Flori Bruqi Konti i kulures dhe letrave shqipe

 Nga Zef Pergega

Ate qe nuk e beri shteti e beri njeiu, Flori Bruqi Konti i kulures dhe letrave shqipe. Leksikoni pikesepari eshte nje leksion per akademite e shkencave te Shqiperise Kosoves dhe trevave te tjera shqiptare. Flori Bruqi u ka ngritur njerezve nje permendore te derdhur ne shkronja, i ka vlersuar ne motivin me te larte qe kurr nuk do ta perjetonin nga shteti, te cilit i sherbyen me devocion ashtu sic bene cdo gje per kombin e tyre. Gjeja me e keqe dhe e rendomte tek shqiptari eshte mungesa e kujteses dhe e nderimit, qe prej tyre vjen bashkimi ndersa ato i mbajne syte e lumturohen ne gardhin e larte te ndrajes mes nesh, qe po me paret e popullit nderton muret e ndarjes. Kam vene re ne media, njerez qe dalin e flasin per Leksikonin ndonese nuk kane asnje kontribut ose kane fare pak. Nuk vidhet ideja dhe perkushtimi i parmendes se pare dhe fares se pare ne kete toke te mblelle me eshtra, qe kullon ende gjak si gjiu i nuses se murimit. Flori Bruqi eshte nje etalon i papare, nje shpirt madh qe nuk kerkon lavd. Nje njeri qe cdo dite e ve nje gure te latuar ne kendin e kultures kombetare. Ai i ka dhene nje fryme te re Akademise se shkencave dhe arteve ne New-York. Flori Bruqi eshte nje tra i forte dhe i rreshkur si guri i xeherorit, me ane te te cilit mbahet kulmi i kultures qe te mos shembet. Ai ecen me vuajtjen dhe heroizmin e popullit te vet pa kerkuar merita dhe pa u dukur. Qete ecin para paramenda u shkon mbrapa e me pas plisi mbulon dheun qe te mbije fara. Keshtu mund ta perkufizoi kontributin e Flori Bruqit ne keto rreshta spontane sic mi tha shpirti e sic mi tha fjala. Kam qene ne promovimin e librit te te akademik Z. Fylli dhe e pashe respektin qe kishin njerezit me te larte te kultures ne Kosove per Flori Bruqin qe nuk ben ndarje as krahinore dhe as fetare. Ai ne Leksikon ka perfshire shenjtoren Nana Treze, nje nga Papaet e Romes, me origjine shqiptare dhe disa krijues , shkrimtare e personalitete katolike, e kjo e ben vepren e Flori Bruqit qe ti kaperceje permasat Kombetare sa vete Vatikani eshte shprehur me konsiderate per kete njeri. I dashur, udha e Flori Bruqit nuk ka pengesa, nuk ka urrenjttje, nuk ka vese, por ajo eshte shtruar me mjaltin e shpirtit te tij , ku pranvera i mbush me lulet e Blinit. Me ka mahnitur pritja dhe nderimi i tij ndaj dy vetave qe kishin shkuar ne takimin e promovimit te librit te Dibrani Fyllit, bashke me Preg Pjetri Babon nga Italia. Salla ishte mbushr plot. Ishte salla e Bibliotekes kombetare ku tavolina e nderit ishte poshte dhe shkencetaret apo pjesmarresit lart. Kjo kishte nje domethenje...Gruri i mban koken ulur, egjrat kerkojne te ngrihen mbi kallin e tyre te thate. Krijimtari e Flori bbruqit eshte nje blegerime ne jehone e letrave shqipe...jehone qe merr me vete njeriun e mire...

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)