Ukshin Hoti - Çështja kombëtare shqiptare, komponenti religjioz

Nga Flori BruqiÇështja kombëtare shqiptare, komponenti religjioz” është libri i katërt i ribotuar, me autor Ukshin Hotin. Libër ky që ka në fokus komponentin religjioz por edhe që lidhet ngushtë në funksion të proceseve globale dhe çështjes kombëtare.

Në promovimin e këtij libri, Ukshin Hoti u vlerësua si një ndër protagonistët praktik të alternativës kryengritëse, si një vendimtar politik e ideor.

Miq e bashkëpunëtor të autorit, këtë libër e cilësuan si një kontribut shkencor të Ukshin Hotit, që siç thanë ata,kishte një objektiv konkret sicështë emancipimi i mendimit politik perëndimor për një çasje të drejtë ndaj çështjes kombëtare.

Sipas tyre, Ukshin Hoti jo vetëm se mbetet si një veprimtar i madhë i çështjes kombëtar, por ka qenë edhe një njeri i madhë si politolog e shkencëtar politik.
Veprimtari Adem Demaçi, Ukshin Hotin e radhitë tek disidentët më të mëdhenjtë që nuk munden ta blejnë asnjëherë.

Sipas Demaçit,shqiptarët duhet të jenë të lumtur që kanë një veprimtar të tillë dhe duhet të ndiqet rruga e tij prej një njeriu që dha shumë për atdhe.

Në këtë promovim, Demaçi i quajti religjionet e prishura, e kjo për shkak të bartësve të tyre ato çdo herë e më shumë po dëmtohen.

E Hydajet Hyseni në emër të Shoqatës së Ish të Burgosurve Politik, vlerë soi se për punën dhe veprën e Ukshin Hotit nuk mjaftojnë fjalët e thëna.

Ai e quajti autorin si një ndër protagonistët praktik të alternativës kryengritëse, si një filozof e teorik me veprimtari të gjerë.

Pjesë e këtij promovimi ishin edhe familjarë të Ukshin Hotit. Djali i Ukshinit, Andin Hoti, premtoi se do të angazhohen në maksimum që në një të ardhme të afërt të ndihmojnë në ribotimin e të gjitha veprave të Ukshin Hotit.

Ribotimi i librit “Çështja kombëtare shqiptare, komponenti religjioz”, ka 1000 kopje dhe të gjitha do të dhurohen falas, edhe pse në libër është i vendosur një çmim prej 5 euro, në promovim u bë e ditur që ajo është vendosur vetëm për shkaqe etike.


Ndryshe,ky libër është përkrahur financiarisht nga Këshilli i Rinisë Evropiane.

Ukshin Hoti ka lindur më 1943 në Krushë të Madhe të Rahovecit. Shkollën fillore dhe atë të mesme i kreu në Prizren dhe Prishtinë. Shkencat politike i kreu në Zagreb, kurse 2 vite pasuniversitare i kreu në Beograd në seksionin për marrëdhënie ndërkombëtare politike dhe ekonomike. Pastaj specializoi një vit edhe në Universitetet amerikane: në Chicago, në Universitetin e Harvardit në Boston si dhe në Washington D.C..

Në vitet e ’70-ta ushtroi detyra të ndryshme në pozita të ndryshme të jetës politike dhe arsimore të Kosovës.

Pas një diskutimi në një mbledhje në Fakultetin Filozofik në Prishtinë më 19 Nëntor 1981, ku ai haptas i mbrojti kërkesat e studentëve shqiptar për Republikë të Kosovës në kuadër të Jugosllavisë, ai u dënua me 9 vjet burg, të cilat nga gjyqi suprem u reduktuan në 3,5 vjet. Pas lirimit nga burgu u kthye në vendlindje ku u izolua.

Më 1990 punoi në Lubjanë (Slloveni) në revistat shqiptare “Alternativa”, "Republika", dhe pastaj si redaktor per "Demokracia Autentike - DEA" deri më 1991, kur u mbyllën ato. Pastaj u kthye në Prishtinë ku punoi për një kohë në Universitetin e Prishtinës.

Në mars të 1993 u burgos për herë të dytë pasi që një vit më parë kishte organizuar homazh për martirët e demokracisë në Brestovc. Në të njëjtin vit u rrah keq nga forcat speciale serbe pasi që kishte vizituar pjesëmarrësit e grevës së urisë në pallatin e shtypit në Prishtinë.

Po ashtu më 1993 pasi e lëshoi Lidhjen demokratike (LDK) Hoti mori pjesë në tubimin mbarëkombëtar të organizuar nga përfaqësuesit politik në Tetovë (Maqedoni) ku u theksua nevoja e bashkimit kombëtar të shqiptarëve në një shtet të vetëm.

Më 17 maj 1994 u arrestua për herë të tretë dhe e dënuan me 5 vjet burg për arsyen se ishte pjesëmarrës i lëvizjes për Republikën e Kosovës.

Më 16 maj 1999 kishte mbaruar afati i vuajtjes së dënimit politik prej 5 vjetësh. Të burgosurit shqiptarë dëshmojnë se në përcjellje të tre zyrtarëve të sigurimit serb atë ditë ai është nxjerrë nga burgu i Dubravës (Istog, Kosovë), ku ishin sjellë më parë të burgosurit shqiptarë nga burgu i Nishit (Serbi).

Pas bombardimeve të NATO-së më 19 maj 1999, në burgun e Dubravës ka ndodhur masakra më e përgjakshme: janë ekzekutuar e masakruar 173 të burgosur shqiptarë nga forcat serbe.

Babanë e vëllanë e Ukshin Hotit i kanë vrarë kriminelët serbë, bashkë me 30 kushërinj të tij e 174 bashkëfshatarë të Krushës së Madhe të Rahovecit.

Mbi fatin e prof. Ukshin Hotit (prej 1999) nuk dihet më asgjë!

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)