Prof.dr.Muhamet Kelmendi: Ndonëse është shkruar dhe përfolur mjaft shum dhe nga çdo anë mbi Gjykatën Speciale, megjithatë mendimet dhe analizat kanë qenë shumë kontradiktore dhe janë varur kryesisht nga pozitat politike që janë bërë.

“Nuk po flas për karakterin juridik, shkaku se ligji është ligj dhe mbi atë ligj nxirren verdiktet juridike. Por lind pyetja s cilat janë faktet që e bëjnë këtë Gjykatë si subjekt qesharak dhe tepër antiligjor në sferën politike dhe shoqërore. Këtu mendoj në dy anë: Së pari, Gjykata Speciale është krijuar mbi një bazë të tërë anti-demokratike dhe e kundërshton, kuptohet karakterin një nacional të luftimit të krimit, sikurse krimi të bëhej veten nga një komb e jo në luftë, kryesisht, nga pushtuesi. Pra me këtë gjykatë lihen anash krimet e pushtueseve dhe të kriminelëve që kanë bashkëpunuar me pushtuesit. Kjo formë e luftimit të krimeve kundër civileve është tepër e një anshme, madje shume analistë e quajnë edhe raciale, sepse po e lufton vetën një "krim", atë shqiptarë jo edhe të krimeve dhe të gjenocidit të bëra ndaj shqiptarëve, po në të njëjtën kohë dhe hapësirë nga pushtuesi serb”, ka thënë profesor Kelmendi. Sipas tij, pikërisht ky fakt i jep kësaj gjykate në fushën politike një karakter qesharak dhe tepër anti-demokratik dhe e kthen drejtësinë evropiane në mesjetën e hershme, atëherë kur pushtuesi i kombeve e dënonin veprimtarinë çlirimtarë dhe i ndiqnin çlirimtarët si kriminel, e tëra kjo mbi bazën e të fortit dhe të dobtit. “Evropa dhe i tërë sistemi juridik i vendeve demokratike që pas LDB-së nuk ka parë këso gjykate tipike antidemokratike e të karakterit një nacional. Kështu po mbrohet krimi dhe gjenocidi. Dhe, natyrisht luftohet çdo dukuri atdhetare dhe demokratike, ato dukuri që janë për ndërtimin e demokracisë, kudo nëpër vendet e pushtuara dhe që luftohet me mjete demokratike pushtuesi. Vetë fakti se luftohet për çlirimin e vendit kuptohet drejtësia e një lufte çlirimtare të popujve të pushtuar. Me anën e kësaj gjykate Evropa dhe SHBA-të po i tregojnë botës se nëse një popull i pushtuar lufton për çlirimin e vendit pas kësaj kohe do të dënohet. Kjo pikërisht po ndodhë me shqiptarët dhe me luftën e drejtë të kombit tonë. Po çfarë do të themi për masakrat dhe gjenocidin serbomadh në Kroaci, ne Bosnje e në Hercegovinë? Kudo me këtë gjykatë po tregohet juridikisht se në aspektin politik, nuk ka luftë çlirimtare dhe ajo nuk përkrahet”, ka thënë profesor Kelmendi. Ai thekson se anëtaret e UÇK-së nuk munden kurrë të dënohen në mënyrë të nj anshme, pa e dënuar edhe juridikisht shtetin që ka kryer gjenocid, kjo edhe për faktin politik, demokratik dhe shoqëror. “Po kjo nuk po ndodhë, pasi veprimtarët e tillë të mirë a të këqij ,armiq a çlirimtare nuk mundet kurrë një gjykatë e tillë, ku nuk ka vendorë fare, si dhe ku nuk gjykohet veprimtaria, po gjoja një krim a ku dihen, rastet e krimit, t'i gjykoje. Atë e bënë vetëm populli i vet, prandaj këta njerëz lypset t'i dënoj vetë populli shqiptar. Natyrisht se ndihma është e mirë se ardhur nga UE dhe nga SHBA-të, por jo duke dënuar për krime njerëzit që kanë qenë në anën e luftës çlirimtare. Verdiktin përfundimtar e japin shqiptarët mbi këta njerëz. Atë nuk mund të bëjë një gjykatës që nuk e njohin historinë e kombit shqiptar dhe luftën e drejte çlirimtare, në njërën anë dhe në anën tjetër gjenocidin shoveno - fashist të shtetit serb mbi 100 vjet ndaj shqiptarëve, e heshtin dhe nuk e dënojnë”, ka thënë njohësi i çështjeve juridike profesor Muham et Kelmendi. Sipas tij, kapja vetëm pas një ane e bënë gjykatën e tillë një me pushtuesit, ndërsa, njerëzit e akuzuar i bënë, pavarësisht nga situata, kriminel, dhe kjo nuk shkon. “Kriminel a luftëtar të lirisë atdhetar a çlirimtar i bënë puna dhe kombi nga vijnë ata. Jo një verdikt i një gjykate të përbërë nga njerëz jo kompetent dhe tipik të palodhur me kombin tonë. Natyra e kësaj gjykate po del se ka karakter politik. Me këtë gjykatë nuk po dënohen kriminelet dhe gjenociditët serb, si Vuçiq, Daçiç, Vulin etj, por njerëzit që luftuan aq sa munden, kundër pushtuesit serb. Këtë titull si çlirimtar dëshmor a hero, e jep vetëm populli shqiptar, sepse këtej rrjedhin këta njerëz të akuzuar. Nuk e di se si kanë guxim të marrin prokurorët apo gjykatësit e vendeve të ndryshme , një detyrë të tillë, për të dënuar njerëzit që lidhen me luftën çlirimtare të popullit shqiptar”, ka thënë njohësi i çështjeve juridike profesor Muhamet Kelmendi.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)