe kjo për faktin se ndërtimi i autostradave është një ndihmë e jashtëzakonshme që shteti u jep qytetarëve, sepse u kursen kohën e qarkullimit dhe, rrjedhimisht, u kursen vlera të konsiderueshme monetare. Autostradat nxisin zhvillimn e bizneseve dhe i japin një shtytje të fuqishme zhvillimit të turizmit. Autostradat kursejnë konsumin e karburantit dhe shtojnë jetëgjatësinë e automjeteve.
Le të shpresojmë dhe ta urojmë me gjithë zemër Kryeministrin Berisha që së shpejti të inagurojë edhe autostrada të tjera, siç është ajo Tiranë-Elbasan dhe Levan-Tepelenë. Mendoj se të gjithë shqiptarëve, pavarësisht bindjeve politike, duhet t’u gëzojë shpirti për ndërtimin e autostradave se ato janë pasuria jonë e përbashkët. Kurse bindjet politike le t’i lëmë për t’i shprehur para kutisë së votimeve ditën e zhvillimit të zgjedhjeve.

Santa Barbara, Kaliforni
26 korrik 2012


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)