Speciale e ditës : Pro et contra - Në spikamë : Pse Kryesia Qendrore e Lidhjës Demokratike e Kosovës e hoqi nga Lista e Deputetit të Parlamentit të Kosovës ,Profesorin e ndritur të sigurisë kombëtare zt. Hajrullah Tërnava?

I pavdekshmi Rugova, ja si e kujton Hajrullah Tërnava ish-zv.ministërNjëri prej bashkëbiseduesve tanë të zgjedhur nga  Floripress për të diskutuar për figurën e presidentit Ibrahim Rugova është edhe eksperti i sigurisë Hajrullah Ternava, ish zëvendësministër i Punëve të Brendshme në Republikën e Kosovës, deri në përfundim të luftës, përkatësisht kur në janarine vitit 2000 u shuan të gjitha institucionet ekzistuese para vendosjes së administratës së UNMIK-ut. Lexojini përgjigjet e tij, në çështjet e shtruara nga ne për LDK-në, pas rugoviane, dhe Kosovën e mëpastajme, përshirë ngjarjet apo skenarin e frikshëm serb për veriun.


Me arikitektin e pavarësë  së Kosovës

Akademik Prof.D.Ibrahim Rugova dhe Hajrullah Tërnava Ibrahim Rugova ishte ndër shqiptarët e parë, kur filloi demokracia dhe rrënimi i ish-Jugosllavisë, dhe me ramjen e murit të Berlinit, që e mobilizoi popullin e Kosovës dhe e formoi partinë e parë shqiptare demokratike LDK-në, edhe që ishte ende monizëm (komunizëm) por në ato kohëra filloi pluralizmi dhe në tërë Jugosllavinë filluan formime të partive në të gjitha njësitë Federale të atëhershme. 

Ibrahim Rugova ishte i tillë që i provoi në shpirt represaljet e atij regjimi, sepse gjatë Luftës së Dytë Botërore iu vra gjyshi dhe babai i tij dhe u rrit si jetim në kushte të tilla të vuajtjes dhe skamjes së asaj kohe. U shkollua në nivelet ma të larta dhe kishte titullin Akademik. Duke e ditë hallin e popullit të vetë që nuk kishim as ushtri dhe njësi të tjera shtetërore sepse Kosova me vitin e 1974-ës me kushtetutën e asaj kohe e fiton statusin e Krahinës Autonome të Jugosllavisë.

Kosova do të ishte ndryshe

Në vitin 1990 me 02 korrik parlamentarët e Kosovës e shpallin Kosovën Republikë dhe në zgjedhjet e vetë organizuara kryetar i Kosovës zgjedhet Ibrahim Rugova. Ishte fati i madh që ky njeri e udhëhoqi shtetin e Kosovës deri në vdekjen e tij dhe e përjetoi çlirimin e Kosovës si Kryetar i saj dhe e udhëhoqi deri në vdekje, këtë shtet pa gabime. Kryeshtetasit tjerë të botës e thirrshin Rugovën Gandi i Kosovës, sepse me kontaktet dhe aftësinë e tij dhe rrugëtimin për çlirim nga serbët që e zgjodhi, e që dhanë frytet e saja deri në pavarësimin e shtetit të Kosovës. Si të tillë që e njohën edhe nuk hezituan që ti ndihmojnë në çlirimin e Kosovës, shtetet ma të forta të botes si Amerika me BE-në krye me NATO-n. Tani Kosova është shtet i pavarur i njohur prej 113 shteteve të botës. Ai si njeri dhe Kryetar që ishte gjithnjë do ti mungoj Kosovës, po t’ishte gjallë tani shumë ma ndryshe do ti kishim punët si shtet, vdiq në vitin 2006, por në shpirtrat e shqiptarëve të Kosovës do të jetë i pavdekshëm çdoherë.

LDK e thyer dhe humbëse

Tani prej vdekjes së Ibrahim Rugovës e deri më tani në partinë e tij, në LDK ma nuk është ajo parti që ishte në ato kohëra dhe sa ishte i gjallë gjithnjë i fitonte bindshëm zgjedhjet në Kosovë, pa ndonjë angazhim të posaçëm. Me vdekjen e tij edhe që u zgjodhën disa kryetar të kësaj partie, partia ka pësuar rënie dhe ma kurrë s’ka mundur ti fitojë zgjedhjet. Tani qartë vërehet se jo vetëm që po i mungon partisë LDK-ë, por është kah i mungon tërë Kosovës.

Sot edhe që jemi të njohur prej 113 shteteve dhe e kemi shpallur pavarësinë në vitin 17.02.2008 ende nuk jemi të anëtarësuar në OKB, nuk jemi anëtar të BE-së dhe nuk kemi liberalizim të vizave, gjë që kemi probleme reale me shume çështje të pazgjidhura, nuk e kemi ushtrinë dhe jo rastësisht Serbia në mënyrë permanente na bën presione të ndryshme deri edhe në konflikte serioze ndërshtetërore edhe që BE po na ndërmjetëson për zgjidhjen e shume çështjeve që i kemi të pazgjidhura.


Panik dhe entuziazëm tek serbët

Serbia në çdo kohë e pret shansin e sajë dhe nuk po mundet me u bind se njëherë e përgjithmonë e ka humb Kosovën sikur në disa raste të fundit që e provokon Kosovën me barrikadimin e urës së Mitrovicës, ndërtimin e murit në veri, burgosja e Ramush Haredinajt dhe së fundmi tentimi i vënies në funksion Serbi-Kosovë të trenit me mbishkrime nacionaliste. 

Garantues të kufijve të Kosovës është KFORi-NATO, por tani Serbia e sheh si shans fitoren e Donald Trumpit mbasi që supozohet që ky i ka marrëdhëniet e mira me Rusin-Putinin, dhe mendojnë që ta provokojnë situatën edhe me konflikte ushtarake për t’ia bashkangjitur pjesën veriore të Mitrovicës (4 komunat) Serbisë, si kopje e Rusisë të Krimesë së Ukrainës. Putin para disa ditëve deklaroi se Kosova e ka të drejtën e pavarësimit sikur edhe Krimea, prandaj llogaritet që dy shtetet mund të merren vesh dhe ta njoh Rusia Kosovën dhe Amerika Krimenë.

 Në një panikë të tillë Serbia tenton këto incidente me Kosovën sikur i shpjegova më lart, që t’ia bashkangjes Serbisë pjesën e veriut dhe me këtë pjesë edhe Republikën Serbe, të formohet Serbia e madhe.

Fotografia e profilit të Hajrullah Tërnava

Po kush është Hajrullah Tërnava ?


Hajrullah Tërnava, lindi në fshatin Lismir ,Komuna e Fushë Kosovës( 13 prill 1952). Në vendlindje si dhe në fshatin Bardhosh të Fushë Kosovës e kreu shkollën fillore ( 1958-1964).

Akademinë Policore e kreu me sukses brilantë në Kamenicë të Sremit (1968-1972).Shkollën e Lartë Policore e kreu në Zemun
(1974-1976), ndërsa Fakultetin e Mbrojtjes dhe Sigurisë e kreu në Shkup(1978-1982).
Ishte sportisti dhe trajneri më i daluar I xhudos në Kosovë dhe ish Jugosllavi.

Në vitin shkollor 1971/72 e solli lëndë mësimore dhe trajnimet e xhudosë në Shkollën e Mesme të Policisë në Vushtri të Kosovës.

Falë sportistit dhe trajnierit të xhudos Tërnava,sportistët (xhudistët) Kosovarë sollën shumë medalie të Ligës së Parë të Federatës Jugosllave të xhudosë...


Fotografia e Majlinda Kelmendi - Judo

Majlinda Kelmendi dhe Nora Gjakova


Falë këtij atdhetari dhe Sportisti të këtij sporti luftarak Liga dolën edheshampionët e pare shqiptarë në ish Jugosllavi.Kësaj radhe sportisti Hajrullah Tërnava me modesti i përmend xhudistët kosovar si Adem Dylahun,Sylë Kukajn,Mevlud Arifin Mehmet Hajdinin,Ajvaz Demën,Basri Gashin, Hysen Sylën, Shahin Behramin, Hajredin Hamzën,Nexhat Bujupin,Anton Cenën ,Selim Mehmetajn ,Sherif Haxhijajn,Hysen Gashin,Fuat Gashin,Hysen Gashin e shumë xhudistë të dalluar të tjerë.Me modesti dhe respekt e përmend nxënësin e tij Sylë Kukajn,ish kadet i Shkollës Policore në Vushtri i cili në Qytetin e Lumbardhit të Pejës formoi Klubin me name të xhudistëve të njohur në arenën kombëtare ndërkombëtare  : Majlinda Kelmendi, Nora Gjakova, Distrija Krasniqi, Akil Gjakova e shumë të tjerë.

Punoi si pedagog,kryeshef ,Drejtor në Akademinë Policore në Vushtri( 1972-1985) në Drejtorinë Policore të SKPB në Prishtinë(1985-1990)


Me datën 02 korrik të vitit 1990 Ishte caktuar nga SKPB udhëheqës i policisë së Kosovës qe kishte për detyrë të mbrojë Kushtetuten e KSAK ,ditën kur Delegatët e Kuvendit të Kosovës( 2 korrik 1990) do ta shpallnin Pamvarësinë e Kosovës Republikë .

Situata politike në Kosovë ishte tejet delikate ato ditë .Në Kosovë kishin ardhur Njësitë Jugosllave dhe Serbe të forcave Speciale për gjendjen tejet të rëndë të situates në Kosovë.

Kuvendi i Sërbisë dhe vetë kryetari i këtij shteti , suprimoi me dhunë Kuvendin legjitim të Kosovës.

Profesor Hajrullah Tërnava që ishte caktuar nga eprorët e tij që ti burgos Delegatët shqiptar të Kosovës,ku veproi kundër urdhërave të Komandantëve serb.

Atë ditë para shpalljës së Kosovës republikë,nga Delegatët i ofrohet delegatit nga Vushtria zt.Muharrem Shabani ,duke e thënë :”Apo me njef….Çfarë prêt,shpalle Kosovën Republikë. Na jemi këtu.Do ju mbrojmë deri në vdekje”.

Ishin këto fjalët e një “Specialci”policor …Muharrem Shabani ia kthen”…Jemi të mbrojtur nga Ju,policia”…Heshtje…”Po i thotë specialci kryesor “.Ashtue edhe u bë.Kosova u shpall Republikë. Delegatët pa bërë rrëmujë para Kuvendit shkuan shpijave të veta.

Edhe na Policia pa zhurmë shkuam gjithsejcili në Drejtoritë e veta policore.Kur u ktheva në SKPB përjetova kërcnimet më të vrazhta “Pse nuk nuk i burgosa delegatët”….

Pas disa ditëve lëshoja punën në Policinë e Kosovës . Pas meje punën e lëshuen edhe shumë eprorë dhe police tjerë shqiptar…

Më kërkesën e Presidentit Akademik Prof.Dr Ibrahim Rugovës( 1990) profesori dhe sportisti i dalluar Hajrullah Tërnava , u bë njeri prej Stafit të sigurimit të Presidentit Rugova. Më vonë , me formimin e Ministrisë së Punëve të Brendshme (1991) ishte në Stafin e kësaj ministrije.

Më vonë Hajrullah Tërnava emrohëm Kryetar i Sportëve të Prishtinës si dhe anëtarë i Kryesisë së Sportëve në Republikën e Pavarur të Kosovës….


Keqtrajtimet e policisë serbe si dhe migrimi i Profesor Hajrullah Tërnavës në në Turqi dhe në Gjermani…


Ishin kohë të vështira ,përkujton sot zt. Hajrullah Tërnava …Në Kosovë filluan keqtrajtimet si dhe burgosja e ish policisë shqiptare në Kosovë.

Më kujothet si sot thotë zt.Tërnava .Ishte ftohtë.Ne natën mes të dates 19-20 dhjetor 1994 ,Policia Serbe burgosi disa dhjeta ish eprorë policorë në tërë teritorin e Kosovës….Unë thotë ai isha me fat …, nuk isha në banesë .

U largova dhe lëshova Kosovë.Shkova për 10 ditë në Tetovë. Më pastaj shokët e ilegalës më mundësuan ikjen time për Turqi dhe Gjermani….

POlicia serbe fillojë ta keqtrajtoi familjën ,bile atë e largojë edhe nga banesa.

Shkuarja e tij në Gjermani dukshëm ndikojë në përmirsimin e jetës së tij dhe familjës. Bile kishte sado pak para për të mbijetuar familja dhe vetë ai.

Fillojë sadopak të mëkambet me ato para që ia jipte shteti gjerman atij…Fillojë të kursejë për veti,familjën si dhe për Kosovën …Ai me disa shokë fillojë t’ju ndihmojë familjarëve të shokëve që ishin burgosur nga regjimi serb.

Në ndërkohë ndodhi ajo që u pritte në çdo qast : Më 416 vjet burg efektiv u denuan shokët e tij. Edhe Hajrullah Tërnava nga Gjykata e Qarkut në Prishtinë u denua në mungesë : 78 muaj burg efektivë! ….


Ne Gjermani unë me shokët e mijë e percillnim situatën në Kosovë. Muarrëm pjesë në organizimin e demonstrative për Kosovën deri në fillim të Luftës në Kosovë.


Lufta e Kosovës dhe vrasja e Kolonel Ahmet Krasniqit

Kur fillojë lufta unë me disa shokë filluam mobilizimin vullnetar të Njësive të armatosura nen protektoratin e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Kosovës me destinim që të konsolidohemi në Shqipëri.

Ne Shqipëri Hajrullah Tërnava është emruar Kryeshef i Policisë së Kosovë s dhe njëherit ishte Zv. Ministër i Punëve të Brendshme , në kazermen ushtarake në Rogozhinë. Aty ata janë tubua dhe kanë bërë stervitjet ushtarako-policore.

Ku ka pasur nevojë Forcat tona ( deri në çlirimin e vendit ) muarrën pjesë. Ishte kohë e vështirë .Në mënyrë tinzare na u vranë shumë eprorë të lartë . Ata ishin bartës të detyrave luftarake . Na u vra pas shpine Ministri i Mbrojtjes ,kolonel Ahmet Krasniqi e dhjeta ushtarak të tjerë….

Pas mbarimit të luftës kur mbërrijtem në Kosovë, rrethanat ishin të vështira,ishin rrethana lufte …

Lufta mbaroi,Kosova u çlirua por problemet dhe pasojat e luftës akoma vazhdojnë…

….Ishte një situate e tendosur në Kosovë. Situatën ushtarako-politike e morën forcat e NATO-s dhe nderkombetarët (UNMIK-u) …Paralel me forcat ndërkombëtare vepronin edhe forcat tona të dy krahëve të Luftës(UÇK dhe FARK) .

Pse Hashim Thaçi nuk deshi ti punësojë 3000 policë ?

Ish Kryeministri i Kosovës në egzil Prof.Dr. Bujar Bukoshi në bisedime me Ministrin e PB z. Carsten Fredriksen ne Qeverin e posaformuar të UNMIK-ut nga dr. Bernard Kouchner , ne krye te atij delegacionit ishte edhe Hajrullah Tërnava si kryesues.Pas 3 orë bisedimesh u arrit marrëveshja që Policija e mëparme që kishte punuar deri në vitet e 90-ta që të kthen në vende e tyre të punes punës rreth 3000 policë që ata të angazhohën për vënie të rendit dhe sigurisë publike në Kosovë .

Lidhur më marrveshjën njohtohet ish Kryeministri i Kosovës dr.Bukoshi i cili më vonë jep një intervistë në TV.

Pas paraqitjes së ish Kryeministrit Bukoshi në televizion edhe zt.Hashim Thaqi e mban një intervistë në TV i cili kërcnon që nëse kthehet policia vjetër e Kosovës në punë, ai do të jipte dorëheqje nga udhëheqja e asaj kohe e KPA –së, që e permbanin Akademik Prof.Dr.Ibrahim Rugova,Akademik Prof.Dr.Rexhep Qosja, Zt.Hashim Thaçi si dhe Zt.Ramush Haradinaj.

Takimi sy me sy me kryepolicin Carsten Fredriksen?

Më të dëgjuar këtë Dr.Bernard Kouchner kërkon nga Zt. Carsten Fredriksen që të kontakojë me kolonelin policor Hajrullah Tërnava që të prishët marrveshja e arritur.

Vije njeriu i zt. Carsten Fredriksen i cili e shoqëron zt Tërnava tek kabineti i Fredriksenit. Zt.Carsten Fredriksen i ka then kolonel Tërnavës : “Ne kemi ardhur këtu që t’ ju ndihmojmë dhe asësesi që juve t’ju shkaktojmë mosmarveshje si dhe konflikte mespartiake apo edhe të ndodhin vrasje mes partiakëve”

zt. Carsten Fredriksen e dinte mire autobiografinë e tij time që nga biseda e pare i cili tha:” Gjeneralët e juaj të vetëshpallur nuk e dëshirojnë të mirën e Kosovës.

Ne tash do ta krijojmë një polici kukull të mveshur në uniforma as për së afërmi qe i ngjan policisë që ju keni punuar gjatë në ato institucione deri sa është krijuar policia e shkolluar sikur qe na ke spjeguar në takimin paraprak...

Edhe juve po ju them troq më gjithë ato Diploma Akademike Policore e që unë kam shumë më pak diploma dhe stash pune në Polici ju kisha preferuar që të ktheheni nga keni ardhur ,pra në nga Gjermani,ngase ju si ish Drejtor i asaj Akademije Policore, është një mëkat i madh që të jeni polic i thjeshtë që t’ju vlerësojë fjala vije një polic i Bangladeshit”-tha kryepolici i UNMIK-ut zt. Carsten Fredriksen....


****

Ka bukur shumë ish polic që kanë mbetur pa u pranuar në Policinë e Kosovës.Ata që i kundërshtonin këta police të mos punojnë në SHPK e më vonë në PK që disa syrësh ishin luftëtar të spikatur ,por kishte edhe disa dhjeta ish police të dënuar me burg nga regjimi i Millosheviqit.

Tash e kemi kuptuar pse ishte ky qendrim aq këmbëngulës pasi tash po e shofim dhe po e vërejmë sa janë pasuruar ata që e kundërshtonin policinë e shkolluar që të kthehën në polici.

Profesor Tërnava ishte tejet i rezignuar më këtë çfarë ju ndodhi policëve profesionistë ...

I dëshpruar, kthehët në Gjermani tek familjae tij .

...Ai thotë : “ Gjatë tërë kohës isha i ndarë nga familja. Fillova prapë integrimin tim në jetën gjermane ... E hapa një agjencion udhëtimesh dhe mire ia dilja dhe e jetoja jetën si të gjithë qytetarët tjerë në Gjermani më punën dhe angazhimin tim..

Hapa edhe një klub të xhudos aty ku jetoja në periferi të Hamburgut -në Tostedt. Unë nuk dëshiroja të reklamohëm se kush isha . Vinin pothuaja në trajnime sportistë edhe nga klubet tjera gjermane .Në vitin 2002 me ekipen e femrave u kvalifikuam ne Bundes Ligë (Liga e Parë Gjermane) .

Ishte një fillim vit i mbarë .

Për fat të keq vajza e ime gjatë pushimeve në Prishtinë përjeton një aksident të rëndë komunikacioni dhe vdes…

Sportin e xhudos në Gjermani më nuk e ushtroja. Presidenti Ibrahim Rugova, pas lufte shpesh më thoshte:”… kur do e krijojmë Ministrinë e PB ti dhuesh të kthehesh në Kosovë . Llogarisë në Ty që jesh minister I punëve të brendshme “.Se prisja vdekjen e Rugovës në mosh kaq të re… Në varrimin e Rugovës takova shumë njerëz , që ishin pak a shumë të afërm tij… …

Takova edhe Prof.Dr. Fatmir Sejdiun i cili në bisedë e sipër më thotë “…Kthehu nga Gjermania sepse Qeveria e Kosovës llogaritë të te emron Ministër të Punëve të Brendshme.

Unë ish Presidentit Sejdiu nuk i premtova që do të kthehëm sepse materjalisht qendroja fortë mire më një page solide mujore rreth 5,000 €uro.

Ish presidenti Sejdiu fillojë të më kritikojë si mos të kthehem në Kosovë kur një President i shtetit kërkon këtimin tim që ta jap kontributin tim kur e kërkon vendi.

Në bisedë e sipër më Fatmir Sejdiun , ai me premton se do t’ma punësojë bashkëshortën dhe djalin,ngase ai mendonte që unë do të kontribuoja më shumë, vendi kishte nevojë për profesionista policorë.

I premtova ish Presidentit Sejdiu që fill pas kryerjës së ca procedurave administrative për çlajmërimin e biznesit , banesës do të kthehëm në Kosovë. ..
Prof.dr.Fatmir Sejdiu

Më 3 janar 2017 lajmërohëm në zyrën e Presidentit të Kosovës,zt.Fatmir Sejdiu i cili i premton që do ta emërojë së shpejti Ministër të PB apo mund të ndodhë edhe si Zv. Ministër për të cilën gjë nuk e kundërshtova.

Ishte më rëndësi ta jipte kontributin e tij për atë që kishte kryer edhe shkollë. Më tha që të shkojë në Ministrinë e PB ku veq ishte emruar Ministri dhe ti lajmrohëm dhe të fillojë punën si Këshillëtar i Ministrit për një kohë të shkurtër .

Unë ashtu veprova dhe koha kalon kur jo larg Qeverisë, policët Rumun të UNMIK-ut , i vrajnë 2 anëtarë të VV dhe Ministri Fatmir Rexhepi jep doreheqje .Bleri Kuqi

Me kalimin e kohës shpresoja se ish Presidenti Sejdiu do e mbajë fjalën dhe të më emrojë Ministër. Pas do ditësh ai emëron Ministrin e rinj ,zt. Blerim Kuqin i cili deri atehere ishte si Zv. Ministër edhepse ai nuk ishte anëtar i LDK-së.Befasohëm me këtë dhe shkoj te ish Presidenti Sejdiu. Ai me thotë :”do i kryjë obligimet ndaj teje por jam pak i zënë e të lutëm me jep kohë paksa dhe të lutën e vazhdoni punën e Këshillëtarit të Ministrit ku paga mujore ishte 420 euro.

Kjo page nuk me dilte për ta mbajtë familjen. Problemet filluan por mendoja se ish Presidenti do e mbajë fjalën dhe e qetësoja sado pak vehten. Kaluan kohëra dhe kurrë nuk u mbajtë fjala e dhënë e Presidentit Sejdiu që të më punësohet gruaja dhe djali.Për çudi as vendi i Zv. Ministrit nuk u plotësua. Në vitin 2008 LDK-ja i humbi zgjedhjet dhe unë mbeta i pa punë….pa të ardhura për jetesë…. Heren e fundit kam shkuar të ish Presidenti Sejdiu në vitin 2010 .Presidenti Sejdiu më tha "këta të tjerët nuk po të dëshirojnë që të bëhesh minister e asë zv.ministër” .Po kush janë këta të cilët po kundërshtojnë emriimin tim në postin e Ministrit .Ai i thotë "këta të Hashimit".

Desh u çmenda.Po pse o President para se me u kthye në Kosovë nuk e ke pytur Hashim Thaçin?...A Ti si President i Kosovës duhet pyetur Hashimin a ? - shton profesori Tërnava. Nga ky moment jam larguar dhe i kam thënë “Mjerë Kosova në kend ka mbetë”!

Ndër kohë po në ketë vit ish Presidenti Sejdiu zhgarkohet nga Presidenti i Kosovës si pasojë e ndodhive të karrikave në Kuvendin e Përgjitheshëm të LDK-së etj, ku edeh Profesor Hajrullah Tërnava ishte anëtar i këtik Kuvendi , po mu ky President me lutej t’ia jipja votën ku kundërkandidat e kishte Prof.dr.Isa Mustafën.
Atë kohë zgjedhjet dhe presidentllakun e LDK-së e fitojë Isa Mustafa.Unë shton profesor Tërnava isha kandidat i LDK-së per deputet ku garova dhe mu komunikua se dikund rreth 6000 vota!

Votat e mija I vodhi dikush në mënyrë përfide nga vetë partia e ime LDK.

Zgjedhjet siç e dijmë të gjithë I fitojë Partia e Hashim Thaçit,pra PDK-ja …

I pa pa punë mbeta thotë Tërnava deri me vitin 2011.U ktheva në Gjermani tek familja ….

Në zgjedhjet e vitit 2014 nga Dega ime me propozon per kandidat per deputet dhe ne baze te kandidimit kisha vota nder ma se shumti dhe u pregadita qe te konkuroja per deputet. Naten e fundit Kryetari Isa Mustafa me largon nga lista dhe e fute diken tjeter pa te drejt.


Floripress : 09 Maj 2015 20:35


Votimet në degën e katërt të LDK'së kanë përfunduar. Në një dokumente të siguruar nga Floripress tregon ne detaje se si është votuar.

Sipas këtij dokumenti shihet se humbje te thellë kanë pësuar Sabri Hamiti dhe Sami Hamiti.
Derisa, fitues ka dalë Frashër Demaj.
Për më shumë shiheni listën më poshtë:
1.Frasher Demaj
2. Naser Rugova
3. Valon Murtezaj
4. Nuredin Ibishi
5. Hajrullah Ternava
6. Hykmete Bajrami
7. Naim Krasniqi
8. Arben Gashi
9. Vlora Dumoshi
10. Petrit Bicaj
11. Rita Hajzeraj
12. Fehmi Rexhepi
13. Bilbil Krasniqi
14. Alma Lama

Te nesërmen e kuptoj se nuk gjindem në listen e tyre famoze për kandidat deputetësh për Parlamentin e Kosovës dhe shkojë të Kryetari I.M. ai me thot se isha ne siklet dhe mu dashtë një vend.Unë të hoqa nga lista se Juve po u ruajë vendin e Ministrit të PB.

Akademik Prof.dr.Sabri Hamiti

Kur e pash Profesor Sabri Hamitin në atë Listë që unë i kasha trefishin e votive të tij nga Dega e jonë. Erdhi koha kur u kryan zgjedhjët në Kosovë.Akademik Prof.Dr.Isa Mustafa

U bë koalicioni PDK- LDK u formua Qeverija u bë Kryeministër i Kosovës Isa Mustafa. Isha kurreshtar se athua vallë do ta mbajë fjalën e dhënë prfesor Mustafa .


Image result for hajrullah ternava

Fjalën nuk e mbajti . Ministër u bë Skënder Hysenin. Kur mësova që Kryeministri Isa Mustafa emërtojë krejtësisht njeriun e muzikës dhe përkthimeve u stepa .Skendër Hyseni

Shkova në bisedë më ted he ai ma thotë troq :” …të huajt e kan emruar Skenderin pasi që e dinin që ai ishte bashkëpuntorë i ngushtë i presidentit Rugova “ .

 Nuk u pajtova me këtë konstatim. Skënder Hyseni me fton si Ministër i cili me propozon per Këshilltar politik ! Por unë këtë post nuk e pranova ngase oferta e tillë ishte ofenduese. sepse kjo ofert ishte per mua ofendim. …
Edhe në zgjedhjet e parakoshme të 2017-tës ,Dega e katët e LDK_së së Prishtinë më nominuan për Deputet të Parlamentit të Kosovës !


Zgjedhjet e parakohshme të 11 qershorit, kanë përshpejtuar edhe proceset përgatitore nëpër partitë politike në Kosovë.
Ndaj edhe Lidhja Demokratike e Kosovës s’ka humbur kohë në përpilimin e listave për kandidatët për deputetë të legjislaturës së ardhshme të Kosovës.
Nga mbledhja e kryesisë së Degës së IV të kësaj partie e mbajtur dje janë përzgjedhur edhe emrat e pretendentëve për deputetë të ardhshëm të partisë.
Klan Kosova ka siguruar emrat, disa prej tyre të njohur në skenën politike dhe deputetë edhe në të kaluarën e disa emra krejt të rinj, që pretendojnë karriera politike në të ardhmen.
Kryesia e kësaj dege ka vendosur që të propozojë, Halim Muçollin, që është edhe kryetar i kësaj dege, më pas ish-deputetët, Arben Gashi, Nuredin Ibishi e Sabri Hamiti.
Të propozuar të tjerë të degës janë; Hamdi Jaha, Naser Rugova, Hashim Deshishku, Petrit Bicaj, Valon Murtezaj, Vebi Mujku, Frashër Demaj, Besnik Krasniqi dhe Hajrullah Tërnava.
Ndërsa, sipas çelësit gjinor janë propozuar, Besa Zogaj Gashi, Vlora Dumoshi, Hikmete Bajrami, Rita Hajzeraj dhe Donjeta Ballovci.

Është një non sens që nga Lista u hoqa për arsyera të pakuptimta . Kryetari i parties Isa Mustafa nuk dëshiron të takohet sya më sym më mua edhe më qe jam delegate i LDK-së në Kuvendit e Përgjitheshëm.

Tani po i presë zgjedhjët i pa shpresë, por jam krenar që asnjë njeri i LDK –së nuk mund te krenohet me sukeseset e veta apo te krahasohet me atë se çfarë kanë bërë të tjerët më shumë se unë për Kosovën .

Më së miri këtë e di Populli i Kosovës.Jam ballëlartë dhe heci shlirshëm në çdo cepë të Kosovës pa truproje ,pa ofendime nga qytetarët e mijë…

Dihet mire se situata e sigurisë në këtë përiudhë të para zgjedhjeve mund të vlerësohet si stabile dhe sigurtë por Institucionet e Sigurisë gjithnjë duhet të punojnë në mënyrë përmanente për arritjen e qëllimeve të sigurisë e posaqërisht në situata të jashtëzakonshme sikur konsiderohet si kjo tani e parazgjedhjëve, zgjedhjëve dhe e pas zgjedhjeve.

Thënia e vjetër se arminu kurr nuk flenë na detyron që të jemi syqelë sidomos ata që janë përgjegjës për rendin Kushtetus dhe rendin publik dhe të drejtave të njerëzimit.

Gjithësesi se këto institucione që mirrën me jetësimin e çështjeve të sigurisë për qytetarët dhe pasuritë e vendit të Kosoves duhen të jenë përmanentë në çdo kohë se pa rend dhe qetësi në një shoqëri mund të vijë deri të anarkia dhe çrregullimet në përmasa të mëdha shoqërore.


Situata e cila e pret Kosovën mujve të ardhëshëm, e sidomos me funkcionalizimin e Gjykatës Speciale ku në shënjestër janë personalitete që udhëheqin shtetin e Kosovës e që disa janë të përfshirë në aktakuza pran këtij Tribubali , mund të ketë tentime për çrregullim të rendit dhe qetësisë në përmasa të gjëra nëse nuk do të këtë menagjim të kësaj situate nga instancat më të larta sikur ajo e Ministrisë së PB, Policia e Shtetit, AKI-ja , Prokuroria e Gjykata etj.

Ato duhet të jenë aktive në kompetencat e rujtjes së qetësisë dhe sigurisë në vendin tonë, edhe për këtë muaj të shejtë të Ramazanit mund të këtë destabilizim të vendit me aktivitete të ISIS-it .

Kohë më parë në Mançestër të Anglisë u vranë rreth 22 persona dhe mbi 60 të tjerë u plagosën rendë.Fjala vije vitin e shkuar në muajin e Ramazanit u vranë 400 dhe u plagosen mbi 700 vetë .

 Tani ky shtet në shpërberje e sipër dëshiron ti tregojë botës se ende funksionon dhe që i ka ndryshue metodat e vend luftimeve dhe tani si shënjӕster ka shtetet Evropiane por edhe ato shtete nga te cilët patën luftetarë të denjë.

Në këtë rast si Kosova që i pati ushtarët e tyre më një numër të konsideruar si pjesmarrës ne ato lufta të përgjakshme në ne Siri, Irak e gjetiu.

Pra, Kosova mund të jetë në shenjestër të sulmeve të mundeshme nga formacionet e ISIS-it nga Kosova. Situata nuk duhet te nënçmohet nga institucionet e sigurisë kombëtare .

Institucionet e Kosovës duhet që qytetarëve të vete t’ju sigurojë qetësi, rehati dhe jetë të lirë në realizimin e të drejtave dhe aspiratave të tyre qe ua garanton edhe Kushtetuta e Kosovës,tha në fund të bisedës për Floripress,profesori i mirënjohur i sigurisë kombëtare Hajrullah Tërnava.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)